Ja, du skal da bare dyrke sex med din eks

Forskning viser, at man bliver i bedre humør

Sexperter og ekskærester taler om hvorvidt sex med eks er en god ide.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra det helt gamle arkiv: Skal man dyrke sex med eks? --

Gå aldrig tilbage til en fuser. Riv ikke op i såret. Kom videre. Det er typisk sådan, vi forholder os til ekskærester og ikke mindst sex med eks.

Nu viser ny forskning dog, at det faktisk kan være helt fint at gå i seng med ekskæresten.

Undersøgelsen, publiceret i 'Archvies of Sexual Behavior', peger i hvert fald på, at sex med eks ikke nødvendigvis gør, at man ikke kommer videre efter bruddet. Det kan endda være direkte positivt,

Selv om de vanlige råd går på, at man skal holde sig fra erotik med sin gamle kæreste, er det alligevel et ganske udbredt fænomen, som forskere fra USA så nærmere på i to delstudier.

I det ene deltog 113 mænd og kvinder, som lige havde oplevet et brud fra kæresten. De skrev dagbog i to måneder, hvorpå de udfyldte et spørgeskema, der blandt andet handlede om, hvorvidt de havde haft fysisk kontakt med den tidligere partner, og hvor følelsesmæssigt afhængige de var af eksen.

Sex rimer på X

Sex
I det andet studie fortalte 372 mænd og kvinder om deres sex med eksen, og om forsøg på sex såsom kys og kærtegn og oralsex med ekskæresten og om følelserne omkring vedkommende.

Efter grundige analyser fandt frem til følgende:

Det ser ikke ud til, at forsøg på at få sex med eks påvirker den følelsesmæssige helingsproces - i hvert fald ikke i løbet af de par måneder studierne undersøgte.

De fleste af de deltagerne, som gik efter af få sex med eks, endte rent faktisk også med at dyrke det - men det så ikke ud til at have indvirkning på, om de kom over eksen eller ej. Sex hverken speedede helingsprocessen op eller sænkede den.

Og selv de deltagere, som virkelig længtes efter eksen og følgelig havde med elskov med den tidligere partner, blandt andet som en måde at få nærhed og samhørighed, blev ikke mere kede af det efterfølgende.

Faktisk blev de bedre humør.

Derfor er du besat af din eks

Bare gør det
Forskerne konkluderer derfor, at sex med eks kan være den helt rigtige kur, idet det medfører positive følelser og giver bedre humør:

'In fact, these findings suggest that for those experiencing a breakup, pursuing sex with an ex may actually have positive outcomes in terms of boosts to positive affect during an otherwise trying period of time.'

Dog erkender de også, at studiet ikke siger noget om langtidseffekterne af at knalde med eksen, og om det måske forhindrer en i at finde en anden, men det ser i hvert fald ud til at kunne give ekstra glød i sengen.

'...ex-partners may respond to one another with even greater sexual desire than they did before the breakup, because of the greater levels of excitement and novelty following time apart. Therefore, despite the breakup, an ex-partner may actually continue to be a source of sexual fulfillment.'

Og således mener de amerikanske forskere, at vores formanende og velmenende råd til folk, der har skidt efter bruddet og længes efter eksen, om, at de ikke skal gå i seng med eks, 'fordi det bare gør det værre, og du kommer ikke videre', måske bare er tomme ord, der ikke har noget på sig.

Samme retning
For et par år siden kom en andet studie, der pegede i samme retning, Undersøgelsen i 'Journal of Social and Clinical Psychology' blandt 137 nyskilte, viser, at langt de fleste havde haft kontakt med eksen siden bruddet, og hele 21,9 procent havde haft sex.

Især for personer, der ikke helt havde accepteret skilsmissen, var sex med eks'en godt for det mentale helbred. Dog - for de personer, som accepterede bruddet, gjorde det ingen forskel, om de havde knaldet den tidligere kæreste.

Forskerne mener, at grunden til, at sex med eks tilsyneladende kan have positiv indflydelse, er, at det kan give tryghed i en svær tid.

Sex med eks - frygteligt og fantastisk

Sexreaktøren har tidligere skrevet en klumme om sex med eks. Her er et uddrag:

 

'Vi har kun set hinanden, når omstændighederne har tvunget os til det. Møderne er akavede. Famlende. Vrede. Følsomme. Et eller andet sted drømmer jeg om at prøve igen, et eller andet sted drømmer jeg om et bollevensforhold, og et eller andet sted ved jeg, at det er det for sårbart til.

Hvem har nogensinde hørt om et par, der - på trods af ellers grundliggende uoverensstemmelser har nogenlunde enighed om bruddet og grundene dertil - har kunnet lege bollevenner bagefter?

Ikke jeg.

Ikke desto mindre skete følgende.

Jeg voldtog en syren og et par andre blomsterbærende træer på vej hjem fra byen, efter jeg havde debatteret frem og tilbage med mig selv:

Skal jeg/skal jeg ikke gå på tilrøget hipster-værtshus eller køre hjem og æde en halv side frilandsbacon og røræg eller køre forbi eks’en, låse mig ind med den nøgle, jeg har glemt at aflevere, og liste ned i hendes seng og håbe på, at fortumlet sex med en sprutdampende eks er liiiige det, hun har brug?

Jeg vælger det sidste, og det er derfor, jeg nu cykler ned ad villavejene med favnen fuld af duftende blomster, som jeg vil strø over hendes seng eller køkken.

Der er lys i hendes soveværelse.

Hm.

Et kvalmende sug af pludselig jalousi breder sig fra maven. Ligger der en anden mand mellem hendes ben og giver hende det, hun fortjener og har brug for, slikker hun hans givetvis mægtige pik, rider hun sig til hulkende orgasmer, har hun mødt en ny mand eller kontaktet en af fortidens guldpikke?

Fuck.

Eller ligger hun bare og læser?

Jeg stiller blomsterne ved hendes dør, ser en ekstra gang op mod hendes vindue og cykler hjem, hvor jeg har mistet appetitten og dratter omkuld i min seng.

Næste dag tør jeg ikke spørge, om hun bogede den eller bollede. Men hun blev glad for blomsterne, da jeg på sms gjorde hende opmærksom på dem.

Ikke desto mindre tikker en sms ind, da jeg står i badet: ’Så kom og ta’ mig nu - men ingen snak. Jeg ligger klar’.

Jeg er stadig våd, da jeg ankommer. Det er hun også. Og det er overvældende dejligt. I et næsten ordløst knald finder kroppene deres eget sprog.

Det er følsomt. Det er hjemligt og alligevel anderledes. Det er fuldt af saft og kraft.

En time senere sidder jeg i haven i en slags postcoital granatchok. Hvad skete der lige der? Hvad nu? Skal det ske igen? Bør det ske igen? Håber hun på en revanche? Gør jeg?

Svarene blæser i den kølige sommervind.

Da vi mødes igen, har noget rykket sig. Vi taler bedre, mere intimt, lavmælt. Måske endda mere ærligt.

Verden er fuld af eks’er. Som der noget at lære ved hvert forhold og hvert brud, er der en lære at drage af hver eks. Lad din næste eks blive din bedste.'

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter