Annonce:
Annonce:

Fire ting, du gør, som ødelægger dit forhold

Din lille stikpille og dine rullende øjne er gift for forholdet

Bedre kommunikation med kæresten: Find ud af om parterapeuten tager sin egen medicin.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Tal ordentligt - og lyt! --

Ih, der er noget galt, og det er din kærestes skyld, ikk’ sandt?

Well, måske er det faktisk din egen adfærd og din holdning, der eroderer jeres relation.

I hvert fald har en af parterapiens pinger John Gottman identificeret en række væremåder, der er sikre tegn på, at skilsmissen lurer i horisonten, hvis der ikke rettes op.

Gottman påpeger, at især en ting er hovedmarkør for, at et par kører i fuld fart mod sammenbrud.

Hånlighed.

Ja, du har himlet med øjnene, fordi din partner har gjort eller sagt noget, du synes er dumt. Du har været sarkastisk, og du har kastet stikpiller fulde af hån og ringeagt.

Her er fem måder, din hånlighed kommer til udtryk. Heldigvis følger der også råd med om, hvad du i stedet kunne gøre.

Annonce:

Tonen
Din tone, når du retter kritik mod din partner eller blot kommunikerer med vedkommende, er afgørende for, hvordan det bliver modtaget. Det er ikke (kun) det, du siger, det er måden, du siger det på.

Hånlighed, vrede og foragt kommer ofte til udtryk i skældsord, hånlatter, sarkastiske bemærkninger og rullen med øjnene og demonstrative dybe suk. Det underminerer tilliden i relationen, der går mod en snigende død.

Dit mål er nok at blive hørt og set, men du bliver nødt til at præsentere dit budskab på en måde, der ikke skader dit forhold.

Jaja
Når du siger ‘whatever/jaja/det er ligemeget,’ siger du samtidig, at du ikke har tænkt dig at lytte. Du sender et budskab om, at det, vedkommende har at sige, er uvigtigt og ikke har nogen betydning for dig. Det er det sidste, du vil have din kæreste skal høre. Når du sender et budskab om, at vedkommende ikke betyder noget, er et brud forestående.

Annonce:

Stikpiller
Som angivet skal du undgå sarkastiske og nedladende bemærkninger. Vær ikke morsom på din partners bekostning. Glem stikpillerne. Og når du tager dig selv i at smile hånlig og rulle med øjnene over det, din kæreste siger eller gør, er du på vej mod den sikre skilsmisse.

Af samme årsag er det uhensigtsmæssigt at sige til kæresten, at han/hun overreagerer på en eller anden situation. Lyt i stedet til, hvad der bliver sagt. Prøv at forstå, hvor han/hun kommer fra. Der er typisk en grund til, at din partner har de følelser.

Bunke
Ringeagt bygges op i forholdet med tiden. De små ting samles til bunke. For at undgå det skal du tage problemerne i opløbet. Når der er noget, du er utilfreds med, så sig det - lad det ikke vokse sig stort og bittert og vredt. Samtidig skal du så også være åben overfor de kritikpunkter, din kæreste har.

Så vær opmærksom på disse tegn på ringeagt. Så når du er ved at falde i baljen med hån og sarkasme, tag en dyb indånding og stop dig selv. Find en anden måde at levere det budskab, du har.

Dette gør alle lykkelige par

Annonce:

Dette er tegn på, du er i et lykkeligt forhold

Det kan du gøre allerede i aften
Forfaldet begynder umærkeligt. Små ting, der før var ligegyldige, fylder mere og mere. Irritationsmomenter vokser sig store. Langsomt trækker I jer fra hinanden, mens forholdet svækkes.

Men et forhold kan sagtens reddes, hvis man skrider ind i tide og giver det lidt kunstigt åndedræt. Det kræver blot nogle små justeringer. Og alle ændringer begynder som bekendt hos dig - for man kan kun ændre sig selv, ikke sin partner.

Det forklarer psykolog og forfatter Lisa Firestone.

Hun lister fem ting, du allerede i aften kan gøre for at redde dit forhold. Her er tre af disse:

Annonce:

Vis din kærlighed på en måde, din partner forstår
Du synes nok, at du viser din kærlighed i eet væk. Måske ved at prøve at få sex med din partner. Måske ved at sørge for, at huset er skinnende rent og ungerne vaskede. Problemet er bare, at det er dit kærlighedssprog og ikke din kærestes.

Her er det vigtigt, at du for en stund ser bort fra dine egne behov og giver det, hun/han ser som kærlig opmærksomhed. Det er især vigtigt, når forholdet er under pres, hvor vi begynder at fokusere på, hvad vi får og især ikke får. Som følge deraf drosler vi ned på omsorg og åbenhed.

Derfor: Tænk dig om - hvad er det nu, din kæreste ser som kærligt? Og gør det så. Om det så er kys og kram, et rent køkken, en tur i biografen.

Vær fysisk
Efterhånden som forholdet mister nyhedens interesse og intensitet, glemmer mange let glæden ved fysiske kærlighed; berøring, kærtegn, kys og kramme-sessioner i sofaen.

Annonce:

En af grundene kan være, at som tiden går, smelter mange par sammen og glemmer sig selv i processen. Denne illusion om en enhed dræber faktisk lidenskaben og den gensidige tiltrækning. Men man tiltrækkes mest af nogen, der ikke er en selv.

Derfor: Din partner er ikke dig. Derfor skal du holde fast i din lyst til at komme tæt på din partner ved at vise din kærlighed fysisk: Giv en massage, kys amok i sofaen, giv hurtige klem i forbifarten. Dyrk sex.

Sæt tempoet ned
Åh gud, skal du nu høre mere om lykken ved mindfulness og resten af det 'pladderhumanistiske' koncept om at stresse af, trække vejret dybt og lade tankerne flyde og fortone sig, mens du finder din indre yogi?

Ja det skal du, for de fleste forbinder at slappe og stresse ned med at flade ud foran tv'et efter en hektisk dag med job, trafik- og indkøbskaos og familiefodring.

Annonce:

Det handler om, at mindfulness giver mere nærvær. Og det nærvær skaber en bedre samhørighed med din partner. Og det kan du både vise og få ved at virkelig dyrke øjenkontakten. Du ved sikkert godt, hvordan du ved at undgå øjenkontakt udøver en form for passiv-aggressiv magt - omvendt kan langvarig øjenkontakt med din partner både vise interesse og skabe nærvær og samhørighed.

Her er hemmeligheden bag det lykkelige forhold

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: