Annonce:
Annonce:

Få svaret her: Sådan er en rigtig mand

Flere og flere mænd opsøger forskellige former for mandeterapi. Mandeterapeut Tomas Friis forklarer hvorfor

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Kvinder har længe været aktive selvudviklere, gået til alt fra tantra til terapi, til foredrag om være kvinde og til orgasmeworkshops, og hvad har vi.

Imens har mændene siddet i sofaen eller måske gået til fodbold.

Det er så småt ved at ændre sig. Mandeterapeuter melder om øget interesse for især gruppeforløb, hvor de lærer at takle den moderne verdens udfordringer i trygge og alligevel udfordrende rammer.

Vi har talt med et par mandeterapeuter om denne tendens, og hvad det er kursisterne søger og forhåbentlig finder.

Først på podiet er Tomas Friis fra mandekursus.dk.

Tomas Friis er mandeterapeut, gift og far til fire.
Tomas Friis er mandeterapeut, gift og far til fire.
 

Tomas Friis oplever, der er sket rigtigt meget på de 10 år, han har lavet mandegrupper, kurser og workshops for mænd:

Annonce:

- I 'gamle' dage var det en kamp bare at samle 6-8 stykker til en mandegruppe eller et weekendkursus en eller to gange om året. Nu kører vi fire-fem store kurser á tre-fire-fem dage og vel efterhånden 8-10 Mandegruppeforløb på mellem 3 og 4 måneder hvert år, og der kommer flere og flere til. Dertil kommer 10-15 et-dages workshops hvert år. Og vi rammer bredere geografisk: ikke bare København og Nordsjælland - men også flere af de større jyske byer, siger Friis, der tror, at det samlede tal, der arbejder med egentligt mandearbejde, er steget fra en håndfuld for 10 år siden til måske 20-30 stykker.

Hvad, tror du, denne stigning skyldes?

- Mændene i dag er grundlæggende de første par generationer efter kvinderne smed bh'en og gik i basisgrupper, og efter at skilsmisser blev mainstream. Det vil sige, at de opererer i et helt nyt felt sammenlignet med deres fædre og bedstefædre. Og uanset hvad man mener af godt eller skidt om 'gamle dage', så passede mænds og kvinders rolle til hinanden. Mænds roller var veldefinerede i de fleste områder af livet. Forventningerne var kendte – 'gør, som far gør'.

Annonce:

- I det 21. århundrede er spille-reglerne for kæreste/elsker/mand/far lavet helt om. Foruden måden vi indretter rigtig meget af resten af samfundet på. Herunder er en masse af de jobs, mænd havde i gamle dage forsvundet - så ikke alene kan kvinder selv; en hel del af det mænd kunne er enten blevet helt irrelevant eller stærkt indskrænket - og mere er på vej helt væk. Om 20-30 år bliver det svært at finde et job som chauffør, når bilerne kører selv, siger Friis og påpeger, at fædre/bedstefædre har ikke kunnet give noget videre til sønnerne:

- Hvor fanden skulle de vide det fra - de er jo selv fra en anden tid med en anden samfundsstruktur, andre krav og andre roller.

Giv plads til både luder og Madonna

Lærer sig selv at kende

Mandeterapeuten mener, at disse mænd søger både at lære sig selv at kende OG at finde ud af, hvordan man(d) kan navigere i det samfund, det familieliv og de parforhold, vi har fået skabt.

 - De søger også et rum, hvor kvinder ikke har adgang - hvor de kan finde ud af det uden at have mor eller kæresten til at råbe fra sidelinien. Ligesom kvinderne i øvrigt har gjort i 50 år.

- Kvinderne spurgte sgu heller ikke om hverken lov til eller gode råd til, hvad de skulle gøre. De gjorde det selv - og nu begynder mænd stille og roligt at gøre det samme.

 Hvad lærer du dem?

Annonce:

- Grundlæggende at de for det første hverken er defekte, forkerte, fortabte eller gået i stykker. De har bare haft outdatede, decideret dårlige eller helt fraværende læremestre i 'uddannelsen til at være mand.' Så de har dels lært en bunke lort, og dels er der en masse af det, de burde have lært af deres fædre, som de aldrig har fået adgang til, siger Tomas Friis, der mener, det meget handler om at finde ud af, hvem de i virkeligheden er.

- Inde under alt det tillærte, 'man' skal være ifølge alle mulige andre. Og om at det er OK at have behov og grænser - og at stå på mål for sig selv. Det handler ikke om, hvad mor eller kæresten eller chefen eller beskæftigelsesministeren eller naboen synes, de skulle, kunne og burde være. Men hvem de er, hvad de vil og ikke vil.

- Og så selvfølgelig hvordan man(d) omgås den moderne kvinde uden at være en idiot og uden at blive kørt over. Hvordan man bliver en bedre elsker - ikke bare for hendes skyld, men især for deres egen, lyder det fra Friis, der mener, at mange mænd lever med et elendigt følelsesliv og sexliv uden at have nogen idé om, at det overhovedet kan være anderledes.

Kuet

Føler disse mænd sig kuede af kvinder?


Annonce:

- Nogle gør. Men det er vigtigt at forstå, at det ikke kun - langt fra - handler om at være mænd i forhold til kvinder. Det handler for flertallet lige så meget om at finde ud af, hvad de vil med deres liv, deres job og karriere, deres far-rolle osv.

- Kvinder er selvfølgelig vigtige i næsten alle mænds liv. Der er bare én ting, der er endnu vigtigere for dem. Og det er dem selv. At finde ud af, at de er noget, kan noget og vil noget - fordi de er Mænd. Også - men ikke kun - som 'nogens' mand, kæreste eller elsker.

Mandeblogger: Det her skal kvinder vide om mænd

Guruer

David Deida og Eli Buren er to af guruerne i mandeterapi - og de fleste af dine kollegaer trækker på dem. Hvad står de for?

- De kommer fra den moderne udgave af den østlige eller taoistisk/tantriske tradition - kombineret med noget af den amerikanske tradition for Mandearbejde. Det, de står for, handler meget om at arbejde med energi, med at have en retning i livet og om at være troværdig - ikke bare i det du siger, men helt ned i det kropslige - det du siger, det du gør, det du er - og måden dét hænger sammen på, forklarer Friis.

Annonce:

Han mener, at det stadig er sådan, at når man siger Mandegruppe, så tænker de fleste enten Carl-Mar og voldsom Volvo i mudderet -  eller 70'er basisgruppe med mænd der siger undskyld i Mao-sko og hønsestrik.

- Men mandegrupper de sidste 10-20 år har cirka 0 procent til fælles med det - og det image er heldigvis langsomt ved at skifte - selvom det går langsomt. Det, vi har lavet de seneste 10 år, er en kombination af ældgamle traditioner fra mytologi og overgangsriter, der er bragt up-to-date - og fusioneret med selvudviklings-'teknologi' baseret på blandt andet moderne psykologisk og neurologisk viden.

Selvsikre

Tomas Friis mener, at det mandearbejde, han laver, det seriøse og modsatte af nullernes scorekurser - det er et arbejde med at blive en bedre udgave af sig selv:

Annonce:

- Bivirkningen af det arbejde er så, at langt de fleste faktisk oplever, at de bliver mere selvsikre, groundede og dermed attraktive på kærestemarkedet eller overfor deres kvinde. Den ægte vare indvendigt fremfor distanceblænderi på overfladen. Så jo, det hæver en mands aktiekurs - ikke fordi du kan presse på nogle hurtige score-teknikker, men fordi værdien af manden faktisk stiger. Mere af den ægte vare og mindre bull-shit og overflade-bingo.

Mandeterapeuten mener, at mange kvinder har flyttet sig de seneste 50 år, mens mænd bare er flydt med og har forsøgt at indrette sig som mere eller mindre døde fisk, der flyder med strømmen.

- Der er stadig mange mænd, der kommer enten på direkte opfordring af deres kæreste eller primært fordi, de har indset, at hvis de ikke tager sig sammen, så bliver de hægtet af i parforholdet. Men det gælder ikke kun i forhold til kvinder - også i forhold til, at hamsterhjulet er blevet mindre og mindre attraktivt. Der er rigtigt mange mænd med en kone, en karriere, 2-3 børn og en Golf 1,8, der vågner op og spørger sig selv, om dét virkelig er det hele, de skal frem til resten af livet.

Ligestilling

Mandearbejde og Mandegrupper handler ikke om kønskamp og ligestilling, mener Friis:

Annonce:

- Kønskamp, ligestilling og mere og mere udviklede, selvstændige og selvbevidste kvinder - gør det bare tydeligt for mange mænd, at de altså også har et stykke arbejde at gøre. Og at det er noget deres fædre - og mødre - ikke hverken har lært dem, eller for kvindernes eller mødrenes vedkommende kan lære dem.

- Det er lidt som at stå i mesterlære; du er nødt til at omgive dig med nogen, der selv ved, hvad det handler om. Nogen, der har prøvet det hele på egen krop. Det mænd giver hinanden i mandearbejdet er rollemodeller at spejle sig i. Og selvom ingen af os er perfekte og kan det hele og fungerer som Supermand, så er alle stumperne til 'en hel mand' til stede i sådan en gruppe.

- Så det er både en form for kursus OG en proces, hvor deltagerne låner nogle byggeklodser af hinanden, og derfor bliver mere komplette som individer.

Hvad er en rigtig mand så?
- Det er den mand, du rigtigt er - inde under al den forurening af dårlig lærdom, uheldige erfaringer og manglende læremestre, de har samlet sammen. Der ER ikke nogen 'rigtig-mand-skabelon,' man(d) skal passe ned i - du er sgu skræddersyet. Som nogen vist har sagt det: 'Hellere være den originale dig end en dårlig kopi'.

Annonce:

- Der er faktisk kun ét princip eller ét begreb, der ikke er til forhandling og som gælder for alle mænd uanset hvilken størrelse, alder, form eller baggrund de har. Og det er, at en rigtig mand siger, hvad han gør, og gør, hvad han siger.

Tomas Friis


Mandeterapeut og -coach, Parterapeut, Foredragsholder og bagmand på www.mandekursus.dk.

- har i 10 år faciliteret mandegrupper, workshops, retreats og kurser for mænd - om at være mand.

- har studeret og trænet med blandt andre Carl-Mar Møller, David Deida, David Fabricius, Eli Buren, Ole Vadum Dahl, Robert Glover, Robert Moore og den amerikanske mandebevægelse.

- 53 år, gift og far til fire.

Mandeterapeut til den danske mand: Ta' dig nu sammen!

Mandeterapeut om tabermanden: Ingen grund til panik – det går sgu meget godt

Sæt dig selv først, mand!

Hvis du kan dette med kæresten, åbner hun sig helt

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: