Gnaver jalousien? Sådan tackler du den

Her er den videnskabeligt afprøvede metode til at deale med din jalousi, så den ikke ødelægger dit forhold

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Kom jalousien til livs --

Jalousi kan forpeste dig og dit forhold i en sådan grad, at den i sidste ende kan koste dig relationen til din mand.

Derfor er der god grund til at bearbejde jalousien, når den fylder for meget.

Den amerikanske psykolog Robert L. Leahy har netop sammen med en kollega lavet et forskningsprojekt, der viser, at man med kognitiv adfærdsterapi og mindfulness kan bekæmpe sin jalousi.

Leahy definerer jalousi som vrede, sindsoprevede bekymringstanker. Når du er jaloux, er du bange for, om din partner synes, at en anden er mere tiltrækkende, og du frygter, at han eller hun vil forlade dig.

Eftersom du føler en trussel om, at partneren finder en anden person attraktiv, aktiverer du jalousien som en måde at takle den trussel. Du føler måske, at jalousien hjælper dig, så du ikke bliver taget med bukserne nede og overraskes af utroskab, og den støtter dig og tvinger din partner til at droppe sin flirt.

I lighed med bekymringer bruger du jalousien til at finde ud af, hvad der 'virkelig' er på færde eller finde ud af, hvad din partner 'virkelig' føler. Og ligesom bekymringer får jalousien dig til at fokusere på det negative: Du tolker kærestens handlinger som tegn på, at han har mistet interessen i dig, eller som tegn på, han er interesseret i en anden.

Leahy beskriver klassiske jalousi-situationer. Din kæreste fortæller en sjov historie om en (kvindelig) kollega, og du føler dig truet. Eller I er til fest, og din kæreste og en anden kvinde smiler til hinanden, og du føler dig svigtet. Du bliver mopset ham på, fordi han tilsyneladende er interesseret i en anden. Men han fatter ikke, hvad der sker og bliver forvirret. Du kræver, at han fortæller, hvor attraktiv du er, og du spørger ham, om hun er hans type, og til sidst, i frustration råber du, 'hvorfor går du ikke bare hjem med hende?!'

Det slags kan ødelægge et forhold.

Prøv om du kan finde ud af hvilke følelser og grunde, der ligger nedenunder den umiddelbare situation. Foto: Shutterstock.com. Sexperterne - 2. aug. 2016 - kl. 14:33 Sådan kommer du over jalousi

Det kan du gøre ved din jalousi
Leahy påpeger, at jalousi ikke nødvendigvis er tegn på dybtliggende usikkerhed, lavt selvværd og en neurotisk personlighed, som visse terapeuter gerne anskuer det. Og blandt andet derfor er det vigtigt at skelne mellem jalousi-følelser og jaloux adfærd - ligesom der er forskel på at være vred og på at handle på en fjendtlig aggressiv måde.

Det er her, at Leahys tanker om kognitiv adfærdsterapi og mindfulness kommer ind i billedet:

Dit forhold kan trues af jaloux adfærd - bebrejdelser og anklager, konstant anglen efter bekræftelse, indelukket 'mopseri' og vredesudbrud. Her skal du stoppe dig selv og sige til dig selv:

'Jeg ved, jeg er jaloux, men jeg behøver ikke at handle på det.'

Valg
Anerkend dine følelser, men vælg, om du vil handle på dem. Hvilke valg er i sidste ende i din interesse? Accepter og observer dine jalousi-tanker og -følelser.

Når du opdager, at du føler dig jaloux, så tag en time out, træk vejret dybt og langsomt, og observer dine tanker og følelser. Indse, at jalousi-tanker ikke er det samme som virkeligheden. Du tror måske, at din kæreste er interesseret i en anden, men det betyder ikke, at han virkelig er det. Tanker og virkelighed er to forskellige ting.

Du behøver ikke at adlyde dine jalousitanker og -følelser.

Bemærk at din vrede og dine angst kan blive værre, mens du træder vande og betragter disse oplevelser. Accepter, at du kan have en følelse - og tillad den. Du skal ikke flygte fra den følelse. Mindful observation af en følelse kan i sig selv svække følelsen.

(Foto: shutterstock.com) Sex og samliv Sådan styrer du din jalousi

Usikkerhed
Indse, at usikkerhed er en del af alle relationer. Som andre bekymringstanker søger jalousi vished, sikkerhed. Men usikkerhed er en del af livet, og vi skal lære at acceptere det. Du vil aldrig kunne få 100 procents garanti for, at din kæreste ikke vil afvise dig, forlade dig, være dig utro. Men hvis du straffer, kræver og anklager, kan du skabe en selvopfyldende profeti.

Undersøg dine egne forestillinger om parforhold. Måske har du nogle urealistiske tanker om relationer, som kan bunde i erfaringer med en utro partner, eller tanker om, at din kærestes tidligere forhold kan true jeres, eller at du mener, at man aldrig kan blive tiltrukket af andre, når man er i fast forhold, eller at din jalousi er tegn på, at noget er galt.

Måske tror du, at du kan tvinge din partner til at elske dig eller til at miste interessen i en anden - og du tror måske, at hvis du trækker dig og er mopset, sender du et signal til kæreste, som vil bringe ham tættere på dig. Men det kan i stedet skubbe ham væk.

Adfærd
I stedet for at bruge jaloux adfærd i forsøg på at gøre forholdet mere trygt, er der en helt anden vej at gå:

Ros hinanden, planlæg dejlige oplevelser sammen, undgå kritik, sarkasme, foragt. Del ansvaret om at løse problemer. Arranger nydelsesdage med hinanden, hvor I finder ud af, hvordan I kan give hinanden glæde og nydelse. En slags konge eller dronning for en dag, helt ned i de små ting som 'jeg vil gerne have en fodmassage og en gåtur i skoven.'

Se også: Sådan er vores jalousi

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen