En fotograf og 100 vaginaer: Mig og min vulva

Fotobog viser kussens mangfoldighed

Foto: lauradodsworth.com
Foto: lauradodsworth.com
Følg Sex & Samliv

Laura Dodsworth har set flere kønsorganer på nært hold end de fleste.

Dodsworth er nemlig fotografen bag tre fotobøger om henholdsvis bryster, penisser og nu også vulvaer.

Men det er ikke et erotisk lurerprojekt for Dodsworth. Det er et kønspoltisk, feministisk projekt, der handler om at vise mangfoldighed i en ensrettet perfektionsfetichistisk kultur. Hun vil gøre op med den skam, som mange af os har i forhold til egne (og andres) kønsdele,

Som i de to første bøger er der i ‘Womanhood’ 100 personer, der stiller kønnet til skue. Deltagerne fortæller også, hvad deres forhold til deres vulva er. De fortæller om sex, menstruation, smerter, fødsler, moderskab og menopause.

Og Laura Dodsworth lægger selv svesken på disken, og det har været en frigørende oplevelse, ifølge theguardian.cu.uk:

- Jeg kunne ikke bede folk om at gøre noget, jeg ikke selv ville gøre. Så er jeg med i bogen. Og jeg kan huske, da jeg arbejdede med mit eget foto på min Mac, at jeg tænkte: ‘Wow, der sker ting og sager der.’ Jeg kan huske, at jeg tænkte, at mit episitiomi-ar (nogle kvinder klippes i mellemkødet under fødsel, red.) så meget småt ud. Når jeg mærker det, føles det stort - fordi jeg har voldsomme minder fra en traumatisk fødsel.

Arbejdet med bogen har haft stor betydning for Laura Dodsworth:

‘Jeg føler mig friere, mere i mit es, mere sexet og stærk end nogensinde. Og jeg håber at Womanhood vil kunne gøre det samme for andre kvinder. Det er på tide, at vi tager vores kvindelighed tilbage, på vores præmisser og med vores ord,’ skriver hun på sin hjemmeside.

Foto: lauradodsworth.com
Foto: lauradodsworth.com

 Her er verdens smukkeste k....r

Kønslæber
Flere ting fik hende til at gå i gang med bogen, fx at kvindelig omskæring stadig finder sted rundt omkring i verden, og at flere og flere kvinder angiveligt frivilligt går til plastikkirurg for at få lavet en kønslæbereduktion.

Dodsworth vil hjælpe kvinder med at omfavne og elske deres kønsdele ved at vise, hvor forskellige de er. Hun ved nemlig også godt, hvor svært det er for en kvinde at se sin egen vulva i forhold til, hvor nemt manden har ved at se sin pik. Som hun skriver i bogen:

‘Lad os være ærlige, det er svært at selv se sin vulva, med benene spredt akavet ud foran et lille spejl, numsen presset op imod et stor spejl, eller en selfie med det lidet flatterende mobilkameralys.’

Dodsworth peger også på, at det er en del af kroppen, som længe har været underbelyst, historisk og videnskabeligt, i forhold til klitoris, orgasmer og seksuel nydelse - og samtidig er der en vis berøringsangst omkring vulvaen, som i Storbritannien, ifølge fotografen, kommer til udtryk ved, at der er historisk få kvinder, som har fået taget celleprøve i livmoderhalsen for at tjekke for forstadier til kræft.

Så store er kønslæberne

For Dodsworth er ‘Womanhood’ anderledes end ‘Manhood,’ idet mange af kvinderne aldrig havde set deres kønsdele så tæt på. I ‘Manhood’ viste mændene sig frem til kvinderne i et trygt rum, men i ‘Womanhood’ blotter hver kvinde sig for sig selv.

- Nogle kvinder rystede, andre spurgte, om de var normale.

Som Laura Dodsworth skriver på sin hjemmeside om bogen;

‘Ingen kropsdel har på samme måde kulturelt og personligt inspireret til så meget kærlighed og had, frygt og lyst og vanhelligelse og tilbedelse. Blandt glatte Barbiedukker og netporno vokser piger og kvinder op med et meget begrænset syn på, hvordan de burde se ud, selv om  der i virkeligheden er en enorm variation. ‘Womanhood’ skiller sig ud fra den ideelle vagina og viser den blide og ikke-airbrushede sandhed, så vi kan forstå og fejre vores forskellighed.’

Foto: lauradodsworth.com
Foto: lauradodsworth.com

 11 modige kvinder: Vi sætter vores dusk, som vi vil

Pussy Memo
Herhjemme lavede tre kvinder sidste år vendespillet Pussy Memo med 66 brikker, 32 motiver og 16 kvinder. Dengang fortalte skaberen Louise Sarrah Wolffsen følgende til Ekstra Bladet:

- Drømmen er, at undervisere i fx folkeskolen vil bruge det for at vise unge noget om diversitet. Så de unge kvinder og mænd kan se, at kussen kan se meget forskellig ud. Jeg har selv manglet det, så projektet har været lidt af et kald. Mange kvinder i mit netværk og kvinder, som har hørt om det, har givet udtryk for, at de også har manglet den slags.

Vendespillet koster 399 kr. og kommer også som en webbaseret app. Ikke som en almindelig app, idet den slags sjældent får lov at komme i app stores.

Wolffsen fortæller, at den yngste kvinde er i midten af 20'erne og den ældste i midten af 70'erne.

- Alderen er nemlig også et vigtigt parameter i forhold til diversiteten, siger Louise Sarrah Wolffsen, som forklarer, at en del af kvinderne ikke kunne genkende sig selv, da de senere blev præsenteret for billederne.

- Og det er jo i sig selv et godt billede på, hvor vigtigt projektet er, siger Wolffsen, der også selv optræder i spillet, hvor kvindernes underliv er skudt nedefra og forfra.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind