Annonce:
Annonce:

Opråb til alle par: Sådan får I den perfekte ferie

Er der i forvejen knas i parforholdet, kan sommerferien blive svær, mener parterapeut Christiane Meulengracht

Sexologen anbefaler: Så fræk skal ferie være.
Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Her er den frække ferie --

Ja, om ganske få dage eller uger er det ENDELIG ferie, sommerferie, som du har sukket efter lige siden juleaften. Det er nu, du skal slappe af, lade op og finde kærligheden med din partner igen.

Men især det sidste kan være svært, mener parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

- Selvom sommerferien 'burde' være nogle fantastiske uger med familien og partneren, hvor vi kan indhente hverdagens forsømte nærvær, er det også her, at de konflikter, som lurer under overfladen, ofte kommer op, forklarer Meulengracht.

Men ifølge terapeuten er alle de problemer, kriser og konflikter, vi løber ind i som par, er en åbning til, at man kan udvikle sig og komme stærkere ud på den anden side.

Annonce:

- Gaven ved sommerferien er, at den ofte er med til at afsløre de ubalancer, vi enten ikke ser eller vælger at overse i hverdagen. Dét, I som par må beslutte jer for, er selvfølgelig, om I aktivt vil gøre noget for at genfinde gnisten - eller om I hellere vil fylde kalenderen og ignorere de nye erkendelser.

- Een ting er sikkert: Jo mere vi ignorerer, fornægter eller udskyder de udfordringer, vi møder i parforholdet, jo større er sandsynligheden for, at det eksploderer senere. Det forsvinder næppe af sig selv. Det er jer, der skaber jeres parforhold og dermed også jer, der sidder med nøglen til kvaliteten.

Det skal I gøre
Christiane Meulengracht har disse tre bud på, hvad I som par kan gøre for at genfinde gnisten i ferien:

1. Forventningsafstemning
Afstem forventninger om, hvad det vil sige at holde fri:

Annonce:

- Afstem hvordan I har lyst til at have det og tal om, hvilke behov I hver især får dækket. Vær modig og ærlig. Selv om vi ønsker det bedste for alle, ender ferien ikke altid som et glansbillede. Det er en kæmpe styrke i at erkende og acceptere skuffelsen og at tingene er, som de er. Tag ejerskab for, at det er din følelse af frustration. Den bedste kur mod kontroverser og uoverensstemmelser er ganske enkelt at tale sammen og forventningsafstemme - også løbende i ferien!

2. Lyt
Den mest almindelige reaktion, når vi oplever lidt følelsesmæssig modstand, er at lukke ned for at lytte, forklarer Christiane Meulengracht.

- Man har i stedet et eget forsvar klar. Måske endda på automatpilot. Farvet af alt for mange dårlige oplevelser. Hvis du vil have ret, er du holdt op med at lytte. Øv dig i en ny vane i ferien. Lytning. Du og din partner er mennesker, der udvikler sig hver dag. Der er nyt at udforske.

3. Skænderier
Hvis I havner i et skænderi eller en velkendt følelse af dårlig stemning, så vær den første, der siger: 'Hvor skal vi hen med det her? Hvad er vores intention med at skændes?'

Det giver en åbning for, at I bevidst kan tage nogle andre valg, der er mere konstruktive.

Undgå
Ifølge Christiane Meulengracht skal I undgå at gøre disse tre ting på ferien;

Annonce:

1. Planlægning
Lad være med at planlægge særligt meget:

- De fleste af os lever et liv, der er styret af klokken og forpligtelser. Ferie er til for det modsatte. Det giver plads til at mærke os selv. Og den anden - måske er det det, I flygter fra i hverdagens aktiviteter? Det er i øvrigt sundt for børn at have helt fri med nærværende forældre.

2. Konflikter
Undgå at udsætte og ignorere konflikter og temaer, som er gengangere i håbet om at holde stemningen på ferien:

- Måske er der visse diskussioner, som kun sker, når I er på ferie. Måske er det de samme udfordringer og mønstre som i hverdagen. Der ligger noget uforløst bag. Brug hellere ferien til at afsætte tid til at tale om det. Måske blot 1 x 1/2 time. Hold i hånd. Kys. Børn har også bedst af at opleve, at forældre kan tackle udfordringer. De mærker nemlig, hver gang der er noget i luften.

3. Gemme sig
Lad være med at gemme dig bag børnenes eller din partners behov:

- Hvis du ikke orker den superspændende rundrejse på Sri Lanka, så lad være med at sige, at I skal på tyrkisk all-inclusive for børnenes skyld. Tag ejerskab for dine egne behov for fx at slappe af og stå af 'den perfekte forældre'-ræset. Børn vil også hellere have glade og rummelige forældre end perfekte forældre.

Mere feriesex, tak

Vores sexredaktør Tomas Roar har tidligere kommet med nogle bud på, hvordan du får mere sex i ferien:

Din kæreste så allerede tilbage i oktober den langstrakte sommer foran sig og besluttede, at den skal fyldes ud med gode sager.

Der er ikke en dag uden udførlige planer og udflugter, steder I skal se, mennesker I skal besøge, lande som skal berejses. Det er ganske muligt, at din kæreste bedst slapper af, når hun skal noget.

Derfor er årets løsning på den udfordring, at du skriver sex i kalenderen. Og det kan endda gøres, så det også stimulerer din kærestes erotiske fantasi og planlægningslyst:

Sexklub
Skal I til udlandet eller bare sommerlandet, er det nu, du skal lave lidt research i området. Er der en swingerklub i nærheden, er det her, I kan tage chancen og få en på opleveren. I møder næppe nogle venner eller kollegaer så langt hjemmefra, og netop fordi I er på ferie, også fra jer selv, kan I indlade jer på eventyr, som I ellers kun har leget med i fantasien.

Skal I rejse i Europa, så læs denne guide: på swingerguiden.dk findes de fleste danske swingerklubber listet.

Sexdag
Med hård hånd tager du fat i kalenderen og renser ud. Og indfører så en sexdag hist og pist. Eller i hvert fald et par timer. Her understreger du overfor kæresten, at det ikke nødvendigvis er sex, men snarere erotisk nærvær - i form af fx massage, som du lige læser op på, så du har nogle nye teknikker at dupere din partner med.

Det er også nu, du handler nyt sexlegetøj, så du har et par overraskelser med i kufferten. Nyt lingeri er der heller ikke mange, som vil opponere mod.

Sengetid
Når I vel er på ferie, så prøv at undgå at falde i den mest klassiske danske feriefejl hver aften: Sid ikke oppe den halve nat og drik jer sløve og trætte i baljevis af rosé. Gå i stedet i seng med solen og nyd hinanden og ikke vinen. Og har I børn med, så hyg jer med, at det er lidt hemmeligt, og at I skal være så lydløse som muligt. Og i øvrigt kan børn godt tåle, at forældre har sex.

Samtidig giver de nye og uvante omgivelser, andre muligheder for erotiske eksperimenter. Brusebadet på hotellet giver måske plads til sex, når I skal have sandet af efter en dag på stranden, er sengen højere, lavere, hårdere, blødere, alt sammen noget, der gør jeres vante stillinger anderledes og udfordrende.

Det handler om at være åben overfor de muligheder for erotik, som ferien åbner for jer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: