Her er det sikre tegn på, at I bliver skilt - og på at I bliver sammen

Forskere har fundet frem til et gennemgående træk ved de fleste parforhold, der brydes op

Ser man ikke sin partner som ligeværdig, men som mindreværdig, er parforholdet så godt som dødsdømt. (Foto: shutterstock.com)
Ser man ikke sin partner som ligeværdig, men som mindreværdig, er parforholdet så godt som dødsdømt. (Foto: shutterstock.com)

Foragt.

Ja, så grimt og enkelt kan fællestrækket bag de fleste skilsmisser udtrykkes,

Det mener en af verdens fremmeste kærlighedsforskere John Gottman.

Gottman fulgte 79 par i 14 år, og 21 par blev skilt. Det interessante var her, at Gottman med 93 procent nøjagtighed kunne forudsige, hvilke par der gik fra hinanden.

Forudsigelserne tog udgangspunkt i, hvilke par der i et eller andet omfang udviste foragt for hinanden: Ser man ikke sin partner som ligeværdig, men som mindreværdig, er parforholdet så godt som dødsdømt,

Disse par har også andre former for negativ adfærd: Er kritiske og i forsvarsposition samt hyppige brugere af den surmulende tavshedsmur. 

Undersøgelsen er faktisk gammel - til gengæld har han og andre forskere fra hans institut senere fået bekræftet deres resultatet i andre studier.

Tag testen, før du skrider fra din kæreste

Her er hemmeligheden bag det lykkelige forhold

En ting er, hvad man IKKE skal gøre i et parforhold - noget andet er så, hvad man burde gøre, hvis det skal blive langt og lykkeligt.

Her kan man få hjælp af en anden amerikansk forsker, Karl Pillemer, som spurgte en hel række ældre mænd om, hvad de har lært om kærlighed og parforhold gennem tiden.

Svaret var entydigt: Kommunikation er nøglen.

Mange fortale, at det var en af deres største udfordringer som unge: At de havde svært ved at udtrykke deres følelser og at lytte til andre. Men de lærte det. De overvandt deres naturlige indelukkethed og åbnede sig.

Som Jack, 70, der kæmpede med dårlige forhold, indtil han blev 40 og fandt sit livs kærlighed, forklarer:

'Jeg lærte at sætte mig ned og at tale. Hvis der skulle besluttes noget, købe en bil eller gøre noget ved huset, var min holdning før: It's my way or the highway!' Nu mødte jeg endelig en, jeg holdt så meget af, at hendes holdning betød noget for mig. Ikke alt skal være på min måde. Vi sætter os ned og diskuterer, og hvis hendes ide er bedre, tager vi hendes.'

I den proces lærte mændene også værdien af at lytte. I stedet for at forsøge at ordne og hjælpe, når partneren havde brug for at tale om problemer, har de forstået værdien af empatisk lytning.

 Lyt trusserne af hende

Fem tegn på at dit forhold holder evigt

Sådan løser du de tre værste kærlighedskriser

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.