Fix dit forhold: Seks ting du kan gøre allerede i aften

Ja, selv om I endnu ikke er i krise, kan du med fordel bruge disse love hacks

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Bliv en bedre kæreste --

Alle par har kriser og nedture. Nogle går fra hinanden. Andre klarer sig igennem på tålmodighed, vilje og kærlighed.

Så hvad kan du lære af de lykkelige par, der klarer skærerne?

Her er seks love hacks, som internationale forskerne og parterapeuter anbefaler til at fixe dit forhold.

Psykologen Eli Finkel, der har skrevet The All-or-Nothing Marriage,’ forklarer helt overordnet, at grunden til, at mange bliver utilfredse med tiden, er en fornemmelse af følelsesmæssigt underskud.

Der er for stor efterspørgsel og for lille udbud på tid, omsorg, støtte. Det kan i teorien afhjælpes ved at øge udbuddet: Giv din partner, hvad vedkommende har brug for.

Virker det lovligt voldsomt, så foreslår Finkel disse quick fixes, der ikke nødvendigvis gør dit forhold fantastisk - men de kan redde jer ud af en ond cirkel.

Det bedste af det hele: Du kan begynde allerede i dag.

Rør ved din kæreste
Det kan ikke siges for tit: kram, hold i hånd, rør ved din partner. Berøring udløser ‘kærlighedshormonet oxytocin, det beroliger, trøster, skaber samhørighed.

Alt fra fodmassage til at holde hånd i sofaen virker.

Finkel henviser blandt andet til et studie, hvor par skulle se video sammen. Nogle af parrene måtte ikke hinanden imens, mens andre skulle skulle berøre hinanden på en varm, tryg og positiv måde.

Efterfølge fremgik det, at de par, der havde rørt ved hinanden, følte sig mere elsket af partneren  - endda selvom de vidste, at berøringen var instrueret og ikke spontan.

Forskerne har fundet formlen på det perfekte passionerede sexliv

Tro ikke det værste
Når din kæreste gør noget forkert - for eksempel ikke svarer på opkald eller sms - så lad være med at overfortolke det. Det skyldes ikke nødvendigvis, at der er noget galt, at han eller hun er ked af det, sur eller er ved at forlade dig.

Forskning peger på, at utilfredse par automatisk tillægger en given handling (fx ikke svarer på sms) en negativ værdi/ser det som en tegn på typisk fejl hos partneren - ‘han er egoistisk.’ Men måske har kæresten bare for travlt lige der.

Så træk lige vejret før dybt et par gange, før du begynder tillægge små ting stor og negativ betydning.

13 ting alle par med godt sexliv gør

Se på skænderiet udefra
Tilfredsheden med parforhold daler ofte efter et års tid. Men en lille øvelse kan hjælpe. Et eksperiment med 120 par viser hvordan. Parrene blev fulgt i to år. Efter et år skulle nogle af parrene prøve noget nyt, når de skændtes.

Se på denne uoverensstemmelse fra en tredje neutral persons synspunkt. Hvad ville person tænke?

Og det virkede. For i løbet af de følgende forblev disse par tilfredse med forholdet, mens de andre blev mere og mere utilfredse.

Red dit parforhold med et godt skænderi

Vær taknemmelig
En gang om ugen skal du skrive en liste over ting, din partner har gjort, som gør forholdet godt. Det øger din fornemmelse af tilknytning i forholdet, ligesom du bliver mere taknemmelig over for kæresten.

Det viser en undersøgelse, hvor en række par skulle lave en sådan liste, mens en anden gruppe skulle lave liste over ting, de selv gjorde for at forbedre forholdet.

Deltagerne i sidstnævnte gruppe følte sig efterfølgende kun lidt mere forpligtede til relationen.

Sig tak og få et godt forhold

Komplimenter
Mange, især personer med lavt selvværd, er ekstremt følsomme over for afvisninger og de har svært ved at virkeligt tro på kærestens kærlighed.

Det kan medføre, at de forebygger frygten for afvisninger ved at se ikke tillægge partnerens kærlighedsytringer og omsorg betydning. Og det kan resultere i, at de negative forventninger bliver en selvopfyldende profeti, som skubber kæreste væk.

Dette kan forebygges ved, at man ser anderledes på komplimenter og kærlighedsytringer fra kæresten. I stedet for at tænke ‘for en gangs skyld gjorde jeg noget rigtigt,’ så forklar overfor dig selv, hvorfor din partner beundrer dig, beskriv hvad det betyder for dig, og hvad det betyder for jeres forhold.

Det skulle angiveligt få dig til at forstå, at kæresten virkelig kan lide dig.

De små sejre
Man kommer langt med at fejre hverdagens små sejre. Det viser et studie (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15301629). Når kæresten har haft en god oplevelse på jobbet, så vis entusiasme og glæde omkring det. Stil nysgerrig spørgsmål, så han/hun kan fortælle om det og genopleve den positive følelse.

Når par gør dette, nyder begge sine dagens små og store sejre mere, hvilket også fører til, at man føler tættere på hinanden.

Tag ting i opløbet

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen har tre bud på, hvad man kan gøre for at forbedre sit forhold
- I stedet for flux at antage, at mandens elendige humør har noget med dig at gøre, så antager den ’lykkelige’ partner, at det ikke er noget personligt, og derfor er hendes reaktion på hans dårlige humør ikke at reagere ved selv at blive i dårligt humør og derefter gå og skyde skylden for hendes nu dårlige humør på ham.

Lykkelige par samtidigt har en lavere negativitetstærskel end de par, der ender i skilsmisse, forklarer Bentzen.

- Hvilket betyder, at de hurtigere tager fat i det, som irriterer eller bekymrer dem og får snakket det igennem frem for at gå og gemme på det, indtil de bliver rigtigt irritable, og problemet nærmest går i hårdknude.

Det giver os to steder, hvor vi med stort held kan sætte ind: Vi kan prøve at holde fast i at tænke på og gå til vores partner med positivt sind. Det kræver nogle gange, at vi virkelig må arbejde med os selv, og så skal vi ikke være bange for at tage fat i de små kurrer, der er på tråden - mens de pågår, påpeger Bentzen:

- Der er de som regel ikke så store, og hvis vi oven i købet holder fast i vores overbevisninger om, at vores partner vil os det bedste, så er der jo ikke noget at være bange for. Så er bliver det nærmest som at ’rømme sig, og lige få irritationen af vejen, så det hele glider igen.

Mange af os går og putter små-irritationerne af vejen, mener Bentzen:

- Vi glemmer at informere vores partner om, at lige der var det faktisk irriterende, eller der sårede du faktisk mine følelser. Og så har vi i stedet ’indre dialoger’ med dem om det.

- Problemet er så, at næste gang, vores partner træder forkert på det samme ømme sted, så begynder du at blive olm og tænke, at han burde vide bedre, for du kommer i tanke om, hvordan det føltes lige så sårende første gang. To gange bliver hurtigt til ’hver gang’ inde i dig. Du bebrejder din partner, at han ikke tager bedre hensyn - og måske gør han det oven i købet med vilje.

- Det er let at se, at det ikke er en god ide at æde ting i sig. Men det er klart, at du er nødt til at sige tingene til din partner på en måde, som indikerer, at du er sikker på, at han vil tage imod det, du siger, i god ånd.

- Min farfar plejede at sige, at man ikke måtte ’lade solen gå ned over sin vrede.’ Det er jo egentligt så indlysende og simpelt, vi tillader jo heller ikke selv den mindste sten at blive i skoen, hvis vi har mulighed for at tømme skoen.

- Man skal bare lige huske at gøre det på en ordentlig måde. Og omvendt skal man som partner tage imod ’stenen’ på en positiv måde, altså i forventning om at partneren ikke er møg-sur og indædt omkring det, og at det bliver sagt med en klar forventning om, at I sammen kan løse det.

Anna og Jonas vil hjælpe andre danske par med det svære parforhold

Par, der taler ens, mere lykkelige

Fem ting du kan gøre for at redde dit forhold - allerede i aften

Dette er tegn på, du er i et lykkeligt forhold