Med på en lytter: Danske par får terapi på podcast

Kendte terapeuter tilbyder gratis terapi - men så kommer hele landet også til at lytte med

Kom med helt ind i danskernes intime liv, når terapeuter giver danskere terapi. Foto: Shutterstock.com
Kom med helt ind i danskernes intime liv, når terapeuter giver danskere terapi. Foto: Shutterstock.com

Sexolog-shaman Robert Lubarski gør det på Radio24syv, psykolog Frej Prahl gør det på Alt for damerne, sexkendis Jakob Olrik gør det på sin egen side og sørme om ikke også sexologlegende Joan Ørting gør det.

De giver danskere terapi for åbne mikrofoner, hvilket så giver os andre mulighed for at komme ind i det terapeutiske rum via podcasts.

Du kan møde danske par og singler, som i samtaler med terapeuterne blotlægger problemer og følelser som præstationsangst, jalousi, ensomhed, manglende sexlyst, lystforskelle og længsler.

Unge piger er stadig sluts, når de er seksuelt udadvendte

Rum
Til alt.dk fortæller psykolog Frej Prahl om sit motiv til at deltage i podcasts, hvor han hjælper par igennem klassiske kriser som jalousi, skænderier og manglende overskud:

- Jeg er sikker på, at det kan være med til at rykke noget ude i befolkningen hos alle dem, der lytter med, som forhåbentlig vil føle sig mindre alene med deres egne følelser og udfordringer, siger Prahl, der er dybt imponeret over klienternes mod til tage med ham og resten af Danmark ind i dette personlige rum.

 - Jeg håber, at lytterne kan lære en masse om dem selv og deres eget parforhold. At de lærer at tage hånd om deres følelser, før følelserne får taget for meget hånd om dem. For det er helt OK at være fyldt op af jalousi eller mangle lysten til sex.

- Vi skal bare lære at tale åbent og ærligt om det, så det bliver mindre farligt og lettere at håndtere. Det håber og tror jeg på, at Parterapi-podcasten kan være med til at sætte skub i, siger Prahl, der også giver eksempler på praktiske øvelser, lyttere selv kan udføre derhjemme.

Her er de sexede podcasts

Udvikling
Jakob Olrik håber at inspirere lytterne til personlig udvikling, og nogle af programmerne følger op på, hvad deltageren har lært i den foregående terapitime.

Formålet for Joan Ørting og hendes podcasts er at åbne for den side af livet, som til stadighed holdes i skyggen. Håbet er, at hun ved at kaste lys på de svære temaer vil give både klienten og lytteren ny inspiration og løsninger.

For Robert Lubaksi, som er vært sammen med sin partner Camille Rishøj i programmet Lubarskimetoden, handler det om at lære andre par at gøre som dem - hvilket vil sige at følge hjertet.

Så ikke bare kan du lure ind i danskerens helt intime liv, du får også et indblik i, hvordan de forskellige terapeuter arbejder

Med på en lytter: Sådan er sexterapi

Dramaturgi
Vi spurgte sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, om hun også har terapipodcast på vej:

- Næ, det har jeg faktisk ikke overvejet. Men jeg synes, det er en udmærket ide at give folk indblik i, hvordan terapi kan se ud, siger Bentzen.

- En fare er dog, at tempoet, som terapi-sessioner foregår i, kan være for kedeligt til radio. Det betyder, at man måske vælger klienter og emner og ikke mindst tempo, som er mere dramaturgisk lækre, end en typisk session ville være.

- Og oftest er terapi jo noget. som ikke bare ‘fixer’ et problem, som var det en vandskade, men som er komplekse processer, hvor både folks psyke, krop, livssituationer OG relationer spiller ind.

Uafbrudt samleje

Det intime liv, det private og det helt nære, er oppe i tiden, måske fordi det egner sig så godt til podcastformatet. Her er yderligere tre nye danske eksempler, der afspejler denne tendens på hver sin måde:

På kulturportalen hearbeats.dk laver sexolog og journalist Sara Skaarup sammen med journalist Mathias Bundgaard podcastserien Uafbrudt samleje. Det er ikke terapi, men derimod personlige samtaler om sex og omegn. Som Skaarup forklarer:

- Sex fylder utrolig meget i offentligheden i dag, men den vedkommende og personlige vinkel fylder ikke så meget. Jeg oplever, at mange mennesker føler, at de er forkerte i deres sexliv, andre keder sig bare, fordi de ikke forstår, at det er dem selv, der skal skabe et spændende sexliv. Vi skal skabe en inspirerende og utæmmet samtale om sex.

Uafbrudt samleje inviterer gæster med, blandt andet journalist Adam Holm.

Kvinden bag luderlyd.dk er Susanne, der som tidligere sexarbejder har været aktiv i debatten om sexarbejder-rettigheder for en del år siden. Nu har hun meldt sig ind i debatten igen med foreløbig tre podcast, hvor hun fortæller om alt fra første gang, hun tog penge for sex, til den første sexarbejderkonference, hun deltog i. Susanne har gæster med såsom luderdigteren Cecilie Lolk Hjort og sexolog Vivi Hollænder.

Journalisten Rene Fredensborg, der sidste år blev fyret som radiovært på Radio24syv og som af en af sine tidligere chefer samme sted er blevet kaldt Danmark bedste radiovært, er en af de to mænd bag Mandsplaining, en slags filmet radio om manderollen.

Fredensborgs medvært er filmarbejderen Søren Grinderslev, der angiveligt har gjort sig ganske upopulær i sin branche.

De taler helt personligt om vrede og svaghed, om kvinder og feminisme, om #metoo og krænkelser - og især om at være mand. Hvilket fx kommer til udtryk, da mandeterapeut Tomas Friis er gæst og giver værterne en gang mandeterapi.