Hjertesorg - kvinder lider mest, mænd længst

Ny global undersøgelse sætter tal på smerten ved et brud

SEXPERT-TV: Sådan får du eks'en ud af dit liv

-- Over artiklen her fortæller sexolog og parterapeut Signe V.Benzten om eks-exorcisme --

På en skala fra et til ti, hvor ondt gør et brud fra en elsket partner så?

Det spørgsmål stillede amerikanske og britiske forskerne  5705 mænd og kvinder i 96 lande for at finde ud af, hvem der føler største smerte ved hjertesorg.

Analyser af svarene, der både handlede om psykisk og fysisk smerte ved et brud, viser, at kvinder bliver mere kede af det.

Kvinderne bedømte i gennemsnit den psykiske hjertesorg til 6,84 og den fysiske til 4,21. Mænd lå lidt lavere: 6,58 og 3,75.

Omvendt peger tallene på, at kvinder i højere grad kommer over sorgen og endda bliver følelsesmæssigt stærkere. Mænd derimod kommer videre - men aldrig over det.

Det kan føles umuligt at komme videre. Men man gør det. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv - 21. jan. 2015 - kl. 09:40 Så lang tid tager det at komme over eks'en

Ifølge hovedforfatter Craig Morris har kvinder evolutionspsykologisk mere at tabe på at være partner med den forkerte:

- Kvinden er udviklet til at investere mere i et forhold end manden. Et kort romantiske møde kan føre til ni måneders graviditet, fulgt af flere års modermælksproduktion, mens manden kan have forladt gerningsstedet få minutter efter mødet, uden at have investeret mere end sæd.

Det er denne større biologiske investeringsrisiko, der har gjort kvinden mere kræsen, når det handler om at være partner af høj kvalitet. Derfor er smerten ved at miste en partner større for kvinden, forklarer Morris.

Manden vil, ifølge Moriss, måske ikke føle hjertesorgen så dybt i begyndelsen, men:

- Med tiden og på den lange bane kan han mærke tabet, - han vil indse, at han skal til at konkurrere igen for at erstatte det, han har tabt - eller endnu værre: Erkende at tabet er uerstateligt.

Forskeren mener, at studier i hjertesorg er vigtige, dels fordi vi i gennemsnit kommer igennem tre brud, før vi bliver 30, dels fordi konsekvenserne kan være store, arbejdsløshed, studiestop, isolation og selvdestruktiv adfærd.

Andre undersøgelser har peget på, at mænd håndterer et brud dårlige end kvinder:

Se også: Derfor går mænd i hundene efter et brud

Se også: Mænd lider mest af kærestesorg

Se også: Knust hjerte brænder som skoldhed kaffe

SEXPERT-TV: Sådan bliver du en bedre eks

Se også: 8 ting du ikke må gøre på Facebook efter et brud

Se også: Sådan får du din eks tilbage

Se også: 12 trin til at komme igennem skilsmissen

16 kommentarer
Vis kommentarer