Forskerchok: Tinder giver ikke en masse uforpligtende sex

Datingappen er kun lidt virksom for de få, der i forvejen er heldige

Relateret Sexpert-tv fra arkivet: Gør engangsknald til superknald.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Fra kikset onenightstand til sjovt engangsknald --

Du skal bare melde dig til, og snart efter vælter du dig i kopiøse mængder af kønsorganer og andre kropsdele i utallige uforpligtende samlejer.

Det er drømmen og for mange forestillingen om, hvad der sker på en særlig type datingplatforme.

Virkeligheden viser sig at være knap på spændende. Som du givetvis selv har oplevet. Flittig swipe-swipe til højre betyder ikke, at du får hurtig sex.

Det fremgår af et norsk studie med 269 unge studerende som deltagere. Med udgangspunkt i andre studier, som har peget på, at Tinderbrugere oftere har en åben tilgang til uforpligtende sex, blev deltagernes datingerfaringer belyst.

Foto: Shutterstock.com Kys & kærlighed Endelig er den der: Stripdating-appen hvor dick pics er ok

Møder
De studerende angav blandt andet, hvor mange matches de har haft på datingappen. De fortalte, hvor mange dates de kom på, hvor mange uforpligtende sexmøder appen førte til, samt hvor mange personer de mødte med det formål at få en fast kæreste.

Også møder, der ikke blev til via Tinder, blev indregnet.

Desuden udfyldte deltagerne et spørgeskema omkring deres såkaldte socioseksualitet, der handler om, hvorvidt man er åben overfor uforligtende sex eller ej.

Kys & kærlighed Tøser på Tinder er tossede med tissemænd

Så mange
Mange sindrige analyser senere konkluderer de norske forskere følgende:

Otte ud af ti deltagere fik ikke sex eller en kæreste ud af Tinder.

Tinder fører ikke automatisk til flere onenightstands. Datingappen fremstår ganske vist som om, den giver mulighed for en masse seksuelle møder, men det sker kun for yderst få. Af de 54 af deltagerne - ud af de 269 - som overhovedet fik et engangsknald ud af Tinder, var der kun syv personer, som IKKE også fandt uforpligtende sex udenfor Tinder.

Altså: Tinder kan virke nogenlunde til uforpligtende sex og kan give et par ekstra knald - men kun for dem, der har succes med one night stands i forvejen. De mest succesfulde så også bedre ud.

Foto: Shutterstock.com Sex & samliv Frækt datingsite fejrer 20 års jubilæum: Sex kan sagtens føre til kærlighed

‘Baseret på forholdet mellem matches og faktiske seksuelle møder kan man nok ikke beskrive Tinder som en sexapp, der øger antallet af engangsknald - og de fleste dates fører i øvrigt heller ikke til sex,’ konkluderer studiet.

Men ikke desto mindre mener forskerne også, at set i evolutionært perspektiv kan Tinder betragtes som en meget effektiv arena for parringsforsøg:

Det er en omkostningseffektiv måde at vise sin seksuelle interesse i mange potentielle partnere. På kort tid kan du hurtigt og nemt sende sexsignaler til mange.

Også på sexapp søger kvinder faste forhold

En analyse af kvindeprofiler på verdens største sexdatingsite Adult Friend Finder viser, at kvinder langt henad vejen stadig foretrækker forpligtende sex.

1223 bredt udvalgte amerikanske mande- og kvindeprofiler blev nærstuderet. Og på trods af at sitet altså er kendt som et sted, man søger sex og helst af den uforpligtende variant, angav langt flere kvinder end mænd, at de var ude efter et langtidsforhold, altså en kæreste. 26 procent af kvinderne og 52 procent af mændene indikerede, at de ville have uforpligtende sex.

Ydermere viste analyserne, at blandt de heteroseksuelle kvinder var tallet nede på 19, mens det blandt bi- og homoseksuelle kvinder var oppe på 36 procent.

Forskerne konkluderer, at den klassiske evolutionspsykologiske teori om, at kvinder er det kræsne køn, stadig holder, på trods af kulturelle skift:

‘The majority of heterosexual women’s profiles, regardless of the degree of sexual explicitness, overwhelmingly noted a preference for sex within some type of ongoing or imagined relationship. In this way, evidence for heterosexual women’s preference for ‘no strings attached’ sex, or, sexual variety for its own sake, continues to be absent.’

Desuden skriver forskerne, at i hvert fald blandt disse kvinder foregår der en leg med en seksuel åben persona - de lader, som om de er frække og klar til lidt af hvert. Men det kan være en måde at tiltrække mænd på, også selvom egentlig ikke er ude på uforpligtende sex.

‘The straight female profile ads suggest a sexual openness and thus availability to any and all men, while continuing to be insistent on engaging in sex only within an established relationship.

Foto: Shutterstock.com Kys & kærlighed Få det bedste ud af Tinder

14 kommentarer
Vis kommentarer