Ja, selvfølgelig er der også følelser i et engangsknald

Omsorg og uforpligtende sex er ikke hinandens modsætninger

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Få mere ud af dit onenightstand --

Der er grøde i sexforskningen i disse år, hvor kønslig omgang uden for ægteskabet ikke kun ses som noget potentielt farligt 'fordi nu får vi alle aids og klamydia og/eller der må være noget galt med personerne psykologisk set'.

Senest har amerikanske forskere set på, hvordan uforpligtende sex ikke er koldt og følelsesløst, og at man sagtens få og give omsorg, selvom man ikke elsker partneren eller knap kender vedkommende.

I studiet svarede 639 unge amerikanere på spørgsmål om deres omsorgsfulde, kærlige adfærd under sex i et fast forhold og i et uforpligtende knald. Adfærden var: Cuddling (kram, nus og kærtegn), sove sammen og cuddle, forspil og at se hinanden i dybt øjnene. Ligeledes blev deltagernes præferencer og tanker omkring disse ting undersøgt.

To af tre piger har haft engangsknald

Næsten alle deltagere foretrækker at have alle de fire kærlige former for adfærd med en fast kæreste. Ikke nogen overraskelse der.

I forhold til uforpligtende sex er billedet lidt mindre skarpt, men ikke desto mindre vil de fleste stadig have mindst en af de fire aktiviteter. 70 procent vil have forspil, 58 procent cuddling, 42 procent sove sammen og cuddle og 27 procent ønsker at se hinanden dybt i øjnene.

Det peger på, at jo mere intim en af adfærd ses som, desto mindre sandsynlighed er der for, at man vil vil have den under et uforpligtende knald.

Kvinder rapporterer oftere, at de ville cuddle og sove sammen ved uforpligtende sex, mens der ingen kønsforskelle er i forhold til at se øjnene og forspil.

Desuden fremgår det af undersøgelsen, at de personer, som ønsker uforpligtende sex, også har mere fokus på den intime adfærd under den form for sex - hvilket peger på, at personer, som ikke er på jagt efter et fast forhold, stadig søger intimitet - de får det bare i det løse forhold.

Omvendt viser det sig, at personer, som foretrækker det faste forhold, ikke søger så meget intimitet og kærlig adfærd i casual sex, hvilket ifølge hovedforfatter Justin Garcia peger på, at de her personer ikke prøver at simulere intimitet i uforpligtende sex og forbeholder den slags adfærd til det faste forhold.

Dog skal det tilføjes, at de stadig også vil cuddle ved uforpligtende sex.

Misforståelser
Et andet lignende studie, er også er med til at punktere eventuelle myter omkring engangsknald:

Flere års statistik fra National Longitudinal Study of Adolescent Health på 375 par unge tvillinger viser, at der er ingen kausal sammenhæng mellem depressioner og selvmordstanker på den ene side og uforpligtende sex på den anden.

Depressive unge med eventuelle selvmordstanker har ikke større sandsynlighed for at få flere sexpartnere. Unge med flere sexpartnere har ikke større sandsynlighed for at udvikle depression og eller selvmordstanker over tid. Og det uanset køn.

Med et tvillingestudie får forskerne kontrolleret for eventuelle genetiske og demografiske forhold. Hvilket skulle betyde, at resultatet i højere grad end andre undersøgelser er mere i overensstemmelse med virkeligheden.

5 grunde til at elske uforpligtende sex

Personlighed
Et tredje studie peger på, at personligheden har stor betydning for, hvordan et engangsknald føles.

371 collegestuderende (socialvidenskabernes svar på rotter) blev fulgt i 12 uger, over et semester og over et helt år. I den tid udfyldte de hver uge diverse spørgeskemaer, der blandt andet skulle afsløre deres psykologiske tilstand (selvværd, tilfredshed med livet, depression og angst), ligesom de angav, hvilken slags sex de havde haft (oral, vaginal og anal).

Og sørmee om det ikke viste sig, at personer, som havde en åben socioseksualitet (som betyder, at man er positivt indstillet over for uforpligtende sex), rapporterede større psykologisk velbefindende, efter de havde haft engangsknald, i forhold til hvis de ikke havde scoret.

For personer, som havde en mere lukket socioseksualitet, var der ingen psykologiske forskelle. Køn havde heller ikke den store betydning.

Det peger på, at uforpligtende sex altså er sundt - især for dem, der kan lide det ...

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter