Har I disse gode vaner i dit forhold? Så er jeres lykke gjort

Især punkt fire er da shit

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Er du en god kæreste - få svaret her --

Går dine forhold altid i kludder til sidst? Ser du længselsfuldt efter de der kærester, som går hånd i hånd gennem livet? Hvad kan de, som du åbenbart ikke helt har styr på?

Det kommer psykolog Theresa E. DiDonato med et bud på.

Først og fremmest handler det om, at parret er i stand, i kraft af gode vaner. til at stå imod alle de stressfaktorer, der rammer et moderne parforhold som stress, forventninger, job, nåja, livet.

Her er seks vaner, som det succesfulde par har, og som tager dem igennem kriser:

Det store billede
Når der er stress på, når en eller anden kriser rammer, når skænderiet brager, er de i stand til at distancere sig fra det konkrete drama. I stedet for at begynde at tvivle på forholdet giver denne evne til at hæve sig op over balladen, så de stadig kan se på relationen i det store billede og dermed i et positivt lys.

Stress
Når en person i forhold har stress, får den anden også stress. Fc peger ny forskning peger på, at stresshormonet cortisol synkroniseres hos par. De er stressforbundne fysisk set. Så stress rammer hele parret, når den ene bliver stresset. Og par, som erkender dette, sørger for, at begge parter husker den stress-reducerende adfærd som fx søvn og motion, selv om det kun er den ene, der er ramt stress via fx jobbet.

Se også: Fem ting du kan gøre for at redde dit forhold - allerede i aften

Nærvær
Gensidigt nærvær er afgørende. Nogle tænker på, hvad de skal på jobbet i morgen eller tager opvasken, mens kæresten taler, men mindfuldt nærvær, især i pressede situationer mindsker stress og følelsesmæssige udsving i forholdet, mindre uro efter skænderier. Så når I er nærværende sammen, bliver I også hver især bedre til at takle livets udfordringer.

Taknemmelighed
En helt enkelt vane med at vise sin kæreste, at man værdsætter ham, kan virkelig styrke et forhold.

Forskning viser da også, at følelsen af at blive værdsat af partneren er en beskyttende faktor mod skilsmisse. Så at udtrykke og få taknemmelighed er både stabiliserende og nærende for forholdet.

Taknemmelighed is da shit. Se boksen nedenfor.

Hvordan du kan vise taknemmelighed, har en del at gøre med, hvordan din kæreste vil elskes: Det kan du læse om her.

Lykkehjælp
Din egen glæde og sundhed er tæt forbundet med din kærestes. Succesfulde par gør en bevidst indsat for at gøre hinanden glade.

Venskaber
Kærester støtter og bruger hinanden, men de gode par husker at støtte hinandens venskaber. Venskaber uden for forholdet er vigtige for hvert individ og for parforholdet. De kan være med til at mindre stress og korstisolniveau, når man oplever kriser, hvilket i sin tur forbedrer forholdet.

Se også: Har du husket at takke din kæreste i dag?

Taknemmelighed is da shit

Husker du at sige tak, give det der kærlige klem og generelt vise, at du faktisk værdsætter din kæreste? Eller tager du bare din partner for givet?

Det kan være værd at tænke over, for en god cirkel af gensidig taknemmelighed er vejen frem for et forhold.

Det fremgår af en undersøgelse i 'Journal of Personality and Social Psychology', hvor amerikanske forskere har set nærmere på, hvordan det at føle sig værdsat og at vise, at man værdsætter sin kæreste, er vejen til parforholdsidyl.

Studiets hovedforfatter leder, Amie Gordon, University of California, Berkeley:

- At føle sig værdsat af sin partner har betydning for, hvordan du agerer i forholdet, og for hvor meget du har lyst til at blive i det. Og i stedet for at vente på, at partneren gør det godt for dig, kan du kickstarte den gode cirkel ved at fokusere på, hvad der er godt for forholdet.

50 unge i længerevarende forhold deltog i undersøgelsen. I en uge skulle de hver dag udfylde et skema om deres forhold og om, hvor værdsatte de følte sig, og om, hvordan de udviste taknemmelighed over for partneren. Ni måneder senere gentog de seancen.

Efter dage, hvor deltagerne angav, at de følte sig værdsat, værdsatte de deres partner mere. Jo oftere par oplevede dette, jo større var sandsynlighed for, at de ikke var gået fra hinanden i løbet af de ni måneder.

- Det, der ofte går galt i et forhold, er, at man begynder at tage sin partner for givet. Man bliver vant til den anden og glemmer, hvorfor man valgte at have personen i sit liv, forklarer Amie Gordon.

I et efterfølgende eksperiment fik Gordon og kolleger en række par i alderen 18 til 60 ind i et laboratorium, hvor deres interaktion blev optaget på video.

Det viste sig, at jo mere en deltager var forstående, bekræftende og omsorgsfuld over for partneren, jo mere værdsat følte vedkommende sig - og jo gladere var begge i forholdet. Vigtige måder at udvise betænksomhed på kunne være at læne sig mod sin partner under samtale, have øjenkontakt og give trøstende berøringer.

- Når du er værdsættende og bemærker din partners værdi, bliver du bevidst om, hvad du har, og det giver dig lyst til at beholde det. Du bliver mere lydhør, opmærksom på partnerens behov og mere betænksom, lyder det fra den amerikanske forsker Amie Gordon.

11 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere