Annonce:
Annonce:

Kvinder er lykkeligere uden mænd og børn

Singlelivet har mange fordele - men kun for kvinder

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Det gamle feministiske mundheld ‘en kvinde uden en mand er som en fisk uden en cykel’ ser ud til at give langt mere mening, end hidtil antaget.

I hvert fald hvis man tror på, hvad den britiske adfærdspsykolog Paul Dolan fra London School of Economics siger i en ny bog, 'Happy Ever After'.

Forskeren har analyseret diverse befokningsdata fra blandt andet USA og Storbritannien, der alle peger i samme retning: Ægteskab og børn er ikke lig med lykke.

- Ja, gifte mennesker er lykkeligere som undergrupper end andre befolkningsgrupper - men det er de kun, hvis ægtefællen er i rummet, når de bliver spurgt. Når ægtefællen ikke er der, så har de det fucking elendigt, fortæller Dolan ifølge theguardian.co.uk.

Annonce:

- Der findes en del god data, som følger de samme mennesker over lang tid, men jeg gør nu denne videnskab en massiv bjørnetjeneste ved at bare sige det, som det er: Hvis du er en mand, er det sikkert en god ide at blive gift. Hvis du er kvinde, så lad hellere være.

Fordele
Dolan antager, at mænd drager fordel af ægteskabet, fordi det får dem til at tage det mere roligt:

- Han tager færre risici, tjener flere penge på jobbet, lever lidt længere. Mens kvinden derimod må finde sig i det og dø tidligere, end hvis hun ikke blev gift. Den sundeste og lykkeligste subgruppe er kvinder, der aldrig er blevet gift eller har fået børn.

Forskeren påpeger, at nok er der studier, der viser visse gennemsnitlige økonomiske og sundhedsmæssige fordele ved ægteskabet, men de kan tilskrives den højere (fælles) indkomst og støtten til for eksempel at søge lægehjælp i god tid.

Annonce:

Så selv om data altså ifølge Dolan viser, at der er store fordele for en kvinde ved at være single og barnløs, er den gængse fortælling, at ægteskab og børn er vejen til lykke - og den ide kan gøre nogle singlekvinde ulykkelige.

- En singlekvinde på 40 uden børn bliver mødt med ‘sikke en skam - måske finder du en dag den rigtige mand, og så bliver det hele anderledes'.

- Nej, måske møder hun den forkerte mand, og så ændrer det hele sig. Måske møder hun en mand, der gør hende mindre lykkelig og sund, og så dør hun tidligere.

Psykolog: Singler er lykkelige

Danmark
Tal fra en dansk Gallup-undersøgelse viser, at singlelivet er hårdere ved mænd end ved kvinder.

- Der er nogle klare fordele ved at leve i samliv, og de fordele har størst betydning for mændene, siger chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen til berlingske.dk.

Annonce:

Data viser, at en singlemand lever syv år kortere end en mand i parforhold, mens en singlekvinde lever tre år kortere end sin gifte veninde. Det er et udtryk for mændenes dårligere livsstil, forklarer Svend Aage Madsen. Mænd, der er single, ryger og drikker mere end gifte mænd. Mænd bliver også lettere ensomme, når de ikke er i et parforhold.

- For mange mænd er parforholdet det sted, hvor de udfolder deres fortrolighed, intimitet og omsorgsbehov. Det kan de ikke finde på samme måde i de maskuline fællesskaber på fodboldbanen eller arbejdspladsen, lyder det fra Svend Aage Madsen, der mener, at kvinder er bedre til at søge og få omsorg fra veninder.

- Kvinder har ofte et større socialt netværk, der fungerer som den støtte, de ellers har fået i deres forhold. Dér har mændene kun familien, siger Svend Aage Madsen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: