Annonce:
Annonce:

Lige blevet far: Så svært er det for manden og hans sexlyst

Mandeklumme: Kan man klemme sex ind imellem bleskift og dårlig søvn..?

Annonce:
Følg Sex & Samliv

Et barn er som bekendt en velsignelse, den kødelige metafor for forældrenes store kærlighed. Og så er babyen en kilde til frustration, kinesisk søvntortur og svære konflikter i parforholdet - for hvordan får man tid og lyst til sex, når der pludselig er børn i huset, og hele ens rutine bliver vendt på hovedet?

Det skriver sexolog og parterapeut Bastian Larsen om i dagens mandeklumme - han er nemlig blevet far for nylig:

De fleste børn bliver i dag født ud af kærlighed mellem far og mor, og der er gerne en masse snak om, hvordan man skal forberede sig og gøre sig klar til det lille vidunder kommer.

Annonce:

Men man kan snakke så meget, man vil, og læse babybøger, til man er blå i hovedet. Når først børnene er der, bliver alting vendt på hovedet. Man får ikke sovet, der er skrigende børn, lortebleer og rod med børnetøj og legetøj over det hele.

Det er ikke, hvad de fleste tænker på som en sexet stemning, og statistikken fortæller desværre også, at rigtigt mange skilsmisser og parbrud rammer, når første barn er omkring to år gammelt. Det er deromkring, man ikke kan holde til mere, hvis ikke der er skabt balance.

Spies, hor og dyrk masser af motion

Sexlivet ofres
Sexlivet er typisk et af de første ofre, når der kommer børn ind i familien. Særligt vi mænd bliver hårdt ramt af manglen på sex, da kvinderne får en stor del af deres nærhedsbehov dækket i kontakten med barnet.

Jeg er netop selv blevet far for under et år siden og har mærket på egen krop, hvad det gør ved et parforhold. Heldigvis er der måder at undgå, at det hele styrter ned i flammer og frustration.

Annonce:

Det ligger i sagens natur, at kvinden efter en fødsel ikke føler sig særligt sexet. Hun har sandsynligvis taget på, hendes underliv føles som en slagmark, og hendes bryster, der før var et sted til lyst og glæde, er nu blevet et par ømme spærreballoner, der har samme funktion som Arla. Desuden ligger der en baby og snorker og prutter på hende det meste af tiden.

Man er simpelthen nødt til at gøre sig det klart fra starten, at sex bare ikke er en topprioritet i den periode, hvilket jo er forståeligt nok.

Som mand står man lidt udenfor det hele og kigger på. Jeg skifter naturligvis også ble og leger med mit barn, men da jeg f.eks. ikke ammer, så er der mindre nærhed i starten, og det har en større betydning, end man måske tror.

Et af de såkaldte kærlighedshormoner, vi skaber i kroppen under sex og andre former for nærhed, hedder oxytocin, og det får moderen rigeligt af, når hun ammer og er tæt på barnet. Manden på den anden side får sædvanligvis hverken lige så meget nærhed med barnet eller moderen, der tit mentalt er et helt andet sted.

Annonce:

Med andre ord den første periode efter fødslen kan opleves meget ensomt for mange mænd og som en seksuel ørkenvandring. Det kan skabe en ubalance og påvirker ens humør negativt, og mænd reagerer typisk instinktivt på det, bevidst eller ubevidst.

Ups: 'Morgenknald, tjuhej hvor det går, og en lille banken lyder på døren'

Uro
Selvom jeg var godt forberedt på alle de mekanismer, mærkede jeg også uroen og frustrationen i kroppen. Man føler ikke, at man kan tillade sig at bebrejde sin kæreste, fordi hun lige har født, eller være sur på sit barn, fordi det skriger. Så frustrationen kommer ud i andre sammenhænge og ikke på en konstruktiv måde.

Der er også nogle eksistentielle elementer i spil her. Kvinden oplever ofte, at hele meningen med hendes liv går op i en højere enhed, når hun sidder med sit barn ved brystet. For manden er det tit en mere teoretisk oplevelse at være far i starten. Jeg bar ikke barnet under hjertet, eller fødte det eller ammede det.

Annonce:

Min praktiske kærlighed til mit barn, startede først, da jeg samlede det op første gang og begyndte at lære det at kende. Det betyder ikke, at min kærlighed er mindre værd, men den kommer fra en anden vinkel.

Og det er her, det begynder at gå galt for rigtigt mange par. Bleskift giver sjældent mening med livet i sig selv, og selvom man naturligvis elsker sit barn og sin kæreste, så mangler der noget nærhed og fundamental fysisk bekræftelse i den nye familiekonstruktion, når man bare ikke har sex.

45-årig mor til tre: Sådan fik jeg strammet op og gang i sexlivet

Andre kvinder
Som mand begynder man ubevidst at kigge sig om efter andre kvinder, der kan give en det, man føler man mangler, mens ens krop ophober uforløst energi og rastløshed. Kvinden bemærker eller forstår ikke, hvad der foregår ovre hos manden, og sammen med søvnløse nætter og de mange praktiske udfordringer for småbørnsforældre bliver det hele let uoverskueligt.

Katastrofen lurer lige om hjørnet, og bebrejdelser og anklager dukker mere og mere op.

Annonce:

Der vil næsten altid gå et par måneder, før moderen overhovedet er i stand til at have sex fysisk, hvad enten det er en naturlig fødsel eller kejsersnit.

Der er nogle, der er mere ivrige end andre, men det tager tid, før man når hen til at etablere et sexliv, der minder om det, man havde før. Det er en tanke, som det er en god idé at have haft oppe og vende allerede inden fødslen.

For det er et kæmpe tabu overhovedet at nævne, at alting ikke er fryd og lykke i den her periode. Så gør jer selv en tjeneste. Start med at sige højt, at det bliver pisse hårdt.

Og som mand er det okay at sige højt, at man virkelig savner sex uden at føle sig som en egoist. Bare prøv at gøre det på en måde, der ikke virker bebrejdende overfor din partner.

Der er dog nogle regler, man kan prøve at skrive sig bag øret, for mens kvinden tit glemmer hele sexlivet i sin barnerus, så er man som mand nødt til at tage ansvar for begge parters sexliv i den her periode.

Annonce:

Det nytter ikke noget at gå rundt og surmule, for det er hverken særligt mandigt eller sexet. Vær konstruktiv. Og sørg for at gå i gang så tidligt som muligt, for hvis ikke sexlivet bliver prioriteret ret hurtigt, så kan det være svært at finde hen til senere. Heldigvis er sex et alsidigt område, så find en helt ny vinkel og få kvinden langsomt tilbage i køreform igen.

Seks skridt mod et godt sexliv efter skilsmissen

Kvindens krop skal genoptrænes
Det dækker flere områder. Sørg for at hun får nok at spise af den rigtige mad og få hende forsigtigt i gang med at gå ture og bruge sin krop igen. Hele hendes krop er kalibreret til at lave mælk i den første periode, så hun er rigtig træt, og decideret sport skal vente 4-6 uger alt efter omstændighederne.

Selv om hun snakker løs om, at hun vil tabe sig og nå tilbage til sin tidligere vægt, så er hendes funktion nu at lave mælk og hvile sig. Så berolig hende og ros hende, når hun bliver urolig over sin vægt. Hvis hun går amok i fitness, så er der slet ingen energi til nærhed og sex, og i øvrigt kan hun så ikke producere nok mælk.

Annonce:

Og en endnu større sexdræber for kvinder end at føle sig overvægtig er dårlig samvittighed overfor sit barn.

Sørg også for at hun får sovet nok, så snart der mulighed for det, typisk mens baby sover. Bækkenbundsøvelser er en rigtig god ide til at få strammet underlivet op igen. Men start forsigtigt. Der er lige kommet en baby ud, der hvor du gerne vil ind. Find bækkenbundsøvelser til hende på nettet, og tag dem eventuelt selv sammen med hende. Det er motiverende og hjælper i øvrigt også din egen rejsningsevne og seksualitet generelt.

Klar til børn? Så læs lige det her først

Skab nærhed. Det er ikke kun den fysiske del, der skal genoptrænes. Sørg for at kramme rigtigt meget i den her tid. Kvinden har brug for meget støtte og nærhed, og selvom de fleste mænd måske ikke tænker på et kram som noget særligt interessant, så fungerer det begge veje, hvad enten vi ved det eller ej.

Annonce:

Vi mænd får også oxytocin ud af nærhed, også af noget så banalt som et kram. Og giv kvalitetskram. Det vil sige dem, hvor du kan tælle til mindst fem eller nogen gange ti inde i hovedet, mens du holder om hende. Det virker bedre end du tror.

Og aftal massageseancer, hvor din kæreste/kone er modtager. Ikke voldsom sportsmassage, men rolige lange berøringer. Det er en rigtig god måde at vænne sig til at være nøgne og intime igen.

Man kan måske ikke have traditionel sex endnu, men man kan til gengæld gøre rigtigt meget andet, og nøgenhed og olie er typisk utroligt inspirerende til at sætte fantasien i gang. Det kan virke kedeligt og som en envejsnydelse, men det er en investering, der kommer mange gange igen.

Og sørg for at rose din kæreste krop undervejs. Sex starter i hovedet og hvis hun føler sig tyk og grim, så er det en større blokering end den vildeste migræne.

Det betyder børnepasning for jeres sexliv

Annonce:

Tilbage til bollerummet. Et godt gammelt 70’er princip, som man skal huske på i den her tid. Soveværelset er blevet erobret af skrigeungen, amning og rod. Det er bare ikke et sexet sted. Find et nyt sted at være frække sammen. Det kan være en briks i kontoret, eller en træk-ud sofa i stuen. Eller hvis I kan få passet baby, et hotelværelse. Bare et helt andet sted end der, hvor der er barn/børn.

Det er svært at lægge børnepasningsrollen fra sig, men det er så meget nemmere, hvis man ændrer rammerne. Man kan også bruge andre tricks, som f.eks. at tænde en rød lampe, når det skal være frækt. Der er mange måder at ændre rum og stemning på.

Sådan får I sex på skemaet - uden at det ender som en sur sexpligt

Sæt tid af. Det er ikke nok at snakke om det, man skal simpelthen være konkrete. Sæt jer ned med mobilen og plot tider ind, der passer med, at barnet sover eller, hvis de er lidt større, er ude og lege eller bliver passet.

Annonce:

Det er ikke romantisk, men så har I nogle faste aftaler der ikke forsvinder i Ikeabesøg og oprydning. Hvis jeres forhold skal overleve, så skal I også have tid sammen, der kun handler om jer. Og her er det vigtigt at hjælpe kvinden til at huske på at prioritere sig selv. Kvinder er generelt alt for gode til at give sig selv dårlig samvittighed og tage offerrollen på sig og endnu mere, når de lige er blevet mødre.

Parforhold gør dig mindre mandig

Kommunikation er alt: Man kan opnå alt, hvis bare man formulerer sig rigtigt. Det gælder også i parforholdet. Man ved, at mænd får mange flere behov dækket i sex end kvinder, og derfor bliver mænd også påvirket mere af mangel på sex end kvinder.

Men det nytter ikke noget at gå rundt og mukke og være irriteret. Der er kun en ting mere usexet for kvinder end en mand, der er tøsefornærmet over ikke at få sex, og det er en mand, der plager om sex.

Så husk på at vælge den rigtige vinkel, når der er noget, du gerne vil. I stedet for at trygle og anklage: 'Må jeg ikke nok stikke den lidt ind?' Eller: 'Hvorfor har du aldrig lyst til sex mere!?'

Annonce:

Så formuler dig positivt: 'Jeg savner at have sex med dig, skat.' Prøv altid at finde en positiv vinkel på det, du ønsker at sige. Det kan nogle gange være svært at finde overskuddet til det, men jeg lover dig, at den investering kommer tifold tilbage.

Sidst, men ikke mindst. Små børn er fantastiske, og det er en rejse at blive forældre. Men alting forandrer sig. Så lad være med at prøve at finde tilbage til noget, der var før, og som aldrig kommer igen. Søg i stedet fremad mod en ny virkeligheden sammen med din partner og sørg for at bruge sex til at gøre det til en positiv rejse.

LÆS mere om sexolog og parterapeut Bastian Larsen her

Sandheden om dick pics: Det er bare ærlig kommunikation

Mandeterapeut til den danske mand: Ta' dig nu sammen!

Sådan får I sex - selv om I har unger

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: