Annonce:
Annonce:

Her er kvinders største sexbekymringer

 

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Sex er som bekendt en kilde til stor nydelse og personlig udvikling. Seksualitet er desværre også forbundet med en hel del udfordringer og bekymringer.

Det viser en stor officiel britisk undersøgelse med 7000 kvinder.

En tredjedel af kvinderne angiver, at de har alvorlige problemer med seksualitet og deres reproduktive system. Hver anden af de unge mellem 25 og 34 nyder ikke sex, der dog bliver bedre med alderen, idet ‘kun’ hver tredje kvinde mellem 55 og 64 melder om mangel på seksuel nydelse i det seneste år.

Rapporten viser sig også, at flertallet af kvinder med utilfredsstillende sexliv IKKE taler med partneren om det.

Doktor Jane Dickson, der har været med til at udarbejde rapporten siger, at godt og nydelsesfyldt sexliv er et afgørende element i et tilfredstillende liv, men:

Annonce:

- Der er stadig meget stigmatisering og skam, når det handler om især kvinders seksuelle nydelse. Samfundet undertrykker stadig kvinder seksuelle nydelse.

Dette burde alle mænd vide om kvinder

Frygt
Undersøgelsen, der tager udgangspunkt i både spørgeskemaer og interviews, blotlægger de britiske kvinders største og mest udbredte bekymringer i forhold til krop og seksualitet:

De fleste frygter uønsket graviditet, mens nummer to på listen er at ikke have god sex. Nummer tre er at have smertefulde og kraftige menstruationer, og nummer fire er at gå til gynækologiske undersøgelser:


Fokusgruppe-interviews afslørede, at kvinderne oplever fx skam over smertefuld og kraftig menstruation, tab af identitet efter menopausen, bivirkninger af graviditetsforebyggende midler, fødselsdepressioner etc:

En kvinde siger med ærgrelse: ‘Når jeg ser tilbage på, hvor meget af mit liv jeg har brugt på smertefulde menstruationer…’

En anden fortæller: ‘Menopause været en skræmmende, grusom og brutal oplevelse.’

Annonce:

En tredje kvinde i undersøgelsen udtaler: ‘Siden jeg var 13, har jeg skammet mig over mine kraftige menstruationer, der har givet smerte og kvalme. Jeg har arbejdet i bankverdenen, som er meget mandsdomineret, og jeg fortalte aldrig mine chefer, at jeg tog fri eller lagde mig syg på grund af forfærdelige menstruationssmerter. Den slags ting burde man tale om på arbejdspladser på den samme måde som influenza.’

Sue Mann, der står bag rapporten, forklarer:
- Det er vigtigt for kvinders mentale og følelsesmæssige sundhed at have godt sexliv. Vores data viser, at seksuel nydelse er en hjørnesten i reproduktiv sundhed, men selv om mange melder om seksuelle dysfunktioner, er der mange, der ikke søger hjælp.

- Vores undersøgelse viser, at der stadig er fordomme omkring reproduktiv sundhed, hvilket er skyld i, at kvinde ikke søger hjælp. Det er især markant på arbejdspladser, hvor mange kvinder ikke føler sig trygge ved at tale med deres chefer om, hvorfor de bliver nødt til at tage fri.

TV: Her er kvinden mest kåd

Den danske sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen kommentere rapporten således:

Annonce:

- Det er faktisk ret kompliceret at være kvinde. Vores seksualitet er, som mænds, også betinget af, at man bare har det godt i kroppen. Og hvis man fx bløder kraftigt og smertefuldt, eller man er alvorligt udfordret af menopause med hedeture og humørsvingninger, ja, så er der altså ikke rigtigt stemning i ens krop for sex.

- Det svarer jo til, at mænd fx har hovedpine eller har ondt i en tand. Det er bare ikke sexet, når kroppen har det svært.

PMS findes

Den britisk undersøgelse belyser, at menstruationscyklussen kan give kvinder store udfordringer. Den fokuserer mest på smertefulde menstruationer, men PMS har også betydning. Det fremgår ligeledes af disse bidrag fra danske kvinder om PMS:

Johanne, 28: Hader hele verden
- Jeg er forfærdelig, når jeg har PMS. Jeg hader hele verden og føler, hele verden hader mig. Jeg er desværre plaget af stærke smerter, så det gør det bestemt ikke nemmere.

- Men jeg bliver også mere opstemt, når det er den tid, og når den ildspyende drage kan tæmmes, er det bestemt en god måde at gøre det på. Det absolut værste, der kan siges til mig fra en partner, hvis jeg får et 'udbrud' er: Er det den tid..?

- SÅ ser jeg rødt..

- Men synes til gengæld, jeg er god til at sige undskyld til dem omkring mig efter de fire dage i Helvede.

Sofia-Silje, 39: Træt og oppustet
- Jeg havde frygtelige smerter, før jeg fødte mine børn, men nu er de ok til at holde ud. Jeg kan mærke, hvornår jeg får ægløsning en uge før menstruation, og mit humør kan godt gå lidt op og ned.

- Jeg har stadig lyst til sex, men det er mange mænd, som bestemt ikke bryder sig om tanken om en kvinde som menstruerer. Jeg plejer at spise vildt meget op til menstruation og under spiser jeg næsten ingenting, jeg er også meget oppustet og meget træt.

Tina, 45: Meget Sur
- PMS - det er jeg heldigvis sluppet af med, da jeg går med hormonspiral. Men jeg havde temperament, da jeg i tidernes morgen døjede med PMS. Dårligt humør, øget sexhumør, og da manden ikke havde lyst til det, blev jeg endnu mere sur. Ikke kun sur, men grape-sur. Tålmodighed havde jeg intet af, og manden holdt sig helst væk fra mig.

Louisa, 28: Sukkertrang
- Jeg har aldrig lidt så meget af selve PMS-delen, men i mine teenageår var jeg næsten hver måned ramt af kraftige menstruationssmerter, som flere gange gjorde, at jeg måtte bliver hjemme fra skole. Derfor startede jeg på p-piller, allerede inden jeg havde min første kæreste for at lindre de smerter.

- I dag er det sjældent, at jeg er sengeliggende på grund af menstruationssmerter, men det kan stadig ske. Jeg er blevet opmærksom på, at jeg slår utrolig meget ud i mit ansigt med urenheder og bumser lige op til min menstruation. Og der ud over bliver jeg - op til min menstruation - EKSTREM sukkertrangen og skal passe på med, hvor mange søde sager, sodavand og energidrik jeg får indtaget.

- Jeg bliver ikke særlig humør-påvirket, nogle gange kan jeg være lidt mere kort for hovedet end normalt, og ellers har jeg lagt mærke til, at jeg har en større lyst til sex lige op til min menstruationen.

- Min kæreste kan godt finde på at kommentere det, hvis han kan mærke, at jeg opføre mig anderledes end normalt. Og han kan godt drille mig med det, da det ikke er noget, som ellers går mig på. Det er faktisk rart, hvis han påpeger det med en humoristisk vinkel. For det er jo ikke kun ham, som oplever det, det er også min familie og venner, jeg omgås.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: