Annonce:
Annonce:

Nej! Datingvidenskaben kan heller ikke regne ud hvem du falder for

Algoritmer, som både videnskaben og datingtjenester bruger, er ikke bedre end tilfældige valg, viser ny undersøgelse

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Passer I sammen? --

Datingtjenester fortæller, at deres sindrige algoritmer kan finde din Eneste ene for dig.

Videnskaben prøver til stadighed og med mindre skråsikkerhed at udvikle avancerede spørgeskemaer, der kan afsløre, hvad der tiltrækker og hvordan.

Men de fejler. Nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Psychological Science viser hvorfor.

Både datingtjenester og forskere, der arbejder med parringsstrategier, arbejder med udførlige spørgeskemaer, hvor deltagerne skal fortælle, hvem de er, og hvad de søger.

Resultatet kommer næppe som et chok for personer, der har læst om den svære kærlighed og/eller været på datingapps og lignende:

Folk falder for noget andet end det, de skriver, de gør.

Annonce:

350 unge mænd og kvinder deltog i undersøgelsen. De udfyldte flere slags spørgeskemaer, som dels kortlagde deres personlighedstræk, dels deres romantiske præferencer.

Ting som deltagernes eget og drømmepartnerens selvværd, livsmål, værdier, hvor kreative eller tålmodige deltageren og dennes partner skal være. Alle mulige træk, som forskere mener, har betydning for et parforhold.

Derefter gik deltagerne på speeddates, hvor de skulle rate, hvor attraktiv daten var.

Derpå lavede forskerne en algoritme, der skulle identificere, hvilke personlighedstræk og præferencer (del 1 af studiet), som førte til tiltrækning i det virkelige liv (del 2 - speed dating). De bad også algoritmen om at forudsige, hvem der ville falde for hvem, kun på baggrund af spørgeskemaerne.

Forsker: Derfor føles sexede personer som magneter

Dumper

Og algoritmen dumpede med et brag, da den skulle forudsige, hvem der passede sammen.

Annonce:

- Den forudsagde NUL procent af matchene. Nogle af de modeller, vi kørte igennem, gav endda en negativ procentsats, hvilket betyder, at gætvæk er bedre, fortæller Samantha Joel, en af psykologerne bag studiet, der erkender, at hun blev overrasket over resultatet.

- Jeg troede, at den ville ramme rigtigt på mindst et par af variablerne, for eksempel om personerne er introverte eller ekstroverte, eller om de er konservative eller venstreorienterede.

Dermed siger forskerne også, at tiltrækning er noget andet og mere end det, vi tror, vi ved, om hvad der gør, at nogen falder for hinanden.

En anden universitetspsykolog Robin Edelstein siger, at det en meget uhåndgribelig, mystisk ting:

- Jeg tror faktisk ikke, at folk selv ved, hvad det er ved en person, de finder tiltrækkende.

Samantha Joel har selv dette bud:

- Måske er der noget helt særligt mellem personerne, hvor helheden er større end summen af de enkelte dele. Måske er det de helt små ting: Var man træt den dag, kunne man lide hans skjorte etc. Måske kunne vi forudsige tiltrækning, hvis vi havde alle variabler, inklusiv de situationsspecifikke.

Annonce:

Og så vi ude i noget, der minder om en global vejrudsigt i langtidsperspektiv - ren kaosteori, der drukner i variabler.

Hvilket betyder, at det vil tage lang tid, før man rent faktisk kan sætte sin lid til disse algoritmer, som datingsites bruger, forklarer en skuffet Joel:

- Jeg tror ikke længere på matchmaking-algoritmer. For at finde ud af, om gnisten er det, slår intet et godt gammeldags møde.

Som ofte er der visse mangler ved denne slags studier, især at deltagerne alle er unge fra det samme universitet, og så er der ikke så mange af dem. Og så ser undersøgelsen også kun på umiddelbar tiltrækning, ikke på forelskelse og kærlighed.

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte


Den danske ph.d i socialpsykologi Jytte Vikkelsøe har for nylig udgivet bogen 'Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte,' hvor hun forsøger at kortlægge, hvorfor vi forelsker os i dem, vi gør.

Hun afviser, at man ad fornuftens vej kan finde et match. I forordet til bogen skriver Jytte Vikkelsøe:

'Det bevidste sind lægger vægt på parametre som udseende, karriere, økonomi, intelligens, fælles interesser, livsindstilling og så videre – alt sammen centrale elementer for et langt og godt samliv, men ikke nødvendigvis noget, der engagerer det ubevidste sind. Og uden det ubevidste sinds engagement forelsker vi os ikke.

Det er det ubevidste sind, der i løbet af et øjeblik har scannet en person og afgjort, om vedkommende er et muligt match eller ej. Det er derfor nødvendigt at inddrage det ubevidste, hvis vi skal finde hoved og hale i forelskelsens og tiltrækningens mysterium. For selv om vi sjældent forstår de dybere bevæggrunde bag vores egne valg, forelsker vi os aldrig i den 'forkerte' – uanset hvor irrationelle og vanvittige vores valg kan synes at være.'

Og hermed sætter hun rammen for bogens undersøgelse af, hvad barndommen, traumer, skam og afvisninger betyder for, hvem vi forelsker os i:

- Af de mange par, jeg har interviewet og arbejdet med rundt om i verden, har begge parter altid fundet og forelsket sig i én, hvis personlighedsstruktur rummede to modsatrettede karaktertræk: Et aspekt af de karaktertræk, han eller hun beundrede mest eller nærede det stærkeste ønske om at have i sit liv, men fandt det vanskeligst selv at udvikle eller lade komme til udtryk – og et aspekt af de karaktertræk, han eller hun fandt mest foruroligende og derfor ihærdigt prøvede 
på at slippe væk fra eller holde ude af sit liv. 

Disse to modsatrettede egenskaber genererer en foruroligende blanding af euforisk begejstring og angstprovokerende usikkerhed: 'Han elsker mig – han elsker mig ikke …'

Dating-appen til alle brokkehovederne: Find kærligheden gennem had

Tre grunde til at elske moderne dating

Mange dating-muligheder gør dig ikke gladere

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: