Annonce:
Annonce:

Mille lever i åbent forhold: Jeg er gift med Gerhard og kæreste med Andreas

- Folk har så mange fordomme, forklarer Mille Idehen, som er forkvinde for forening for polyamorøse, i anledning af nyt studie om åbne forhold

- Vi ønsker ikke at blive fremstillet som alternative 'freaks' med en eksperimenterende livsstil. Vi opstiller bare et ligeværdigt alternativ til den monogame samlivsform, siger Mille Idehen. Foto: Privat
- Vi ønsker ikke at blive fremstillet som alternative 'freaks' med en eksperimenterende livsstil. Vi opstiller bare et ligeværdigt alternativ til den monogame samlivsform, siger Mille Idehen. Foto: Privat
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Forskning viser, at monogame har mange fordomme om polyamorøse – som til gengæld selv mener, deres forhold har nogle unikke fordele.

Forkvinde for forening for polyamorøse forklarer, hvordan det lige hænger sammen.

Er det den skyldfri adgang til mere og mere varieret sex, der er så fedt med et åbent forhold?

Ja, det er det. Også.

Det viser nyt studie, publiceret i European Psychologist, hvor forskere fra USA ser nærmere på, hvad personer, der lever i åbne, samtykkende non-monogame forhold, ser som fordele ved forholdet.

Forskerne kom frem til, at der er fem elementer, som personer på begge hold angiver som værende vigtige fordele ved at være i et forhold:

1. Familie, større socialt netværk, og man kan dele ansvar.

2. At have en person, man kan være ærlig og åben overfor.

3. Bedre og hyppigere sex.

4. Kærlige følelser og intim kommunikation.

Annonce:

5. Commitment – og det at kunne være støtte for en anden person.

Forskerne fandt yderligere tre ting, som personer i de non-monogame forhold mente, var med til at gøre den slags relation dejlig. Og som altså ikke var blandt de monogames fordele:

- At man kan få mødt behov, der ellers ikke ville blive stillet

- Variation i ikke-seksuelle aktiviteter.

- Personlig udvikling – man får mulighed for frihed og selvstændighed.

Med andre ord har åbne forhold en hel del tilfælles med almindelige forhold - men de har altså også nogle mere unikke egenskaber, som de fleste ikke finder i traditionelle parforhold.

Fordomme

Vi bad Mille Idehen, forperson i foreningen Polyamori Danmark, at læse studiet, der også i høj grad handler om de fordomme, man har om de non-monogame forhold:

Annonce:

- Termen mono-normativitet anvendes i artiklen til at beskrive de forestillinger, som majoriteten i den vestlige verden har om det monogame forhold og kernefamilien, som den mest 'normale', sunde og moralsk acceptable samlivsform. På baggrund af disse kulturelt konstruerede forestillinger om monogami som den mest ægte, sunde og moralsk ansvarlige samlivsform, dannes et tilsvarende sæt af negative forestillinger eller fordomme om ikke-monogame samlivsformer som fx polyamori, siger Idehen.

De mest typiske forestillinger er:

• At non-monogame forhold har ringere kvalitet, og en svagere grad af commitment og følelsesmæssig dybde, end monogame forhold.

• At non-monogame mennesker har flere negative menneskelige egenskaber end monogame mennesker, fx at de har ringere intelligens, er mere egoistiske og mere sex-fokuserede.

• At børn som vokser op i polyamorøse familier har dårligere opvækstbetingelser end børn som vokser op i monogame kernefamilier.

Annonce:

Men ifølge Idehen bakkes ingen af disse forestillinger op af den forskning, som er lavet om åbne forhold og polyamori. Fx viser et forskningsprojekt fra 2013, at børn, som vokser op i polyamorøse familier, værdsætter at vokse op i familier med flere voksne rollemodeller og omsorgsgivere, blandt andet fordi der er flere, og mere forskellige ressourcer til rådighed i forbindelse med lektiehjælp og dyrkelse af interesser og fritidsbeskæftigelser. Studiet viser også, at børn, som vokser op i polyamorøse familier, ikke føler sig specielt stigmatiserede af deres omgivelser på baggrund af forældrenes samlivsform.

Gift med Gerhard og kæreste med Andreas

- Jeg er en af de danskere, som er helt åben omkring det, at jeg lever polyamorøst. Jeg er gift med Gerhard og kæreste med Andreas. Gerhard har en kæreste, som hedder Susanne. Både Andreas og Susanne kommer i vores hjem som noget helt naturligt for os. Min familie og mine venner har vidst i mange år, at vi lever sådan og har for længst accepteret det.

- Men jeg mærker ind imellem de fordomme, som nogle monogame har om polyamorøse, og jeg ved, at de fleste polyamorøse i Danmark holder deres samlivsform skjult for det meste af deres netværk, af frygt for andre menneskers fordomme og negative reaktioner.

Annonce:

- Jeg oplever fx ofte en bekymring for, om min søn på 13 år nu er ok med vores 'alternative' livsførelse. Han blev for nylig interviewet af en journalist, som spurgte ham, om, hvad han synes om, at Gerhard og jeg begge to har andre kærester. Han svarede, at både Susanne og Andreas jo er søde mennesker, som det er hyggeligt at have besøg af, så han kunne slet ikke forstå, hvorfor han skulle have noget imod det.

- Han blev også spurgt, om kammeraternes reaktion på, at vi lever polyamorøst. Til det svarede han, at kammeraterne godt ved det, men at det ærligt talt ikke er noget, de gider at gå op i.

Flere fordomme

De andre typiske fordomme, som studiet peger på, kan Idehen også godt genkende:

- Det er mest, når jeg møder nye mennesker, som ikke kender mig, at jeg fornemmer på spørgsmål og kommentarer, at jeg, fordi jeg er polyamorøs, bliver sat i bås. Fx antydes det jævnligt, at jeg er egoistisk og krævende som partner, ikke er i stand til at knytte tætte emotionelle bånd til en partner, og ikke er i stand til at begrænse mine seksuelle udskejelser.

Annonce:

- Det kan være lidt anstrengende at blive mødt af nye mennesker med de forventninger til min person. De mennesker, som kender mig, ved jo godt, at det ikke er, sådan jeg er, men med nye mennesker kræver det ofte lidt tålmodighed at overbevise dem om, at jeg er et sundt og velfungerende menneske med gode og stabile sociale relationer.

 - Jeg taler ofte med mit netværk om, hvor vigtigt det er for mig, at mine monogame venner og veninder ikke føler sig usikre, hver gang jeg er alene med deres partnere. Og de kan roligt føle sig helt trygge.

Ikke affærer

Mille Idehen kunne hun aldrig drømme om at have en hemmelig affære med en monogam person:

- For mig handler polyamori om åbenhed og ærlighed i enhver henseende. Derfor ville det stride voldsomt imod min personlige moral at indgå i et forhold, som blev holdt hemmeligt over for en anden partner. Jeg tiltrækkes ikke af det fordækte, det hemmelige, ’det forbudte’, og jeg opfatter personer, som bedriver utroskab i skjul, som uærlige og derfor ikke attraktive for mig, slår hun fast.

Annonce:

Hvis polyamori bliver opfattet som noget meget alternativt og noget, som mange i samfundet tager afstand fra, så kan det medføre, at de polyamorøse isolerer sig i lukkede enklaver, hvor man undgår kontakt med omverdenen, forklarer Mille Idehen:

- Det er en tendens i øjeblikket flere steder i USA, at lukkede landsbysamfund, hvor der kun lever polyamorøse mennesker sammen, opstår. I Danmark sker der det, at de polyamorøse samler sig i hemmelige facebook-grupper, lukkede vennekredse og foreninger, hvor man kan tale frit med hinanden og ikke behøver at ’leve i skjul’. Der er en risiko forbundet med denne ’lukken sig om sig selv.’

- Den før omtalte mono-normativitet, som fører til stigmatisering og eksklusion af mennesker, som lever polyamorøst, kan skabe den modreaktion hos de polyamorøse, at der opstår en form for poly-normativitet. Altså, at man begynder at tale om polyamori som værende en mere ’højtudviklet’, ’ren’ eller ’naturlig’ samlivsform, og om monogami som noget unaturligt, som trossamfund og kulturinstitutioner igennem århundreder har presset mennesker til at acceptere imod deres natur, siger forkvinden for Polyamori Danmark.

Annonce:

Naturlig

Hun mener, at når der opstår en sådan polarisering mellem mennesker, som opfatter sig selv som monogame, og mennesker, som opfatter sig selv som polyamorøse, så kommer diskussionerne til at handle om, hvilken samlivsform som er mest 'naturlig' og 'rigtig' for mennesker generelt:

- Men som studiet påpeger, vil det være mere hensigtsmæssigt at fokusere på at skabe et rummeligt samfund, med plads til og accept af mange samlivsformer, som gensidigt anerkender og respekterer hinanden som værende lige gode.

- Nogle mennesker trives bedst med at leve monogamt, andre trives bedst med at leve polyamorøst. Jeg er meget enig med det amerikanske forskerteam bag artiklen om, at vi skal undgå at generalisere om, hvordan det er ’rigtigt’ og ’naturligt’ for mennesker at leve. Jeg kræver, at samfundet skal respektere min ret til at leve polyamorøst, med den begrundelse, at jeg ikke skader andre med min livsførelse. Tilsvarende har jeg stor respekt og anerkendelse for de mennesker, som vælger at leve monogamt. Jeg ønsker ikke at leve i et samfund, hvor jeg isolerer mig i en lille enklave med andre polyamorøse, for at finde fred for samfundets fordomme.

Annonce:

- Jeg ønsker at bevare mine mange gode venskaber og familierelationer, også med de mennesker i mit netværk, som lever monogamt.

- Den nystartede forening Polyamori Danmark, som jeg er forperson for, har ikke til formål at ’missionere’ eller at omvende monogame mennesker til at leve, som vi gør. Vi vil derimod arbejde for at polyamorøse relationer får en mere ligestillet status i forhold til monogame forhold, både i sproget, i kulturen og i lovgivningen. Vi ønsker ikke at blive fremstillet som alternative ’freaks’ med en eksperimenterende livsstil. Vi opstiller bare et ligeværdigt alternativ til den monogame samlivsform.

Ny forening vil gøre det cool at have flere kærester

Dansk forfatter: - Sex med mange kan gavne dine sociale evner

Sådan er de åbne forhold

Knald ved siden af uden at være utro

Sådan er de åbne forhold - også

Nu kan du komme på kursus i åbne forhold

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: