Forskerchok: Kærlighed ved første blik er slet ikke kærlighed

Det er let at forveksle kærlighed med fysisk tiltrækning

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv fra arkivet: Her er tegnene på, at det er ægte kærlighed --

Du kender det godt, både fra dit eget liv og fra de romantiske films larger than life iscenesættelse af kærlighed ved første blik:

Du får øje på en person af det foretrukne køn, og pludselig åbner verden sig, du føler, I ser lige ind i hinanden, du har fundet den eneste ene, din soulmate. Og du måske knap nok talt med vedkommende.

Men måske er det hele spin, en romantisk illusion?

Hollandske universitetspsykologer satte sig for at finde ud af, hvad love at first sight (LAFS) egentlig er. Hvis kærlighed ved første blik (KVFB) findes, leder det så til et langtidsforhold, eller forholder det sig snarere således, at personer i vellykkede parforhold omskriver fortællingen om deres spæde tid til at passe ind i en fortælling om romantisk kærlighed og således styrker parforholdet?

Settings
Forskerne talte med 396 mænd og kvinder for at finde ud af, hvad denne idé om KVFB er for en størrelse. Deltagerne skulle blandt andet indgå i forskellige undersøgelses-settings.

I et laboratorium og i et onlinespørgeskema skulle deltagerne se på fotos af attraktive personer af det foretrukne køn. De skulle forestille sig at speeddate personerne på fotografierne - disse settings var designet til at illudere, hvordan man bruger datingsites og måske føler en umiddelbar tiltrækning eller KFVB, når man ser et foto og får lidt info.

I den tredje setting skulle deltagerne indgå i en live dating event på 90 minutter, hvor de blandt andet minglede i grupper og speeddatede.

Efterfølgende skulle alle deltagerne fortælle, i diverse designede spørgeskemaet, hvordan de eventuelt oplevede fysisk tiltrækning, kærlighed ved første blik, om de følte de hørte sammen med nogen, samt om følelser at intimitet, passion og commitment.

Det kommer næppe som den store overraskelse, men de fleste deltagere meldte ikke om KVFB. Men 32 deltagere rapporterede 49 tilfælde af kærlighed ved første blik med forskellige partnere, de fleste online og IRL.

Og var der så et signifikant fællestræk ved disse KVFB?

Ja, fysisk tiltrækning. Hele 90 procent af KFVB kunne afgøres ud fra fysisk tiltrækning:

'Physical attraction, highly significant statistically, with an odds ratio of 9. The chance of LAFS was 9 times higher for each additional unit of physical attraction. Based on their regression model, almost 90% of LAFS were predictable from ratings of physical attraction.'

Sex & samliv Ti danskere: Sådan blev vi kærester

Mænd
Flere mænd end kvinder rapporterede kærlighed ved første blik - og alle de angivne KVFB gjaldt kun den ene vej.

Hvilket i høj grad stiller spørgsmålstegn ved idéen om, at to personer kan mødes og blive forelsket med det samme. Når kærlighed ved første blik er ensidig og ugengældt, kan det være en meget skuffende oplevelse, som kan føre til alt fra hjertesorg til jalousi, konstaterer forskerne, der dog ikke ikke helt vil afvise muligheden for umiddelbar gensidig fysisk tiltrækning ude i virkeligheden.

Dog mener de ikke, at det nødvendigvis vil føre til et succesfuldt langtidsforhold, idet man også opdagede, at følelser af intimitet, af samhørighed, af skæbnefællesskab ikke korrelerede med kærlighed ved første blik.

Med andre ord: kærlighed ved første blik er ikke meget andet end: Jeg synes, han/hun er herrelækker.

Studiet peger således på, at vores romantiske ideer kærlighed ved første blik handler om projektioner, kulturelle forventninger, illusionsfyldte fortællinger om, hvordan vi forstår og fortolker, hvordan parforhold opstår og udvikler sig.

Det peger dog også på, at fysisk tiltrækning er et godt udgangspunkt for at blive forelsket.

Det er ikke første gang kloge folk forsøger at hitte rede i kærlighed og begær:

Idealiserer
Ifølge psykiateren Judith Orloff er lyst baseret på fysisk tiltrækning og fantasi - og den opløses, når den ægte person materialiserer sig bag sløret af lyst og forelskelse.

- Begær og forelskelse er i tæt familie. Man idealiserer den anden. Begær kan sagtens føre til kærlighed, men kærlighed tager tid. Man skal lære hinanden at kende udover forelskelsens idealisering, forklarer Orloff, der herunder lister forskelle på begær og kærlighed.

Fem tegn på begær
Du er totalt fokuseret på partnerens udseende og krop.

Du er interesseret i sex, men ikke i samtale.

Du vil hellere bevare forholdet på et fantasiniveau og ikke diskutere ægte følelser.

Du vil skride efter sex i stedet for at nusse eller spise morgenmad sammen.

I er elskere - ikke venner.

Fem tegn på kærlighed
Du har lyst til at bruge tid sammen med partneren på andet end sex.

Du fortaber sig i samtaler med partnerne og glemmer tiden.

Du vil ærligt lytte til partneres tanker og følelser og forsøge at gøre den anden lykkelig.

Personen giver dig lyst til at forsøge blive et bedre menneske.

Du har lyst til at møde personens venner og familie.

Drømmen om den perfekte kæreste

Tidligere har vores sexredaktør Tomas Roar skrevet denne klumme om, at man måske burde slække lidt på kravene til en kæreste for tiltrækning er ikke det samme som kærlighed. Her følger nogle situationer, hvor det nok ville være en god ide.

Supermodel
Du kan bilde dig selv meget ind. Du kan for eksempel bilde dig ind, at du er lidt over middel sådan rent udseendemæssigt. Det gør de fleste mennesker. Meget få erkender, de er grimmere end gennemsnittet

Derfor skal din kæreste selvfølgelig matche dig på alle vigtige parametre. Og hvis du er mand, betyder det blandt andet, at din potentielle partner skal være en supermodel - eller i det mindste ligne en.

Og dem er der ikke mange af.

Begavelse
Du kan bilde sig selv meget ind. Du kan for eksempel bilde dig ind, at du er sådan lidt over middel rent intellektuelt. Det gør de fleste mennesker. Meget få erkender, de er dummere end gennemsnittet.

Derfor skal din næste kæreste, der jo skal være den sidste kæreste, være begavet. Godt begavet. Skarp og vittig. Veluddannet. De ting hænger i sagens natur ofte sammen. Desværre viser det sig, at 'Skal vi danse/hva' så der?/er du frisk?' ikke i hendes optik afspejler et passende intellekt fra din side. Du er ikke hendes drøm af en mand.

Du er kort sagt for dum. Det er du dog for dum til at erkende. Selv om du tilbyder at være hendes toy boy, vil hun vil ikke have dig. Og godt det samme. Det gør ikke noget godt for din mandighed at blive sat på plads i samtlige diskussioner.

Eks'en
Måske havde du en eks-kæreste, som var verdens lækreste kvinde. Måske har tiden photoshoppet hende lidt. Så hun står nu som uovergåelig målestok for alle fremtidige piger, en monolit formet som et timeglas, der kaster skygger over dit liv:

De største par øjne på denne side af bratz-dukker. Det mildeste sind på denne side af Buddha. Den mest twistede seksualitet på denne side af, af, af, nåja, af dig selv.

Alt i alt var hun kæresteversionen af en Kinder mælkesnitte.

Men ingen var som hun, ingen skal være som hende. Og ingen fortjener at blive målt ved siden af eller forsøgt skabt i hendes billede.

Fysiske fejl
Ingen er ufejlbarlige. Det kan du sådan set godt skrive under på. Listen over dine egne ligner brugermanualen til dit tv: Lang og grundlæggende ubrugelig. Men lige når det kommer til potentielle partnere, er du knap så fleksibel og åben.

Hun har måske uønskværdigt store fødder, der ikke indbyder til intim fodmassage. Eller mandehænder, der giver mindelser om uønskede oplevelser med transludere et øde, lurvet sted i centraleuropa. Eller en røv, der ikke ligner Kim Kardashians. Det er jo ikke som sådan en fejl - det springer bare i øjnene. Og det er det eneste, du fokuserer på.

Med tiden ville du kunne se bort fra dem og endda værdsætte charmen. Du giver det bare ikke tid. For lige om hjørnet venter den Perfekte kæreste jo.

Vaner
Han snorker som en fordrukken skovhugger med høfeber. Eller piller næse, som var der ingen dag i morgen. Og spiser bussemændene, når han tror, du ikke ser det. Eller stønner Moar, når han kommer. For slet ikke at tale om den irriterende pilfinger i din røv, når I knalder. Eller at han tror, han altid har ret. Eller brummer, når han spiser.

Selv om I lige har mødt hinanden, er listen over hans vildt belastende træk lang som udskriften over dine mobilsamtaler.

Med tiden ville du kunne se bort fra dem og endda værdsætte charmen (hvis de altså ikke vokser sig endnu større i dine øjne). Du giver det bare ikke tid. For lige om hjørnet venter den Perfekte kæreste jo.

Se også: Derfor finder du ikke den perfekte kvinde

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen