Det store kærestedilemma: Skal du skride eller blive?

Forskere har undersøgt, hvilke tanker vi har, når vi overvejer skilsmisse

-- Over artiklen Sexpert-tv fra arkivet: Tænk dig om, før du skrider --

Hvor galt skal det stå til, før man smækker med døren og skrider for at blive væk? Og hvad afgør, at man alligevel vælger at forblive i relationen?

Det er nogle er de ting, som amerikanske og canadiske forskere har undersøgt i et par eksperimenter, hvor nogle af deltagerne var i en proces omkring, hvorvidt de vil forlade kæresten.

Studiet, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Social Psychological and Personality Science, viser, hvor stor ambivalens de fleste har, når de overvejer at forlade et forhold. Og forskerne påpeger, at ambivalensen i sig selv er ubehagelig og negativ for både individet og forholdet.

Så forskerne satte sig for at få ord på, hvilke specifikke overvejelser folk, der tænker på at afbryde relationen, har, ligesom deltagernes forklaringer på, hvorfor man overvejer at blive i et forhold, blev kortlagt:

De fandt 27 grunde til at blive i et forhold og 23 grunde til at skride.

Dette øger risikoen for skilsmisse

Her er 11 grunde til at blive, som flest angiver (ud af 27):
Følelsesmæssig intimitet - I elsker hinanden, I føler samhørighed.

Følelsesmæssig investering - nostalgi over den tid, I har været sammen, at ikke ville miste alt det, I allerede har puttet i forholdet

Pligt - en fornemmelse af commitment og pligt overfor familie, børn, ægteskabet, en ide om at skilsmisse er forkert.

Har det godt sammen - I har det sjovt sammen, I kommunikerer godt, I nyder hinandens selskab.

Følelsesmæssig tryghed - at føle sig tryg, passet på.

Fysisk intimitet - sex, nus, kærtegn.

Partnerens personlighed - kæresten har forskellige gode kvaliteter, som man drages af.

Økonomi - der er økonomiske/materielle fordele ved at være sammen.

Kompatibilitet - I passer godt sammen, har de samme interesser og værdier.

Omsorg - at ikke ville såre partneren, din partner har brug for dig.

Optimisme - troen på, at det kan blive bedre i fremtiden, at partneren vil forbedre sig.

Test: Passer I sammen?

Her er de 11 hyppigst angivne grunde til, man overvejer at skride:
Svigt - partnere har løjet, svigtet eller været utro.

Partnerens personlighed - partneren har fejl, fx doven, kedelig, upålidelig.

Partneren har trukket sig - partneren er ikke længere committet og støttende, er uinteresseret og viser ikke omsorg.

Eksterne årsager - en skal for eksempel flytte, alt, der er ude af parrets kontrol.

Fysisk distance - dårligt sexliv, manglende sexliv og manglende fysisk intimitet.

Konflikter - for mange skænderier.

Inkompatibilitet - passer ikke sammen, har forskelligt livssyn og værdier og personligheder.

Emotionel distance - en følelse af at der langt imellem jer, I taler ikke sammen, er ikke forelsket mere, vokset fra hinanden, for lidt intimitet.

Manglende støtte - du føler dig ikke værdsat, respekteret, forstået, du føler dig taget for givet.

Ingen sjov - forholdet er blevet kedeligt, I har det ikke sjovt sammen længere.

Forskellige mål - jeres langtidsplaner stemmer ikke overens, fx den ene vil have børn.

Fem grunde til at hade parforhold


Det handler alt sammen om kærlighed.

Kærlighed af den dybeste, skæreste og mest opofrende slags. Den kærlighed, som blandt andet manifesterer sig som sex, som drømme om sammensmeltning og som parforhold.

Men samme parforhold, som alle higer efter, kan være dræbende for netop kærligheden.

Det mener vores journalistsexpert og sure, gamle mand Tomas Roar, der her gør sig nogle tanker om det umulige parforhold.

Parmiddag

Kl. 2130: Du har ondt i hovedet af papvinen, din kærestes veninde, Linda, har med skinger stemme lige sablet sin let fordrukne kæreste, Lars, ned for tredje gange siden tiramisuen, og du håber, at de smutter, når dunken er tom.

De taler til hinanden som personer fra et Lars Norén-stykke. Spydigheder pakket ind i nedladenhed.

Du sender dine børns moder hjælp-øjne, men hun tolker det som opfordring til at finde den der suveræne flaske vin frem, du ellers havde gemt til en særlig lejlighed.

Kl. 2140: - Kun til kanten! siger Lars og tømmer glasset i to slurke. Du ser på Linda med medlidenhedsblandet vrede og fylder hans glas op igen.

Kl. 2143: Samtalen kører i ring. Det var det samme, I talte om ved seneste parmiddag. Du vælger at mene det modsatte af din kæreste i ren trods. Du fremturer med en hjemmestrikket teori om, hvorfor der altid er ballade i Mellemøsten: Fordi mændene er så fucked op af vrede over, at alle fik snittet forhuden af som små.

Kl. 2145: Du keder dig så meget, at du er ved at besvime.

Kl. 2155. Du har lyst til at råbe fisse. Du går i køkkenet og ordner opvasken i stedet...

Kl. 2345: Endelig går de. I sengen, hvor du håber, du har gjort dig fortjent til et lille put, fortæller hun, at hun har aftalt, at I skal hjem til Linda og Lars næste uge. Hvorpå hun lægger sig til at sove.

The horror... Sex

I elskede hele tiden, nej sgu - I bollede, I kneppede, I knaldede i eet væk. I prøvede nye ting af, og hun var med på den værste. Og det var du også.

Nu er sex business-agtig, afmålt. Selv hendes støn er blevet lavere. Nu tager hun pludselig hensyn naboerne, hvor hun før skreg, så gardinerne blafrede.

Alle hendes knapper skal være fintunede og optimalt indstillede. Den mindste disharmoni - en dårlig dag på jobbet, en syg veninde, et sygt barn, en fyldt skraldespand, hendes mor, din mor, din vedholdende træghed - og hun er så lidenskabelig som en sæk cement.

Du keder dig så meget, at du er ved at besvime.

Du ser frem til, hun går i seng, så du kan tjekke det der nye pornosite med grådige duller, der bare vil ha' pik i alle ønskelige huller, og som er taknemmelige derved.

Svigerfamilien I

Teskeen klirrer mod kaffekoppen, der indgår i din svigermors porcelænsstel. Minimælken er hældt i flødekande i samme serie. Samtalen glider trægt og er lige så forstilt som det amatørteater, din svigerinde inviterer jer til, hver gang I ses.

Din kæreste hygger sig fortrinligt. Hun flyder hen i en bølge af oxytocin, som det familiære samvær frigiver i hendes krop. Du ønsker, hun vil tage den skolepigeuniform, du gav hende sidste jul, på, når I kommer hjem.

Det er kun sket en gang, og det var nøjagtigt lige så forstilt og pinligt som din svigerindes amatørteater.

Svigerfamilien II

Din kæreste har taget sit mest konede tøj på til sin fætters konfirmation, og hun ser misbilligende på dine udtrådte sneaks.

Du savner lange, dovne søndage med tømmermænd og beskidt sex, og din krop klør uroligt under det varme, lidt for stramme jakkesæt, du er blevet presset ned i.

Moster Erna holder tale. Du har ikke kedet dig så meget siden sidste torsdag, hvor Linda og Lars var til middag. Du er ved at besvime.

Du har lyst til at rejse dig op og råbe fisse. Så det kommer ikke som en overraskelse for dig, da du indser, at du ikke evner at indgå i meningsfyldt samvær med andre mennesker.

Det eneste, der holder dig fra at tømme flasken med den lunkne, dyrt indkøbte, men alligevel lumsk billige hvidvin, som er tilovers fra den rigelige og ligegyldige buffet, er de skyldige og skjulte blikke, du sender efter konfirmandens bøljeramte og tøjtede veninde og hendes g-streng, der skriger til dig gennem den hvide kjole.

Du føler dig som en gammel gris.

Det går op for dig, at du er en gammel gris.

Nye ting
Hun vil have dig med i teatret. På museum. I shoppingcentret. Hun vil ting, hun vil lave noget, prøve noget nyt, udfordres og opleve.

- Kan du ikke tage veninder med i stedet? siger du.

Du vil bare hellere se tv. Du vil bare have ro og business af usual. Dit motto er: 'If it ain't broke, don't fix it.'

Du tager med i Field's. I en helt særlig varehusblandning af apati og panik følger du efter hende som en zombie. Da hun prøver endnu en kjole, hun aldrig har tænkt sig at købe, keder du dig så meget, at du er ved at besvime.

Hun er mopset hele vejen hjem, fordi dit udeltagende surmulereri har ødelagt fornøjelsen.

Hun keder sig så meget, at hun er ved at besvime. Det er kun dig, det bliver overrasket, når hun vil i parterapi.

Flirt
Det går først alt for sent op for dig, at I er præcis lige som alle andre. I falder i de samme fælder som jeres venner.

I er det udtrykte billede på klichéen om, at hun prøver at lave manden om, og når han så endelig er blevet afrettet og gør, som der bliver sagt, synes hun ikke, hun får modspil. Han er blevet en fesen undskyldning for sig selv, og hun skriger på en rigtig mand.

Men den sag har to sider, indser du for sent:

I begyndelsen var du en charmør og sexatlet. Hun svømmede hen i opmærksomhed og komplimenter fra dig. Du tog hende med på eventyr.

Nu er det tætteste på en flirt, du kommer, at lade din sure sukker og ditto underbukser ligge på gulvet. Sidste gang, du så hende i øjnene, var, da hun havde fået noget i øjet. Og forspil finder du på youporn.com.

Hun keder sig så meget, at hun er ved at besvime. Det er kun dig, det bliver overrasket, når hun vil skilles.

HERUNDER Sexpert-tv: Få gnisten tilbage i forholdet:

Det lærte vi af vores skilsmisse

Her er parforholdets værste fjende

Elskede, jeg hader dig!