Klar til børn? Så læs lige det her først

Dit sexliv ændres radikalt, når du bliver forælder

-- Over artiklen her kan du se sexolog Signe V.  Bentzen tale om sex og graviditet --

Intet vil overgå den fuldstændigt overvældende oplevelse af total og ubetinget hengivenhed, du føler, når du får din nyfødte i dine arme.

Og intet kan forberede dig på de efterfølgende måneders gigantiske hormonelle og følelsesmæssige rutschebanetur af søvntortur, babygråd og afmagt.

Ja, du har hørt, at det skulle være hårdt for dig, for din partner, for parforholdet, for sexlivet, men du har tænkt i dit stille sind: Det sker ikke for os.

Men det gør det.

Vi lister her fem ting, inspireret af den amerikanske forfatter og sexterapeut Yvonne K. Fulbrigth, som givetvis vil påvirke dit sexliv radikalt. Heldigvis kommer vi også med løsningsforslag.

1. I ske
Om kvinden har født vaginalt eller ved kejsersnit, er hun grundliggende et stort åbent sår den første tid efter. Fysisk og psykisk. Det kan han også være emotionelt.

Derfor er det vigtigt ikke at presse sex igennem på agendaen. Men intimiteten er vigtig at holde fast i. Om det så bare er at ligge i ske, mens der ammes.

Se også: Sex efter fødslen: Kom godt igang

2. Forventninger
Sex var det, der førte jer sammen, og det, der skabte jeres baby. Sex er også det, der kan give jer fornyet glæde ved hinanden, og derfor skal det i et eller andet omfang prioriteres midt i kaosset af lortebleer, søvnløse nætter og tiltagende frustration, som mange oplever et par måneder inde i forældreskabet.

Måske ligger drømme om søvn langt højere på listen, men I må ikke glemme hinanden og hinandens behov i den naturlige fokus på babyens her-og-nu-behov.

Et stille put her, et håndjob der, en massage til hver en tid, de små ting tæller i det store regnskab. Det vil få jer til at føle øjeblikke af stor samhørig, som I vil få brug for i hverdagen.

Men sæt også forventningerne ned. Timelange tantra-sessions og de hårde ture på s/m-korset ligger ikke alle på sinde. Især ikke når en del af fokus er på babyalarmen (er den tændt, var det gråd, er den løbet tør for batteri?). Til gengæld kan sex føles mere intimt og tættere end nogensinde før.

Se også: Sextips til nybagte forældre

3. Træning
Nogle kvinder vil efter fødslen opleve en slap bækkenbund, inkontinens, smerterne i bryster og underliv - oveni alle de mentale omvæltninger, som moderskabet medfører.

Hun skal genopdage sig selv og sin krop. Det kan for eksempel ske med bækkenbundstræning. Ikke bare vil de hjælpe med at få strammet op på det hele, de vil også sørge for at få fokuseret lidt energi til det område.

En del kvinder rapporterer om en øget følsomhed i vagina, efter de har født.

4: Bliver fremmede for hinanden
Både manden og kvinden kan få forskellige fødselsreaktioner, fra nedture til reelle depressioner. Det kan skyldes det massive ansvar, indbildt eller reelt, en følelse af afmagt, kraftige psykiske reaktioner på hormonelle udsving (fx mange mænd oplever fx et stort fald i testosteronniveau, hvilket i sig selv kan medføre uforudsete følelser).

Konsekvenser er vrede, indelukkethed, distance. Det kan være svært at tale om, endnu sværere at gøre noget ved det. Især hvis det er partneren, den er gal med. Sex kan med sin ordløse og grundliggende kommunikation lindre, men ikke helbrede.

Her kan professionel hjælp være eneste udvej.

Se også: Nybagte fædre mister også sexdrive

5. Udnyt netværk
Man er i en lille boble, babyen og de fortumlede forældre. Og sådan skal det være. Men alle bobler har godt at af få lukket lidt frisk luft ind. Det være angstprovokerende at overlade ansvaret for arvingen til andre, selv den nærmeste familie. Men faktisk har babyer overlevet den slags i æoner.

Så få den lille passet en time eller to her og der. Gå en tur sammen. Tag på cafe. Knald på toiletterne. Find et hotel på timebasis..

Boblen kan også gælde i forhold til partneren. Derfor kan det være en god ide at give hinanden fri, så begge I begge kan få lidt frisk luft og måske endda nå at mærke et lille savn. Sig 'nu er det din tur til at gå lidt ud med dine venner/veninder, og så er ungen mit ansvar. Også i morgen tidlig, hvis du kommer sent hjem.'

Se også: Gravid: Sådan holder I liv i lysthuset

Se også: Babyen ødelægger dit forhold

Se også: Sådan får I sex - selv om I har unger

5 kommentarer
Vis kommentarer