Annonce:
Annonce:

Ja, det er nu, du skal forlade kæresten

Alle forhold har problemer, men disse her er dealbreakers

SEXPERT-TV FRA ARKIVET: Dette skal du gøre, hvis du har lyst til at forlade kæresten.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Tænk dig om, før du skrider --

Cut your losses: Hvornår er nok nok, hvornår er de små problemer blevet så store, at forholdet ikke længere står til at reddes? Hvordan finder du ud af, om din kærlighed til din kæreste mere bunder i vane, hvordan kan du skelne mellem tryghed og frygt for drama og ensomhed?

Jo længere man har været kæreste, og jo flere følelser man har investeret, jo sværere kan det være at finde rede, hvornår man ikke har godt af at være i forholdet.

Alle parforhold har problemer og kriser, men hvordan afgør man, om de er store nok til, at man må afbryde relationen?

Det har psykologen Jennice Vilhauer nogle bud på. Hvis du kan nikke genkendende til bare et af disse fire, er tiden for at forlade din kæreste kommet.

Annonce:

Det gode er væk
Det er meget godt at sige om kemi og fælles værdier, men et velfungerende, harmoniske forhold bygger på den der svært definerbare godhed, som er mellem jer, der der umph og aaahh, glæde og tryghed, lysten til at være rare ved hinanden. Den gode vilje og overbærenhed, der ikke er forceret, men som kommer helt af sig selv.

Det, der gør, at du glæder dig til at se ham, det, der gør dig glad, de små indforståede blikke, og villigheden til at tilgive hinanden og bære over med åndssvage og irriterende vaner.

Det forsvinder ikke pludseligt, men lidt efter lidt over tid. Og når det erstattes af vrede, irritation, distance og disrespekt, er det virkelig svært at finde tilbage til alt det gode, I havde.

Derfor blev vi skilt

Disrespekt
Vilhauer mener, at respekt er et af de vigtigste elementer i et forhold. For måden din kæreste behandler dig på, afslører hans personlighed og hvad han egentligt føler for dig.

Annonce:

Det kan være svært at sætte fingeren på, hvordan han manglende respekt tager sig ud. Men du kan mærke det. Som et spark i maven, når en grundværdi i jeres relation overtrædes, ignores, nedgøres. Løgne, nedgørende anklager, utroskab er tegn på disrespekt, og de viser, at han er ligeglad med, hvordan du har det og med hvordan hans adfærd påvirker dig,

Du prøver for meget
I et sundt forhold går regnskabet mellem at give og tage nogenlunde lige op i det store billede - så begge parter i det store hele føler, at de får mødt deres behov. Men når forholdet falder fra hinanden, kan det virke, som om det kun er den ene, der gør en indsats for at vedligeholde det. Og det skaber ubalance og giver en følelse af distance og manglende samhørighed, af ensomhed.

Den ene bliver vred over at altid skulle give, den anden bliver lad og selvtilfreds. Når du prøver for hårdt på at få din kæreste til at komme tættere på dig, sker det ofte det, at han istedet flytter sig længere væk

Annonce:

Så hvis du føler, at du har trukket læsset i lang tid, så prøv at trække dig lidt tilbage og se, hvordan han reagerer. Hvis han kommeri ind i kampen igen og gør en indsats for at komme dig tættere på dig igen, så kan det være, at det kan lykkes at få harmoni i relationen, Bliver han derimod vred eller forbliver distanceret, så kommer han næppe tilbage.

Hører du alarmklokkerne? Fem tegn på, at I skal stramme op i forholdet

Alt handler om din kæreste
Der skal helst være plads til begge parter i forholdet, plads til at man kan udvikle og forandre sig. Har du en hobby eller en drøm, som giver dig mulighed for at få udforsket sider af dig selv, tilfredsstillet behov, skal forholdet kunne rumme det.

Men er det ikke balance her, og alt handler om din kæreste behov, vil du med tiden blive vred og føle dig misbrugt, Som om du lever hans liv og ikke dit eget.

Her skal du lave dit eget univers, dit eget rum, hvor du giver udtryk for, hvad du mener og har brug for. Hvis han så reagerer med manglende forståelse, vrede, eller blot ignorerer dig, må du bryde op for at kunne finde dig selv igen.

Det lærte vi af vores skilsmisse

Sex efter skilsmissen

Godt så. Ramte de fire punkter noget i dig og dit forhold, så du altså må videre med dit liv?

Så fyldes du sikkert også af frygt for, hvad der så skal ske - fx med dit sexliv.

For selv om det kan virke fuldstændig uoverskueligt og lettere angstprovokerende at skulle have sex med et helt andet menneske efter år med den samme person, er der faktisk ting, man kan gøre, så de første gange bliver succesoplevelser.

Forventninger
Indledningsvis skal sænke forventningerne og frygten. Ja, der er sket ting og sager på sexområdet med analsex og smæk, deep throat, sprøjteorgasmer, tantra og barberede kønsdele på menuen, men de langt de fleste er ganske glade for det klassiske lige ud af landevejen-samleje.

Ikke desto mindre bliver det givetvis både akavet og utilfredsstillende, første gang du ligger der nøgen med et fremmed menneske, der lugter, lyder og føles helt anderledes, end du er vant til.

Så tag den med ro - kys, kærtegn og forspil går aldrig af mode. Og det behøver ikke at blive til mere end det. Voksne mennesker kan sagtens rumme, at man tager den tid, det tager.

Frygt
Du er ikke 17 længere. Så du frygter sikkert, at du simpelthen er blevet for lasket, slap, tyndfed eller fuldfed til, at nogen af det foretrukne køn vil kunne holde ud røre, endsige se dig.

Her er der tre ting, du kan gøre: Dyrk noget motion. Indse, at de personer, du kommer til at date, også er blevet ældre og slidte. Og husk at voksne mennesker er mere rummelige i forhold til idealer om den perfekte skønhed.

Onani
Muligvis har din højrehånd været din eneste sexpartner i årene op til bruddet. Så fortsætter du bare deruda. Det er nemlig vigtigt at holde sig i gang. For andre har der bare været lukket helt ned for alt i de nedre regioner. Altså skal du træne målrettet og få vækket din sexlyst til live, så dine kønsdele ikke får sig et chok, når nogen rører ved dem.

Penispanik
Måske reagerer pikken uhensigtsmæssigt ved at gå i flvverskjul eller ved at gå af i utide. Det er helt normalt. Nogle vil endda mene, at det er tegn på respekt, fordi manden hermed viser, at han bekymrer sig om, hvad kvinden synes.

Hvorom alting er: Gå ikke i penispanik. Kontrollen skal nok komme, når trygheden indfinder sig.

Og det samme kan siges om kvindens tørre skede og udeblevne orgasmer. Det skyldes ikke nødvendigvis, at hun ikke er tændt, men højst sandsynligt, at hun tænker for meget på, om det nu er godt nok, om hun er lækker nok.

Go with the flow
Måske ender I på sofaen, hvor de flimsexede forsøg på at afklæde hinanden falder til jorden som teenagebræk på badeværelsesgulvet i samme situation. Man må gerne grine - af sig selv, og især må man gerne være åben overfor, hvor dansen bringer jer hen. Det betyder blandt andet, at det er en fordel, hvis man ikke har et helt arsenal af stillinger, man vil igennem.

Keep it simple. Hold nærværet. Nyd den fremmede krop.

Det vilde, kinky sex, du har drømt om i de seneste år, kan sikkert godt komme på menuen. Fremadrettet.

Et skridt på vejen
Efterfølgende ligger I så der, måske svedigt sammenfiltrede, lykkeligt udbollede, snarere blot glade for at det er overstået, men forhåbentligt lidt mindre akavede, end da I indledte fornøjelserne.

Og det er sådan det hele skal ses. Som et lille skridt på vejen til et sexliv (-og samliv), der kan blive endnu bedre end dit seneste. For ingen er på toppen af sine knaldeevner de første par gange i sengen. Og det uanset alder og køn.

Måske er det begyndelsen på et smukt venskab. I hvert fald er det begyndelsen på dit nye sexliv.

Her er det sikre tegn på, at I bliver skilt - og på at I bliver sammen  

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

DAGENS EKSTRA BLADET+

Annonce:
Nyttig idiot for islamister
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: