Her er grundene til, at han ikke er tændt på dig

Forskere har set nærmere på, hvad der påvirker mandens libido negativt. Og det har åbenbart ikke så meget med kvinden at gøre

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv: Mænd har ikke altid lyst til sex --

Mænds seksualitet er voldsomt underforsket, hvilket gør et nyt italiensk studie til et velkomment indblik i, hvordan mænd fungerer psykoseksuelt.

Her drejer det sig nemlig ikke kun om enten porno eller potens, men om hvilke faktorer der påvirker mandens sexlyst i positiv og især i negativ retning.

Som kvinde kan det hjælpe dig med at forstå, hvad kan være på spil, når han ikke er så vild efter dig, som han har været.

Som mand vil du sikkert kunne nikke genkendende til nogle af faktorerne.

Dette afgør, om du har et godt sexliv

Tanker
De 298 heteroseksuelle mænd i alderen 18 til 72 år udfyldte hele 13 forskellige spørgeskemaer, der fokuserer på biologiske, psykologiske og sociale faktorer, som har indflydelse på mandens seksualitet.

Elementer som livskvalitet, seksuelle funktioner (herunder potens og for tidlig sædafgang), følelser, depression, parforhold, tanker om sex, tanker under sex, præstationsangst, kropsbillede og fantasier blev der spurgt ind til.

Af de rent sociodemografiske variabler var kun lysten til at få et barn en negativ faktor. På overfladen virker det jo lidt paradoksalt, men forskerne forklarer denne sammenhæng sådan:

Manden har måske taget en fornuftsbaseret beslutning om at ville være far, men nedenunder lurer eventuelt en ubevidst angst for store livsstilsændringer som større ansvar, tab af frihed og intimitet, fx sex, i forholdet.

Viljen til at få et barn kan også påvirke sexlysten negativt, fordi målet med sex skifter fra nydelse til reproduktion. Andre studier har påvist, at planlagt sex med forplantning for øje mindsker mænds sexlyst og tilfredshed med sexlivet.

Det ødelægger mænds sexlyst

Bekymringer
Potensproblmer og især for tidlig sædafgang hang sammen med mindre sexlyst, i særdeleshed da forskerne så også så på, om mændene bekymrede sig over disse udfordringer:

'Sexual distress is associated with having sexual problems and PE; satisfaction seems to be more related to cognitive aspects of sexuality than to functioning.'

Hvilket betyder, at tilfredshed med sexlivet hænger mere sammen med bekymringerne end evnerne. Disse bekymringer kan så i sin tur give mindre seksuel selvtillid, som så påvirker sexlysten i negativ retning.

'Low sexual self-confidence seems to have an important negative impact on interest. Moreover, previous research has highlighted how men are more focused on sexual performance and their partner’s pleasure than on personal sexual satisfaction. These elements seem to suggest that personal satisfaction is less important to men than distress or sexual functioning in affecting sexual drive.'

Med andre ord er hans nydelse mindre vigtig for hans libido end hans bekymringer og seksuelle funktioner.

Så meget betyder orgasmen for sexlivet

Livet
I et bredere livskvalitetsperspektiv var den største negative markør for sexlyst, træthed, mangel på energi. hvilket så også forklarer den modsatte: At en personlig følelse af at være aktiv, dynamisk og energisk var forbundet med højt sexdrive. Her kan kausaliteten gå begge veje: Sex giver energi, og mere energi giver mere lyst til sex,

I den sammehæng passer det også fint ind, at depression var en markant mest afgørende psykologiske faktor for at have mindre sexlyst. Og så var bekymringstanker og angst afgørende negative elementer, fx præstationsangst - men også frygt for at vise tegn på følsomhed og svaghed, som bunder i forestillinger om, hvad en 'rigtig' mand er, er problematisk for mænds sexlyst.

Overraskende nok viste dette studie ikke en sammenhæng mellem sexlyst og parforhold. Altså han kan sagtens være liderlig, selv om der er knas i relationen.

Heller ikke mandens sexisme så ud til at have nogen direkte sammenhæng med sexlysten, mens disse stereotyper om kønsroller har sandsynligvis større betydning for parrets dynamik end mandens sexdrive.

Derfor vil mænd have sex

Forskerne konkluderer
Den rette fokus under sex er vigtig, idet distraherende tanker for eksempel kan kan være skyld i impotens og for tidlig sædafgang, Som i sin tur kan give bekymringstanker. Desuden kan hans manglende fokus på nydelse og fantasier og seksuelle tanker og større fokus på egen præstation og partnerens tilfredshed overskygge hans egen seksuelle nydelse.

Med andre ord: Impotens og for tidlig sædadgang, frygt og bekymringstanker og følgende fravær af erotiske tanker samt lysten til at få et barn er grunde til, at man har mindre sexlyst.

En rigtig mand har (ikke) altid lyst til sex

Ikke bare ude efter udløsning

Klichéen foreskriver, at manden er glad, hvis bare han får sin udløsning med kæresten med jævne mellemrum.

Men forskning slår den til jorden.

I et studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Journal of Sex Research' har portugisiske forskere udspurgt 124 heteroseksuelle par om, hvordan tilfredshed med sexlivet hænger sammen med egne seksuelle funktioner og behov og kærestens ditto.

Resultatet er klart og tydeligt: Jo mere tilfreds partneren er, jo mere tilfreds er man selv med sit sexliv. Og det gælder begge køn. Det er en vigtig gensidighed på spil, som hele tiden befrugter hinanden.

Den samme cirkulære, positive model gælder, når det handler om seksuelle funktioner og tilfredshed med sexlivet. For eksempel er manden svært tilfreds med sexlivet, når hendes seksuelle funktioner som begær og orgasme er i top.

Forskerne konkluderer i den sammehæng følgende:

'These results provide general support for models that highlight one or more aspects of interdependence among partners as influencing individuals' satisfaction with sex. They are also in keeping with research that has shown the associations between self-disclosure, intimacy, and sexual frequency on couple sexual satisfaction are better explained by taking both partners' experiences into account.'

Rigtige mænd gider ikke knalde  

Potens
Der var en lille, men interessant kønsforskel: Mandens erektile evner har stor betydning for både hendes og hans tilfredshed - mens hans libido og hans orgasme betyder langt mindre for ham og endnu mindre for hende.

Det forklarer forskerne dels med, at det som udgangspunkt tages for givet, at manden har lyst til sex og dermed matcher hendes behov, og dels at hans orgasme betragtes som en selvfølgelighed, så den med andre ord ikke er så speciel - i modsætning til kvindens, der traditionelt anses for at være lidt sværere at opnå:

Manden føler sig som en rigtig mand, når han kan give kvinden orgasme, og for kvinden hænger hendes orgasmeevne både sammen med mandens sexteknikker og hendes følelse af tryghed og samhørighed. Ifølge forskerne.