Dette kan forklare meget utroskab

At hævne sig over kærestens sidespring ved selv at være utro er ganske udbredt - og dumt

Følg Sex & Samliv

Faldt du i til firmaets julefrokost og er blevet knaldet for det? Så er der stor sandsynlighed for, at din kæreste vil hævne sig ved selv at være utro.

Forskere har før påvist, at der er visse personlighedstræk, som de utro i nogen grad har tilfælles, men intet er mere udslagsgivende for at være utro end dette:

At man tidligere selv har været udsat for utroskab, viser ny forskning.

Så udover at man oftere har en mere utryg og undvigende tilknytningsstil og er lidt mere narcissistisk anlagt, så er der intet så afgørende for, at man knalder ved siden af, som hvis kæresten har gjort det først.

Man kan have mange grunde til at være utro, og kedsomhed i sengen og mangel på følelsesmæssigt samhørighed er nogle af dem. Men det nye studie peger altså på, at hævnutroskab ligger højt på listen.

Begyndte dit forhold på denne måde er der ballade forude

Svigt
Du føler, at din partner har svigtet (og det behøver i forskningens definitioner ikke kun at være ved utroskab), så du straffer din kæreste ved at have sex med en anden.

Straffen handler om at få din partner til at lide på måde, der svarer til den ydmygelse og den smerte, vedkommende har forvoldt dig. Han eller hun skal med andre ord smage sin egen medicin.

Hævnen som en retfærdig straf for kæresten utroskab kan for en kort stund føles sød og give hævneren en fornemmelse af selvrespekt.

Men hævn har bare en tendens til eskalere, så fred og forsoning og tilgivelse bliver sværere at opnå.

Hævndrama
Utroskabshævndramaet kan udspille sig således hos parterapeuten, hvor Per og Lise søger hjælp. Lise var den primære synder, idet hun havde været utro først. Hun følte sig dog berettiget til det, fordi Per ikke længere knaldede hende.

Og per følte sig i sin tur berettiget til at være utro som straf overfor Lise. Han mente nemlig, at han havde været en godt ægtemand, og at Lise var medskyldig i deres problemer i sengen.

Begge mente altså, at partnerens utroskab var uberettiget, men for at komme videre og forsones må de begge tilgive hinanden.

En ond cirkel af selvretfærdiggørende hævngerrige sidespring vil i hvert fald ikke gøre noget godt for forholdet og de underliggende problemer i sengen.

Det, de derimod skal gøre at at være mere interesseret i partneres /seksuelle) glæde i stedet for fokusere på at få hinanden til at lide,

Hævn ligger dybt i os. Men hævnen har en pris. Som kan være, at hævnen ikke føles retfærdig for den, der straffes, og så hævner man sig tilbage for at udligne. Og så har vi den onde cirkel.

Derfor er din kæreste utro - lige nu

Gør dette
Så hvad gør parret, hvor den ene er blevet taget i utroskab? Ifølge forskeren bag det omtalt studie er den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde denne:

Den utro må forvente at blive sat i skammekrogen for en tid, dels som straf, dels for at partneren kan hele sårene, som utroskaben har påført.

Hvis den utro oprigtigt angrer og virkelig gerne vil forholdet og kæreste, vil vedkommende acceptere denne straf - men på et tidspunkt skal han eller hun tilgives og lukkes ud af skammeskrogeb, hvis forholdet skal komme videre,

Hvis du oplever utroskab eller anden voldsom svigt i forholdet, skal du tillade dig selv at være vred og ked af det. Du er blevet såret og har ret til disse følelser og ret til at tage den tid, det tager at hele.

Utroskab: Sådan undgår I det

Giv udtryk for dine følelser med værdighed, så du skal ikke ‘synke ned’ på din partners niveau og hævde dig med tand for tand eller begå verbale overbreb. Udtryk din vrede på kontrolleret og værdig måde vis. Tal langsomt, roligt og fast. Det vil gøre større indtryk på din kæreste og ikke eskalere konflikten,

Sæt partnere i skammekrogen, indtil vedkommende har gjort sig fortjent til din tillid og kærlighed. Din partner har ikke krav på en hurtig tilgivelse og må at acceptere, at dine sår såret taget tid at hele. Men sæt pris på kærestens gode opførsel, når han/hun udviser tålmodighed og forståelse for din smerte.

Sådan vil du føle, når du oplever utroskab

Tilgive
Kan man komme videre efter utroskab? Det mener den britiske sexterapeut Tracey Cox, der her lister tegn på, at skal prøve at tilgive:

  • Det er første gang. Hvis kæresten hævder, at det er første gang, og du slet ikke tvivler på, at der er sandt, er det en god ide at tilgive og blive i forholdet. Du har fuld tillid til, at affæren er slut, og at noget lignende ikke sker igen. Dog skal det også anføres, at sker sidespringet tidligt i forholdet, er der større risiko for, at relationen ikke varer ved.
  • Det føles rigtigt. Fortjener du og dine børn en fælles fremtid med din utro partner? Føler du, at vedkommende fortjener jer, og at han/hun har blot gjort noget frygteligt dumt, så er det givetvis en god ide at tilgive og blive i forholdet. Men tilgivelsen skal være ægte, for hvis du bliver ved med at straffe partneren, kommer I ikke videre.
  • Du forstår ham/hende. Måske havde I det svært i en periode, måske gik din partner gennem en hård tid, hvor mor eller far døde eller en anden traumatisk begivenhed. Måske ville du reagere på samme måde, hvis det skete for dig. Det undskylder ikke utroskab, men hvis man kan forstå baggrunden, kan det være en vej til tilgivelse.

Utroskab: Sådan undgår I det

  • Troværdig. Har din partner indtil nu ellers været troværdig og ansvarsfuld, er det er godt tegn. Stoler du stadig på, at vedkommende er et godt menneske, som vil dig det bedste, er det en fornuftigt at give endnu en chance.
  • Anger. Din partner viser ægte anger, har det ligeså dårligt som dig og vil gøre stort set hvad som helst for at gøre det godt igen. Og det kan være at få parterapi. For det kan være utroligt givende at tale ud om det og slås i et trygt og sikkert rum. Hvis vedkommende nægter, kan det være tegn på, at der er andre sidespring, der kan komme for en dag - eller at kæresten bare er ligeglad. Det også vigtigt, at du ser på, hvilke ting i forholdet der trænger til at strammet op.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind