Disse ting hader vi ved en kæreste

Deal breaker: Hvad vil du helst undgå hos en potentielt partner..?

Ladhed er et negativt træk mange lægger stort vægt på ved partnervalg. (Foto: shutterstock.com)
Ladhed er et negativt træk mange lægger stort vægt på ved partnervalg. (Foto: shutterstock.com)

Normalt leder sex- og kærlighedsforskere efter, hvad vi fortrækker i en (potentiel) partner. Men så glemmer man, at vi i høj grad også vælger partnere i forhold til, hvad de ikke er.

Det har nyt studie forsøgt at råde bod på. I stedet for kun at at se på deal makers har de også fokuseret på deal breakers ud fra en evolutionspsykologisk teori, om, at der er store reproduktive omkostninger ved at vælge en partner med uønskede/negative træk, og at disse derfor betyder meget for vores tilvalg og fravalg.

For bevise deres hypotese om, at vi lægger store vægt på de negative træk end de positive ved partnervalg, lavede forskerne seks forskellige studier med mere end 6000 deltagere.

I de første spurgte de en række collegestuderende, hvilke ting der kunne få dem til at fravælge en partner til et korttidsforhold og et længerevarende. Ud fra det identificerede forskerne 49 deal breakers. Blandt andet var rygning, aggressiv adfærd og uordentlig fremtoning, placeret på den liste, som også viste, at folk rapporterede om flere deal breakers, når det handlede om et længerevarende forhold - hvilket evolutionspsykologisk set giver god mening, idet investeringen i et seriøst forhold er større.

Top ti over deal breakers.
Top ti over deal breakers.

Herefter lavede forskerne så en række forsøg med for at finde ud om deltagernes køn og socioseksuelle orientering (om man er åben overfor uforpligtende sex) spillede ind i folks fokus på deal makers og breakers.

Her er nogle af resultaterne:

Vi tillægger de negative informationer, vi får om en potentiel partner, større værdi end de positive som det ses på denne figur:

Der er klare forskelle og ligheder kønnene i mellem. som man kan se herunder, hvor en række specifikke træk ved den potentielle partner er opstillet.

De fleste er enige om en doven lazaron ikke er ønskværdig, men et lavt sexdrive hos den potentielle kæreste er værre for mænd end for kvinder.

Og helt generelt er kvinder hårdere og lægger mere vægt på de negative træk. De to største forskelle er fokus på manglende selvtillid, hvilket 47 procent af kvinder ser som en deal breaker, mod kun 33 procent af herrerne. Og en mand, der ser for meget tv og spiller computerspil, dutter ikke for 41 procent af kvinderne. Det gælder kun for hver fjerde mand.

Hvad synes du: Hvilke træk ved en potentiel partner er de største deal breakers for dig?

Se også: Endelig kan du være helt ærlig på din datingprofil

Se også: Kvinder falder for humor

 

0 kommentarer
Vis kommentarer