Fire tegn på, at du skal skride

Tør du læse denne liste..?

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Er du i et godt forhold? Se tjeklisterne --

Du har investeret i ham og jeres relation. Tid og følelser, omsorg og kærlighed, du har grint og grædt, taget og givet igen, og du har ofret dig, og her på det seneste er det, som om forholdet tærer på dine følelsesmæssige kræfter - det virker som en dårlig investering.

Men betyder det, at du skal cut your losses og forlade ham uden at kigge dig tilbage, eller skal du kæmpe videre i håb om, at alting bliver bedre i morgen, næste måned, om et år?

Psykologen Jennice Vilhauer har udarbejdet en tjekliste, som du burde læse, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er på tide at skride eller ej.

Ifølge Vilhauer er der grund nok til at forlade ham, hvis bare et af de følgende fire forhold gør sig gældende. De hænger i nogen grad sammen, men kommer til udtryk på forskellige måder.

Godhed
The goodness is gone er første punkt på Vilhauers liste, som dermed antyder en relation til blueslegenden B.B. Kings sang om kærlighedens død 'The thrill is gone' - når det gode mellem jer er tørret ind, er det på tide at komme videre.

Og hvad er det gode så? Jo, det er selve limet i forholdet, venlighed og empati, og overbærenhed overfor fejl, mangler og irriterende vaner, tilgivelsen, når en bommert er begået. Det er tolerance og dedikation, forpligtelse og respekt.

Når godheden tørrer ud, langsomt og umærkeligt, tager irritationen, vreden, afstanden, respektløsheden over. Og når først godheden er borte, er der blot smerte tilbage, og så er det svært at finde det gode frem igen.

Sådan kommer du ud af et forhold

Respektløshed
Det kan lyde lidt gammeldags, men respekt er ifølge psykologen en af de mest afgørende værdier i et forhold. Hvis din partner ikke respekterer dig, kan det komme til udtryk på mange små og næsten umærkelige måder i hans adfærd overfor dig.

Måske lyver han, måske er han utro, måske nedgør han dig - det er tegn på, at han er ligeglad med, hvordan du har det, og med, hvordan hans opførsel påvirker dig.

Muligvis ved han ikke, at hans opførsel er respektløs. Så må du fortælle ham det, og se, hvordan han reagerer. Hvis han lytter og forstår, hvad du siger og ændrer sin adfærd, viser han, at han går op i, hvordan du har - men afviser han dine indsigelser eller fortsætter sin respektløse adfærd, ved du, hvad klokken er slået.

Sådan får du din eks tilbage

Du giver hele tiden
Energi i et forhold er ikke noget hokus-pokus. Det handler helt grundlæggende om en fornemmelse af, hvor meget man giver, og hvor meget man får. Det skal helst gå nogenlunde op i det lange løb og i det store billede. Begge parter skal føle, at deres behov bliver mødt, ikke altid og alle behov, men langt henad vejen.

Når parforholdet begynder at falde fra hinanden, kan det føles, som om den ene gør hele arbejdet for at få det til at hænge sammen.

Det skaber ubalance og afstand. Personen, som giver og giver, bliver vred, mens den anden bliver doven. Så når når du gør alt for at tilpasse dig for at få din kæreste tættere på, flytter han sig endnu længere væk.

Prøv i stedet at trække dig tilbage og se, hvordan han reagerer. Kommer han dig i møde, kan det lade sig gøre at genoprette balancen i relationen. Men bliver han vred eller forsvinder han længere væk, så finder I næppe hinanden igen.

Det hele handler om ham
I et godt forhold burde der være plads til, at man kan udvikle sig, rum til at forfølge sine drømme og gå op i sine interesser.

Men er der ikke plads til dine behov, og det hele drejer sig om hans, kommer der en ubalance i relationen. Muligvis forekommer den fordeling ham ganske fornuftig, men på sigt bliver du bitter og vil føle dig udnyttet, og som om du lever hans liv.

Så må du forsøge at skabe dit eget liv, dit eget rum - og det gør du blandt andet ved at italesætte dine behov.

Er han ligeglad, må du videre, så du ikke helt mister dig selv.

Alle brud gør ondt. Men uden selvrespekt og værdighed bliver du ikke lykkelig.

Få eks-kæresten helt ud af dit liv

Foragt
Også den verdensberømte parterapuet og kærlighedsforsker John Gottman er inde på noget af de samme elementer i sit arbejde. Han fandt frem til en fællesnævner for skilsmisseramte:

Foragt.

Ja, så grimt og enkelt kan fællestrækket bag de fleste skilsmisser udtrykkes.

Gottman fulgte 79 par i 14 år, og 21 par blev skilt. Det interessante var her, at Gottman med 93 procent nøjagtighed kunne forudsige, hvilke par der gik fra hinanden.

Forudsigelserne tog udgangspunkt i, hvilke par der i et eller andet omfang udviste foragt for hinanden: Ser man ikke sin partner som ligeværdig, men som mindreværdig, er parforholdet så godt som dødsdømt,

Disse par har også andre former for negativ adfærd: Er kritiske og i forsvarsposition samt hyppige brugere af den surmulende tavshedsmur.

Sådan får du din eks ud dit liv

Sig farvel på en ordentlig måde

Vores sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen har tidligere givet tre hurtige bud på, hvordan du siger farvel til din kæreste på en ordentlig måde.

1. Tal om det. Det er røvtarveligt at blive dumpet fra den ene dag til den anden ude nogen former for forvarsler om, at noget er galt.

2. Tal ordentligt. Man kan godt sige farvel uden at smække med døren. I stedet for at tale om hvad han/hun gjorde forkert, så tal om hvad der ikke fungerede for dig, hvad der var svært at være i, eller hvilke følelser der holdt op med at være til stede.

3. Hav respekt for dig selv og for den tid, du har brugt sammen med dette menneske. Tal ordentligt om ham/hende med andre. Det kan umuligt kun have været dårligt, for så er det jo dig, der har været narren, fordi du blev hængende så længe.