Har du husket at takke din kæreste i dag?

Disse to tricks gør dit forhold meget bedre

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Har du ofret dig for din kæreste i dag? Og har du vist din taknemmelighed for, at din partner har ofret sig for dig?

Alle forhold kræver kompromiser og et vist mål af selvopofrelse. Man ofrer noget, for at kæresten kan få, hvad vedkommende har brug for.

Det kan være de små ting - du dropper fitness onsdag aften, fordi din kæreste virkelig har brug for at rende til fodbold med drengene der. Eller han tager med til familietamtam, som betyder meget for dig, selvom han egentlig hellere vil gå i haven.

Så længe begge to føler, at ofrene er indsatsen værd, er de fleste villige til at yde. Det kan dog udvikle sig problematisk, hvis den ene konstant kræver ofre af den anden, som altid giver sig. Det kan skabe irritation og vrede.

Men man kan også se på det at ofre sig for sin kæreste som noget mere positivt - især når kæresten viser sin taknemmelighed derved.

Det viser ny forskning, fordelt over flere studier hvor i alt 426 hollandske og amerikanske par deltog.

Signaler
Her fremgår det blandt andet, at mange har svært ved at opdage, når partneren rent faktisk ofrer sig. Det skyldes ofte, at personen, som ofrer sig, går ud fra, at kæresten kan se det eller regne det ud.

He er et tænkt eksempel: Jan og Linda går i biffen. Han vil se Avengers, hun er (måske) mere til Alt for min søn, og de ender med at se hans valg. Forskerne arbejdede ud fra en teori om at opfange signaler:

Ramme - der bliver sendt et signal, og modtageren opdager det. Jan har forstået, at Linda ofrer sig og viser sin taknemmelighed.

Misse - der bliver sendt et signal, men modtageren opdager det ikke. Jan ser ikke, at hun er skuffet.

Falsk alarm - der bliver slet ikke sendt et signal, men modtageren tror, at der gør det. Jan ved, at Linda plejer at elske chick flicks, så han værdsætter hendes offer. Men faktisk havde hun også brug for actionfilm.

Korrekt afvisning - der er ikke noget signal, og modtageren ser heller noget. Jan har lyst til indisk take-out og han tror, at det også er Lindas valg. Og han har ret, for det er lige, hvad Linda har lyst til. Ingen har ofret sig.

Foto: Shutterstock Sex & samliv Se listen: De syv tegn på at dit forhold holder

Ofret sig
Deltagerne i studierne svarede blandt andet på følgende:

Har du ofret noget for din partner i dag? Og har din partner ofret noget for dig i dag?

Derefter skulle de angive, på en skala fra 1 til 5, hvor enige de er i følgende udsagn.

Jeg føler mig meget taknemmelig for min partner.

Min partner viser sin taknemmelighed for det, jeg har gjort for ham/hende.

Jeg er tilfreds med mit forhold.

Det fremgår af studierne, at deltagerne i gennemsnit ofrede sig tre gange i løbet af de 14 dage, undersøgelsen stod på. Til gengæld rapporterede deltagerne, at kæresten ofrede sig sjældnere. Der var dog store udsving på deltagernes svar.

Hermed viste det sig, at folk er relativt elendige til at bedømme, om partneren ofrer sig. Kun cirka hver anden gang.

Men omvendt peger undersøgelsen også på positive ting: Når den ene, lad os kalde ham Jan, opdager, at kæresten, fx Linda, har ofret sig, bliver Jan taknemmelig og mere tilfreds med relationen.

Og når personen, der ofrer sig, fx Linda, opdager, at modtageren af ofringen, Jan, er taknemmelig, værdsætter hun det og bliver mere glad for forholdet.

Hvilket mere end indikerer, at man kan have en god cirkel af offer, taknemmelighed og værdsættelse.

I den modsatte grøft ender forhold, hvor en ond cirkel af ofre, der ikke værdsættes med taknemmelighed.

Kommunikation
Forskerne bag studiet fremhæver, at meget vil være vundet ved klar kommunikation fra den, som ofrer sig: Linda kan sige: 'Jeg vil egentlig hellere se tøsefilmen, men jeg ved, hvor vild du er med superhelte.' Nu ved Jan, at Linda har ofret sig, og så kan han vise sin taknemmelighed. Og så bliver Linda glad det det.

Ligeledes mener forskerne, at man skal være mere opmærksom på sin partners signaler. Det kan være små tegn i kropssprog og mimik. Og samtidig huske at spørge ind til, hvad kæresten har lyst til.

Kys & kærlighed Sex og samtaler: Her er to måder at redde dit parforhold på

Her skal du IKKE ofre dig
Et parforhold består af en lang række af mere eller mindre vellykkede kompromisser. Sådan er det, når to selvstændige, voksne mennesker skal finde sammen, files til og gå i hak og samarbejde om alt fra sex til sengetider.

Men der er tre områder, du ikke må gå på kompromis, for så mister du dig selv og på sigt så også kærligheden og forholdet.

Det mener psykolog og forfatter Guy Winch på sin blog. Hvor, hvornår og hvor meget man skal forhandle, indgå kompromis og stille sig tilfreds med, er forskelligt fra person til person og fra forhold til forhold, og det, at man kan indgå kompromisser, er tegn på, at man har et sundt forhold.

Men visse kompromisser skal du være meget varsom med at indgå:

Du skjuler sider af dig selv
Det er ganske naturligt at bekymre sig om, hvorvidt kæresten vil føle sig intimideret, tændt af, irriteret over grundliggende sider af vores personlighed, håb, værdier. aktiviteter og venner, så vi har en tendens til at skjule eller minimere dem.

Men ved at gøre det, skærer man fundamentale dele af sig selv af. Det kan lade sig gøre på kort sigt, men på langt sigt går det udover den mentale velvære og tilfredsheden med forholdet.

Det burde du gøre: Vise de forskellige sider af dig selv lidt ad gangen. Og det kan du gøre ved at have en konstant dialog om, hvorfor de ting er vigtige for dig, og hvordan der bedst bliver plads til dem i forholdet.

Disrespekt
Et af de tydeligste tegn på, at noget ikke fungerer i et forhold og på, at det næppe holder længe, er hvis man bliver mødt med manglende respekt og foragt, når man er uenig eller skændes. Disrespekt, fjendtlighed og mangel på empati i sådanne situationer viser en afgørende svaghed i forholdet. Det vil hindre et hvilket som helst par i at tackle stress og konflikter på en hensigtsmæssig og produktiv måde.

Det kan I gøre: Aftal grundregler for, hvordan I håndterer konflikter, og lær at løse dem ved for eksempel at gøre en stor indsats for at forstå partnerens side sagen - det øger empatien,

Stor sexdiskrepans
Når vi skjuler eller tilsidesætter vigtige og basale sider af vores seksualitet - hvad vi tænder på, fetichser, lyster, libido og sexværdier - lægger vi brænde på frustrationens og utilfredshedens bål.

Det kan I gøre: Eftersom et godt sexliv kræver en fælles indsats, er det vigtigt, at I har åbne og ærlige samtaler om jeres seksuelle historik - hvad har virket og hvorfor. Der er ret sandsynligt, at din partner heller ikke har fortalt om sine præferencer.

12 kommentarer
Vis kommentarer