Når sex ikke bare er sex, men personlig udvikling

Den danske mandecoach og tantraunderviser Jakob Kærgaard mener, man kan opleve decideret udvidede bevidsthedstilstande under sex

Hold længere i sengen.
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Mandecoach Kærgaard forklarer hvordan mænd kan holde længere ved hjælp af tantriske teknikker --

Det åndelige, meditation, mindfulness, new age og tantra - danskere har i de senere år i nogen grad har vendt traditionelle religioner ryggen og vendt sig mod andre spirituelle verdensbilleder i jagten på selvudvikling.

I tidens populære tantra forenes seksualitet og åndelighed, og for nylig åbnede en butik i København med salg af healende krystaldildoer, selvhjælpsbøger om den åndelige side af seksualiteten og uartigt undertøj.

Jakob Kærgaard, cand. mag i filosofi, underviser mænd i at kultivere deres seksuelle energi og adskille udløsningen fra orgasmen, og det er centrale elementer i det tantriske univers, som han har været i kontakt med i mere end 15 år. Vi tog en snak med ham om denne kobling af sex og spiritualitet:

- Jeg kan bedre lide ordet ’ånd’ på dansk. En hvilken som helst tilgang til sex, som indebærer en udforskning af nye sider af én selv, synes jeg som minimum har karakter af ’personlig udvikling’ igennem sex. I praksis er meget af det tantra der undervises i rundt omkring dette.

- Sidste jeg talte efter, kom jeg frem til otte-ni selverklærede tantraskoler bare her i lille Danmark. Og det er jo skoler eller retninger som, skønt de er vidt forskellige i deres tilgange, alle arbejder med en eller anden form for bevidst/åndelig tilgang til seksualiteten.

Foto: Julie Lindegaard Larsen
Foto: Julie Lindegaard Larsen

Mainstream
- Dernæst er der de mere mainstream-agtige versioner af tantra, såsom tantra-massage, som nok er det, der er blevet mest kendt, især fordi det kunne gøres til et let salgbart produkt. Hvilket dog ikke ændrer på, at det kan være et meget effektivt værktøj til at vække folks krop, seksualitet og sensualitet og give en helt ny oplevelse af sammenhængen imellem disse, siger Kærgaard.

- Så er der de dybere og mere ’åndelige’ oplevelser, hvor du kan opleve decideret udvidede bevidsthedstilstande under sex. F.eks. orgasmer der spreder sig ud i hele din krop og ændrer sansningen og fornemmelsen af din krop, eller oplevelser af momentant at forlade sin krop eller smelte sammen med ens partner.

- Den type oplevelser kræver en bevidsthed om energien i kroppen og en evne til at styre/dirigere/læne sig ind i den, som der i hvert fald undervises i på nogle af tantraskolerne - og også af undertegnede, siger Kærgaard, som har blogget om tantraens historie her.

Religion
Jakob Kærgaard mener, der er flere årsager bag denne tendens:

- Én grund er, at vi har henslæbt 2000 år med en religion, som så ned på sex og fortrængte sex og gjorde det til noget syndigt og djævelsk. Jeg oplever, der er et dybt behov i vores kultur for at generobre det seksuelle som noget potentielt helligt, og som en del af ånden og vores indre liv.

- Dette behov bliver i virkeligheden kun stærkere med det ekstremt materielle fokus på sex, der er overalt omkring os, i form af 10 tips til den bedste orgasme og hvad man nu ellers kan skrive artikler om - og i form af pornoindustrien, som jo i den grad fokuserer på det visuelle og det der kan tænde, chokere og medrive på en skærm, forklarer mandecoachen.

Kinky lingeri, krystaldildoer og det guddommelige: Sex er helligt

Miste sig selv
Ifølge Kærgaard er seksualiteten efterhånden er et af de eneste steder, vi har tilbage, hvor vi har mulighed for at ’miste os selv’:

-  I vores gennemregulerede, overkontrollerede liv og samfund er der reelt ikke nogen områder, der er rigtig farlige længere, eller hvor du for alvor er på herrens mark og kan miste kontrollen. Og der er noget i os mennesker, som længes efter at miste kontrollen.

- Bare en gang imellem. Livet er blevet utrolig ’trygt’. Og jo mere det gør det, jo mere længes vi ubevidst efter at udfordre os selv og efter at finde et eller andet, som er ukendt og vildt og farligt og forførende.

- Og seksualiteten kan være netop dét, og det er helt klart også én af grundene til, at folk eksperimenterer mere og mere seksuelt. Fordi det altså efterhånden er et af de eneste steder, hvor man kan blive ’revet lidt rundt af livet’. Når der ikke er en ydre grænse, vi kan blive ved med at rykke, så begynder vi at rykke ved den indre, mener Kærgaard.

Dette virker på potensproblemer

Gang i sexlivet
- Hvad kan man få ud af det?
-
Du kan få nogle helt nye oplevelser af dig selv. Nogle helt nye oplevelser af, hvad et intimt og/eller seksuelt møde kan være. Og det kan være ekstremt berigende. Dernæst er der en lang række konkrete fordele, som man kan få ud af at arbejde bevidst med seksualiteten.

- Mange par oplever, at det kan sætte gang i erotikken derhjemme igen, hvis den måske er sevet lidt ud efter en periode med små børn og megen praktik i hverdagen. Og for mandens vedkommende kan dét at mestre den seksuelle energi i kroppen løse en masse seksuelle dysfunktioner, såsom tidlig udløsning, potensproblemer, præstationsangst, og meget andet. Det er blandt andet det, jeg arbejder med.

Sådan tænker du dig til et bedre sexliv

Yoga

- Hvad var din egen vej ind i dette univers?
- Jeg startede selv på en tantrisk yogaskole her i København for omkring 15 år siden, fordi jeg fik en kæreste, som overbeviste mig om at det var en god idé. Det er jeg meget taknemmelig for i dag. Dernæst har jeg undersøgt fænomenet meget på egen hånd. Været på en række forskellige workshops, både her og i udlandet, og blandt andre med den amerikanske forfatter og underviser David Deida.

- Jeg har også i perioder mediteret meget og haft en intens yogapraksis, og jeg har trænet en hel del kampsport. I min oplevelse er det alt sammen måder arbejde med krop, sind og energi på. Hvilket er en rigtig god forudsætning for en bevidst tilgang til sex.

- Endelig har jeg læst en del bøger om emnet og øvet mig med diverse kærester igennem tiden. Det er nogle af de oplevelser, jeg har haft igennem tiden med mine partnere, som gør at jeg underviser i det, jeg gør, i dag.

 Læs mere om Jakob her.

På orgasmekursus: Nu har jeg fuld kontrol i sengen

Selvudvikling
Lektor i sammenlignende religionshistorie Mikael Rothstein har tidligere givet sit bud på hvad denne sex-spirirualitetsbølge handler om.

- Ser du en øget interesse i spiritualitet og seksualitet, hvor sex fungerer som en slags vej til højere bevidsthed/selvindsigt/guddommelighed?
- Ja, det er formentlig i vækst. Folk har længe været optaget af forskellige former for selvudvikling. Sex spiller en rolle i alle menneskers liv, og nu kobler man så sex med forestillinger om et godt liv, ‘åndelig udvikling’, selvrealisering og den slags.

- Hvordan definerer du spiritualitet?
- Folk kalder sig ‘spirituelle,’ når de ikke vil kaldes ‘religiøse.’ De opfatter ‘det spirituelle’ som ægte, frit og åbent, mens ‘religion’ er noget lukket, begrænsende og styret. I faglig forstand er spiritualitet bare en form for religion uden organisation og med svag styring og dogmatik.

- Tantra og hele det univers er importeret fra Østen som meget andet new age tankegods. Der tales ofte om Det feminine og Det maskuline, om essenser og energier - som elementer og kræfter, der ligger bag alt og i os - hvorfor er det igen og igen Østen folk finder spirituel inspiration?
- De østlige religioner handler i høj grad om just selvudvikling. Man kan blive til andet og mere, end man er, hvis man mediterer, dyrker yoga etc. Den slags forestillinger kobles med vores eget samfunds fascination af vækst. Vi skal frem, blive bedre, opnå mere hele tiden, også hvad angår det religiøse. Og så tænker folk sig, at ‘energier’ og den slags er nærmest videnskabelige kategorier, og det er de også glade for.

Åh Gud, jeg kommer!

Måske ligger der en dybere mening bag dit jublende 'åh gud, åh gud,' når du er ved at komme.

For amerikansk forskning peger på, at mange mænd føler sig mere spirituelle og nærmere Gud, når de dyrker sex.

Det betyder dog ikke, at Gud eller Verdensaltet eller andre ånder nødvendigvis er tilstede, når du elsker med din elskede.

Forskerne mener, det hele skyldes et ordentlig skud oxytocin, kærlighedshormonet, som udskilles i blodet under sex og orgasme.

I studiet delte man en række mænd op i to grupper. Den ene fik et skud oxytocin, den anden placebo.

Oxytocingruppen angav derefter, i højere grad end placebo-gruppen, at spiritualitet var en vigtig faktor i deres liv.

De gav også udtryk for, at de følte samhørighed med andre mennesker og alt levende.

Oxytocin medførte også positive følelser som beundring, taknemmelighed, håb, inspiration og kærlighed.

Det kan således også være med til at forklare, hvorfor tantradyrkere ofte taler meget om spiritualitet, åndelighed og samhørighed. Oxytocin udskilles også, når man krammer, ammer og føder.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind