Ny forening vil gøre det cool at have flere kærester

Nystiftede Polyamori i Danmark håber, at den bliver overflødig om 20 år...

Ny forening vil gøre det cool at have flere kærester

Sexpert-tv: Hvor går din grænse for monogamien?

-- Over artiklen her relateret Sexpert-tv: Find din grænse for monogami --

- For nogle af os fungerer det der monogame koncept ikke, hvis også vil have et godt liv.

Sådan fortæller talspersonen for den nystiftede forening Polyamori i Danmark til TV2 News.

Foreningen er stiftet med det formål at udbrede kendskabet til og accepten af polyamori, som kort fortalt er at ville eller kunne elske mere end en person simultant.

Mille har da også både en mand og en kæreste, ligesom hendes mand også har en kæreste. Og de er venner alle sammen.

Selv om Mille erkender, at det står alle frit for at have så mange partnere de vil, er der alligevel både sociale og samfundsmæssige udfordringer for polyamorøse:

- Samfundet er indrettet således, at det favoriserer mennesker, der lever i monogame familiestrukturer, der er nogle skatteforhold og arveforhold, som favoriserer mennesker, som lever monogamt. Det er umuligt at blive gift med mere end en partner i Danmark, siger Mille, der gerne vil have muligheden for at blive gift med flere mænd.

Selvom hun ikke har behovet lige nu.

Mille oplever jalousi - som alle andre parforhold. Hun mener, de takler jalousien anderledes og bedre end i det klassiske monogame forhold:

- I vores måde er dogmet, at man tænker jalousien som ens eget problem. Så hvis jeg oplever jalousi, hvis min mand er sammen med sin kæreste, så er mig, der har et problem, og det er ikke en udfordring, der skal føre til, at jeg begrænser min mands frihed. Som oftest handler jalousi om angsten for at miste, og så må jeg tale med min partner om, hvorfor jeg har den angst og selv tage ansvar for den følelse, forklarer Mille, der håber, at foreningen en dag vil have gjort sig selv unødvendig.

- Hele formålet er, at foreningen kan være overflødig om 20-30 år - hvis man har normaliseret billedet, så man bare tænker, nåja, nogle mennesker foretrækker at bo sammen med en, og andre foretrækker at have kærlighedsforhold til flere - uden at studse over det. Så er min mission fuldført.

Lutter smil og glæde, da foreningen Polyamori i Danmark holdt stiftende generalforsamling sidste uge.
Lutter smil og glæde, da foreningen Polyamori i Danmark holdt stiftende generalforsamling sidste uge.

Dansk par på sexjagt: Vi mødes på hotel med en kvinde i en fremmed by

Flirt
Ekstra Bladet tog fat i Mille for at få hende til at uddybe, hvad meningen med foreningen er:

- Mange polyamorøse i Danmark lever 'i skabet' på grund af andres fordomme om vores måde at leve på. De er bange for, at det får konsekvenser for deres arbejdsliv og relationer, hvis det bliver kendt, at de har flere partnere.

- Når man lever på en måde, hvor alle involverede parter er indforståede om samlivsformen og ingen snydes eller såres, så er det ikke rimeligt, at man skal 'gemme sin kærlighed væk'. Den eneste måde, vi kan ændre på fordomme og misforståelser i befolkningen, er ved at tale åbent om vores samlivsform, og på den måde skabe mere forståelse. Så det gør vi nu, gennem foreningen.

- Mange polyamorøse føler sig anderledes og meget alene med deres måde at føle kærlighed på. De skal have et sted de kan henvende sig og møde andre som de kan identificere sig med. På sigt skal foreningen være med til at påvirke lovgivning om familie-forhold, ægteskab og arveretlige forhold, så forhold, som består af mere end to personer bliver tilgodeset og får de samme rettigheder som monogame forhold.

Har I stiftet foreningen for at udvide netværket og altså finde mulige partnere?

- Det er der nok nogle, som vil bruge netværket til, men der findes allerede dating-sider, hvor polyamorøse kan møde andre polyamorøse. Og der findes allerede en facebookgruppe for polyamorøse som har ca. 850 medlemmer. Så, nej, det er ikke det primære formål.

Får du 'klaus' i dit forhold? Måske du skal åbne det lidt med tantra og swingerklub

Bliver der så flirtet på kryds og tværs til møder i foreningen?

- Nej, det synes jeg ikke, at der gør. Det er ikke min oplevelse, at vi er mindre kritiske ii forhold partnervalg end gennemsnitsdanskeren. Men fordi vores samlivsform kræver meget kommunikation om følelser og behov, bliver vi nok lidt mere vant til at tale om følelser, og lidt mere direkte overfor hinanden. Og fordi vores relationer ikke bygger på et fundament af 'ejerskab' eller eksklusivitet, er vi ikke så skræmte af tanken om at se vore partnere flirte med andre til en fest.

- Så når en flirt opstår, gør vi nok mindre for at undertrykke den, end mennesker, som er i monogame forhold, ville gøre i en tilsvarende situation. Vi synes typisk ikke, at det er så 'farligt' eller 'forkert' at kysse og kramme lidt med forskellige mennesker til en fest - men det betyder ikke, at vi lægger op til sex med dem alle.

Hvad er det bedste ved at være udsprunget polyamorøs - og hvad er det værste?

- Det er jo som regel en befrielse at kunne være ærlig overfor sine relationer og omgivelser og stå ved, hvem man er. At føle, at man er accepteret, uden at skulle undertrykke vigtige sider af sig selv. At man kan gå på gaden sammen med de partnere, man elsker - uden at skulle gemme sig.

- Det værste er, at så mange mennesker har så svært ved at forstå og anerkende polyamori som en legitim samlivsform. Vi bliver ret ofte konfronteret med spørgsmål og kommentarer, som kan være nedladende og latterliggørende. Fx 'er det ikke bare et pænere ord for utroskab?' Og svarer er: 'Nej, det har intet med utroskab at gøre, det stærkeste dogme for os er ærlighed. Utroskab handler om at lyve og bedrage. Det tager vi afstand fra.

Kan du give nogle gode råd til folk, der overvejer at omfavne deres polyamorøsitet?

Øv dig i at kommunikere meget ærligt med din eller dine partnere om, hvordan du føler, hvad du har behov for, og hvordan du reagerer følelsesmæssigt i forskellige situationer. Tal med mennesker, som har levet polyamorøst i længere tid, og lad dig inspirere af deres erfaringer. Hvis du er i et forhold, som hidtil har været monogamt, så sørg for, at I åbner forholdet op i et tempo, som begge parter kan håndtere. Hellere små forsigtige skridt sammen med partneren end at kaste sig ud på dybt vand fra starten og risikere at drukne et ellers godt forhold, fordi den ene ikke kan følge med, siger Mille fra foreningen Polyamori i Danmark,

De kan læse mere om Polyamori i Danmark her: polyamori-danmark.dk

På nettet kan du finde flere netværk og grupper om polyamori:

facebook.com/groups/polyamoriDK/

polyamori.dk/polyamori-i-danmark/

Klar til flere partnere? Så læs lige dette først

Sådan er de åbne forhold - også

HERUNDER TV: Seksualitesdebattør Lucy Vittrup mener, at vi skal være mere åbne omkring sex:

Ny forening vil gøre det cool at have flere kærester