LISTE: Derfor er mænd utro

Terapuet og forfatter lister mænds bortforklaringer til, hvorfor de er utro - samt de rigtige grunde

Sexpert-tv: Sådan kommer I over utroskab

OVER ARTIKLEN Sexpert-tv fra arkivet: Sådan kommer I over utroskab

'En mand bliver ikke bedømt på sine handlinger, men på kvaliteten af hans bortforklaringer.'

Sådan siger journalist Peter E. ofte, når han kommer for sent til middag med forfatteren til denne artikel. Og sådan tænker mange andre mænd også, når de virkelig har gjort i nælderne og været deres partner utro.

Det mener forfatter og terapeut Robert Weiss, der på psychologytoday.com lister de efterrationaliseringer og undskyldninger, som utro mænd ofte bruger for at bortforklare deres sårende handlinger.

Weiss, der har arbejdet med klienter i 30 år og skrevet flere bøger om parforhold, sex og kærlighed, fortæller, at mænd kan være yderst kreative, når de forsøger at finde årsagen til deres utroskab - og det ofte aldrig deres egen skyld:

Her er nogle af de typiske bortforklaringer og løgne om, hvorfor de begået utroskab, som mænd fortæller sig selv og andre - i forsøg på at retfærdiggøre sig selv:

1. Alle mænd vil have sex med andre kvinder - og når muligheden byder sig, tager man(d) den.

2. Det er et biologisk imperativ for manden af have sex med så mange kvinder som muligt. Hans natur byder ham at gøre det. Så hvorfor skulle jeg være anderledes..?

3. Hvis jeg fik sex nok hjemme, ville jeg ikke have behov for at være utro.

4. Jeg gør ikke noget, som de fleste af mine venner ikke gør.

5. Hvis min partner ikke var blevet så tyk, eller hvis hun var lidt sødere ved mig - ville jeg slet ikke have overvejet at gå andre steder hen.

6. Hvis jeg ikke havde et så stresset job, ville jeg ikke have brug for det pusterum, som cybersex giver mig. Webcamsex er bare en leg.

7. Jeg flirter og skriver kun frække beskeder - hvad er der galt med det? Jeg møder ikke nogle af disse kvinder i virkelgheden. Det er bare en leg.

Sexperterne Sådan smadrer du dit forhold i ni lette trin

Disse former for løgne, som man fortæller sig selv for at kunne holde sig selv ud, er ifølge Weiss altså ikke de rigtige grunde til utroskaben. De kommer her:

Umodenhed - hvis manden ikke har så megen erfaring med længerevarende parforhold, eller hvis han ikke helt forstår konsekvenserne af sine handlinger, der uundgåeligt vil såre kæresten, kan han tro, at det er i orden med sexeventyr uden for relationen.

Han tror måske, at det forpligtende parforhold kan man tage af og på som en jakke efter forgodtbefindende.

Flere problemer - måske har han et stof/alkoholproblem, der kan påvirke hans evner til at foretage fornuftige beslutninger. Eller måske er han sexafhængig - sex bruges som om en måde at holde den grumme virkelighed på afstand.

Usikkerhed - han føler sig måske for gammel eller for ung, eller for grim, for fattig, for dum - ganske enkelt utilstrækkelig. For at booste sin skrøbelige ego søger han bekræftelse hos andre kvinder - så han føle sig begæret og værdsat.

Slut - han vil ud af forholdet, men i stedet for at sige det til kæreste, er han utro, og lader hende tage beslutningen.

Det kan også forholde sig således, at han vil ud af forholdet, men ikke før han har sikret sig, at der er en anden partner på bedding.

Mangler mænd - måske har han for få mandevenner og har troet, at han kan få alle sine behov mødt af kæresten. Og da han ikke kan det, søger han det andre steder.

Forvirret - han har kan ikke forstå, at der er forskel på den intense forelskelse og det at at være i et trygt, længerevarende forhold. Så når det vilde neurokemiske rush er ovre, har han svært ved at finde sig til rette i det mere rolige, men meningsfulde forforhold.

Vrede og hævn - måske vil han hævne sig, fordi kæresten har været utro. Og her prøver han ikke at skjule det - for det er meningen, at hun skal opdage det og blive såret.

Egoisme - han tænker først og fremmest på sig selv. Han lyver og har hemmeligheder uden at skamme sig - så længe han får noget ud af det. Måske har han aldrig tænkt sig at være monogam og ser det derfor som at monogami en høj pris at betale og som noget, man kan abejde uden om.

Misbrug - måske gennemgår han barndomstraumer; misbrug, svigt, manglende omsorg. Derfor har han svært med intimitet og tilknytning - og der gør ham ude at stand til eller uvillig til at knytte sig til andre. Det spændende ved utroskab kan for ham være et plaster på gamle sår.

Unik - han føler, at han er noget særligt, unik - og derfor fortjener han noget, andre ikke gør. Regler gælder ikke for ham, så han har ret til at få behov opfyldt udenfor forholdet.

Ups - det skete bare, uden at han tænkte over det - og uden at tænke over konsekvenserne.

Urealistiske forventninger - han tror måske, at han partner skal give ham alt, hvad han begærer 24/7. Han forstår ikke ,at hun er sin egen person med eget liv og tanker og følelser. Når han så skuffes, søger han tilfredsstillelse andre steder.

Ofte er der flere af ovennævnte forklaringer på spil, ligesom de kan ændre sig over tid.

At vide hvad der ligger til grund for utroskaben, kan gøre det lettere at undgå i fremtiden, mener Weiss.

Utroskab er et valg -men nogle er mere disponerede for det end andre. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Derfor er kvinder utro

 

Kys & kærlighed Her er de fire forskellige slags utroskab

Kys & kærlighed Dette øger risikoen for skilsmisse

21 kommentarer
Vis kommentarer