Giv og tag: Derfor skal du glæde din kæreste i sengen

Husker I den seksuelle fællesskabsfølelse?

Dæk hinandens behov med en sexkontrakt.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Prøv en sexkontrakt --

Det lyder banalt: I et godt forhold både giver man og tager man. Også i sengen.

Det er en af konklusionerne på et nyt canadisk studie publiceret i Journal of Social and Personal Relationships hvor 122 par deltog.

Forskerne ville undersøge et koncept, de kalder sexual communal strenght, den seksuelle fællesskabsfølelse i forholdet, som handler om, at man både tager hensyn egne og partners behov.

Deltagerne, der var i alderen 19 til 67, førte en slags dagbog i 21. Hver aften modtog de en mail med en række spørgsmål om parforholdet, sexlivet og humøret. Derudover svarede de på en række ja/nej-spørgsmål som ‘Har du dyrket sex med din partner i dag?’

I gennemsnit havde parrene sex 3,5 gange i de 21 dage, men der var store udsving, mellem nul og 17 gange.

Jubii: Masser af tv med kæresten godt for forholdet

Humør
Og så fik deltagerne spørgsmål, der afslørede, hvordan de manøvrerede i den seksuelle fællesskabsfølelse, som illustreres herunder:

Du er træt efter en lang dag og vil bare stene foran tv’et. Din kæreste lægger op til sex. Hvad gør du?

A: Siger ærligt, at du bare ikke er humør til det, men gerne vil på et andet tidspunkt.

B: Gå med til sex, selv om du ikke er i humør til det. Du ved, at du ikke vil nyde det.

C: Gå med til det, selvom du ikke er i humør til det. Måske kan din kæreste gøre dig liderlig, og så bliver det alligevel dejligt.

Ingen er svarene er det rigtige eller det forkerte, men det viser sig, at I det lange løb virker C bedst. Hvis det altid er A, tænker du mest på dine egne behov, hvis det altid er B, tænker du for lidt på dine egne.

Det handler ikke kun om sex eller ikke sex, men også om, hvordan sexbehov (ikke) bliver mødt. Såsom hvor enig er man med et udsagn som: ‘Under sex var det umuligt for mig at få mine behov opfyldt, hvis de var i konflikt med min kærestes.’

Forskerne undersøgte også, hvad de kalder positive partnerfokuserede seksuelle markører: Deltagerne angav fx, hvor enige de var er udsagn som: ‘Under sex er mine partner opmærksom på mine behov.

Lægen ordinerer: Sådan holder I liv i ægtesengen

Glæden
De canadiske forskere konkluderer, hvad de fleste godt ved instinktivt: At gøre kæresten glad og møde denne behov er halvdelen af glæden. Når man gør en indsats for at møde partnerens behov, og din partner gør det samme overfor dig, øges begges oplevelse af seksuelle relationel tilfredshed:

Denne seksuelle fællesskabsfølelse, hvor man fokuserer på partnerens behov og formoder, at vedkommende vil gengælde det, er et vigtigt element i et sundt forhold.

Et andet resultat overraskede dog forskerne lidt: Hvis du kun tager dig af din kærestes behov og tilsidesætter dine egne, er du mindre tilfreds med sex- og samlivet - men det er din partner ikke nødvendigvis. Dog vil hverken du eller kæresten opleve tilfreshedsboostet ved den seksuelle fællesskabsfølelse.

Sådan holder du gnisten i live

Tre ting som glade par kan sengen

Sex er ikke alt. Men når det ikke fungerer i sengen, kan det fylde utroligt meget. Så hvad kan vi lære af par, der er glade og tilfredse med deres sexliv?

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen forklarer, at sexfrekvens, seksuel variation og kommunikation er tre centrale elementer.

Kommunikation: De fleste sætter pris på at blive rost og være en dygtig elsker(inde) i den andens øjne. Vi blomstrer, når vi bliver rost. Også for det der skete under lagnerne i aftes.

At lade hinanden vide, at vi to elsker hinanden, og sige det, fx når det bliver meget nydelsesfuldt og intenst, får det til at fylde på en helt anden, dybere og varig måde, end når det bliver sagt henover farvel til unger, hund og morgenmaden på vej ud af døren.

Tre klager fra kæresten du aldrig må ignorere  

Frekvens: Hvis man har sex ofte, er det som regel en indikation for at begge er glade for sexlivet - og for at være tæt på hinanden. Sex er faktisk et af de første steder, vi trækker os, hvis der er kurrer på tråden - både i selve parforholdet, og også hvis vi selv befinder os et ’mørkere’ sted.

Den kloge partner spørger derfor ind til, hvordan den anden har det - før han/hun begynder at bitche om for lidt sex. For er man generelt et par, hvor det fungerer, så er det ikke sexlivet, den er galt med, det er mennesket.

Variation: Variationen i sexlivet er også vigtig for både mænd og kvinder. De fleste par kører rimeligt meget efter samme køreplan som sidst. Hvis det fungerer, hvorfor så ændre det, synes vi at sige: Men i virkeligheden keder vi også hurtigt, hvis der ikke er lidt nyt, lidt 'farligt', romantisk eller sjovt.

Prøv fx at tage lidt lækkert lingeri på, vend rundt i sengen, hav sex i bruseren, barber eller lad hår og skæg stå, prøv en ny stilling eller bare en lille variation af en af dine yndlings, slik hinanden med is og/eller varm te i munden. Overrask hinanden med en lille ændring, det gør så godt for jer.