Her er de største trusler mod dit parforhold

Sådan kommer I kærlighedsdræberne til livs

Sexpert-tv: Bevar passionen
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Hold liv i lidenskaben --

Det kræver en vedvarende indsats at være i et lykkeligt forhold.

Og selvom forholdet som udgangspunkt er godt, kan og vil der opstå kriser og nedture, der ikke nødvendigvis behøver at føre til et brud.

Vi har talt med par- og psykoterapeut Nina Reventlow om de største trusler i parforholdet og om, hvordan man bedst håndterer dem.

1. Manglende eller dårlig kommunikation
Forudsætningen for et godt forhold er, at man i ord og gerning viser, at man vil den anden og at man ser og hører den anden. Manglende eller dårlig kommunikation er en klassisk udfordring og potentiel dræber i ethvert parforhold. Og ofte er vores måde at kommunikere på forbundet til mønstre, der går tilbage til barndommen.

Ingen kan som vores partner trykke på de knapper, der får os til at reagere som et barn. I parterapi er det forholdet, der er i terapi og aha-oplevelserne kommer i takt med, at begge parter erkender sit ansvar.

 Her er de fem største sexløgne

Det at blive klar over, hvorfor man er endt i situationen, huske hvad det var man faldt for hos den anden, og hvad man selv kan gøre for at bidrage med for at gøre forholdet til et levende og kærligt rum, er med til at forbedre kommunikationen mellem parterne.

Går man uden om terapi, er en god øvelse at spørge oprigtigt ind til sin partner og så lytte til, hvad der bliver sagt, i stedet for at afbryde. Det kræver træning at blive en aktiv lytter, men det kan godt lade sig gøre, forklarer Nina Reventlow.

TV: Kvinde - lær at tale med din mand

 2. Manglende sex og intimitet
Manglende sex og intimitet er ofte en følge af for lidt tid og opmærksomhed til og fra sin partner. Sex og intimitet er en anden måde at tale sammen på, men den er mindst lige så vigtig som at få snakket ordentligt sammen.

For mange kvinder er intimiteten og den følelsesmæssige forbundethed det, der går forud for sex. Der kan være mange årsager til, at det ikke fungerer og hverdagens travlhed kan være en af de store dræbere. Her kan struktur og prioritering i kalenderen hjælpe til at skabe de nødvendige åndehuller og tid til sex.

Problemet er så universelt, at der faktisk er lavet apps, der hjælper til at komme i gang med at tale om sex, hvis det er dét, der er udfordringen. Også en sexolog eller terapeut vil kunne hjælpe på rette vej.

Sex og intimitet er noget, der kræver tid og overskud, men er også noget, der GIVER overskud og som bør stå højt på prioriteringslisten i et forhold.

Sådan får I sex på skemaet - uden at det ender som en sur sexpligt

3. Økonomisk stress
En anstrengt økonomi er en kæmpe stressfaktor, som kan give både følelsesmæssige og fysiske symptomer. Følelsesmæssigt lukker man sig typisk om sig selv, hvilket kan få begge parter til at føle sig ensomme.

Der er megen skam forbundet med en dårlig økonomi. Fysisk kan det medføre alt fra nakkespændinger, muskelsmerter, hovedpine til manglende sexlyst. Det er vigtigt at spørge sig selv: Kan jeg bede om hjælp? Hjælpen kan være at tage en snak med sin bankrådgiver og få lavet en konkret plan for fremtiden.

Her er formlen på det gode liv

4. For lidt tid sammen
Mange forhold lider under en travl hverdag med et stramt og skemalagt program. Hvis der skal skabes åndehuller, er struktur en vigtig faktor og skal ses som en mulighed snarere end en spændetrøje.

Det kræver tid og prioritering at pleje sit parforhold. Og ja; alle har tid til det – ingen har råd til at lade være. For ofte er det de små ting, der gør forskellen. Et ordentligt farvelkys om morgenen, mens man ser hinanden i øjnene, en sms med en kærlig besked i løbet af dagen, et varmt knus, når man kommer hjem og kærtegn, når man ligger i sengen om aftenen. Sammenlagt tager det ikke mange minutter, men det kan gøre hele forskellen!

TV: Derfor skal du lave en sexkontrakt

5. Utroskab
Utroskab er en nem vej til at få bekræftet, det man mangler og som partneren ikke ser eller giver. Vejen tilbage til et godt parforhold kan være lang og smertefuld, og rollerne som krænker og offer kan være svære at slippe.

Tilliden skal genopbygges, og det kræver, at begge tager ansvar for ikke at falde tilbage i gamle roller. Her kommer kvalificeret parterapi ind som en mulighed, idet parterapeuten kan optræde som mediator med det formål at få parterne til at mødes igen på lige fod.

Dialogen er første trin i denne sammenhæng, for her kan vi udtrykke sorg og vrede og hensigtserklæringer på en måde som den anden bedre kan høre.

7 tegn på du skal tilgive utroskab

 6. Alvorlig sygdom
Alvorlig sygdom rykker også på rollerne i parfoldet, som ofte kommer til at bestå af patient og hjælper. Det er ikke alle, der er rustet til at stå en sådan krise igennem. Vi er altid mere end vores diagnoser og de roller, vi indtager og derfor er det alfa og omega, at vi husker at se hinanden - den anden - som vores elskede og som den, der blandt flere faktorer gør kampen værd.

Igennem et alvorligt sygdomsforløb, er det min erfaring, at såvel individuel- som parterapi kan være en støtte og hjælpe begge parter til at skille tingene ad, så der også skabes rum til forholdet, siger Nina Reventlow.

Så vigtigt er sex for dit forhold

Dette er tegn på, du er i et lykkeligt forhold

TV: Her er vejen til et bedre forhold

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind