Kender du unges sexrettigheder?

Her er børn og unges ti rettigheder i forhold til krop, køn og seksualitet

Et af temaerne på årets Uge Sex er billeddeling på sociale medier.
Et af temaerne på årets Uge Sex er billeddeling på sociale medier.

I uge 6 går skoler og ungdomsuddannelser over hele landet all in på diverse seksualitets-relaterede temaer med den hidtil største Uge Sex-kampagne, og som altid er non-profil organisationen Sex&Samfund i førersædet.

Årets tema er ’Rettigheder online/offline’.

I den forbindelse gør Sex&Samfund opmærksom på, at der faktisk er formuleret ti seksuelle rettigheder for børn og unge. De er udarbejdet af den internationale familieplanlægningsorgansation IPPF (International Planned Parenthood Federation). De tager alle udgangspunkt i FN’s Menneskerettigheder og i Børnekonvention.

1: Ret til lighed og til ikke at blive diskrimineret på baggrund af køn og seksualitet
Det betyder, at børn og unge skal behandles ens uanset køn og seksualitet.

2. Ret til aktiv deltagelse og medbestemmelse uanset køn og seksualitet
Det betyder, at børn og unge skal have mulighed for at deltage aktivt i samfundslivet – både lokalt, regionalt, nationalt og globalt.

3. Ret til frihed, sikkerhed og kropslig integritet
Det betyder, at børn og unge må bestemme over deres egen krop, og at de eksempelvis ikke må udsættes for vold og seksuelle overgreb.

4. Ret til privatliv
Det betyder, at børn og unge skal have mulighed for et privatliv eksempelvis i forhold til deres private ejendele og i forhold til kommunikation med andre. Forældre må kun bryde børn og unges privatliv, hvis der er en væsentlig grund.

5. Ret til selvbestemmelse og retslig anerkendelse
Det betyder, at børn og unge selv må bestemme over deres køn og seksualitet, og at lovene skal anerkende børn og unge som selvstændige individer.

6. Ret til ytringsfrihed og forsamlingshed
Det betyder, at børn og unge må udtrykke sig og tage del i debatter om køn, seksualitet, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

7. Ret til sundhed
Det betyder, at børn og unge skal have adgang til tilbud, der fremmer deres fysiske og psykiske sundhed, og at unge eksempelvis skal have adgang til rådgivning om prævention og sexsygdomme samt de nyeste præventionsformer.

8. Ret til uddannelse og information
Det betyder, at børn og unge skal have seksualundervisning i skolen samt adgang til nye og relevante oplysninger om køn, krop, pubertet, seksualitet og sex.

9. Ret til selvbestemmelse i spørgsmål om ægteskab, familie og børn
Det betyder, at unge selv må vælge: Om de vil giftes, hvornår de vil giftes, hvem de vil giftes med, om de vil have børn, hvornår de vil have børn, og hvor mange børn de vil have. Det betyder også, at unge skal have adgang til prævention og abort.

10. Ret til samfundsmæssig anerkendelse af og støtte til de seksuelle rettigheder
Det betyder, at staten skal anerkende, overholde og bakke op om børn og unges seksuelle rettigheder.

Uge 6 lægge hårdt ud med undervisningsevent på Heibergskolen i København. Her skal ligestillingsminister Karen Ellemann, Uffe Elbæk (AL), Mette Abildgaard (K) bl.a. arbejde med billeddeling på sociale medier sammen med elever i 8. b. Det sker mandag den 6. februar kl. 10. De skal fx diskuteres følgende:

Er det ok at sende nøgenbilleder af andre videre på telefonen; hvad gør man, hvis andre overskrider ens grænser; hvordan er man en god kæreste; hvad gør man, hvis ens partner ikke vil bruge kondom?

Med Uge Sex tilbydes undervisere gratis materialer og undervisningsforløb, der skal støtte i tilrettelægge og gennemføre god, alderssvarende sundheds- og seksualundervisning om både tema og de øvrige emneområder, som ligger i undervisningen.

Sex & samliv - 8. aug. 2016 - kl. 21:55 Hver tiende unge brite har sexproblemer i bekymrende omfang

13 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere