Annonce:
Annonce:

Otte grunde til at være utro

Utroskab kan forklares - men kan det undskyldes..?

Annonce:
Følg Sex & Samliv

-- Herover Sexpert-tv fra arkivet: Sådan kommer I over utroskab --

Måske føles det som et enkelt lille fejltrin for den, der begår utroskab, men et sidespring kan smadre et forhold.

Så hvorfor gøre det?

Et studie i Journal of Sex Research har set nærmere på unge amerikaneres motiver til at være en partner utro.

Ved at analysere svarene på de 77 spørgsmål kom forskerne frem til otte temaer, der ligger bag de flestes utroskab:

1. Vrede
Man er vred på sin partner over, at vedkommende har gjort en ked af det. Vreden kan for eksempel skyldes, at partneren har været utro - eller man mistænker partneren for at være det.

Du-er-selv-ude-om-det-undskyldningen: 'Du har såret mig, så nu må jeg godt knalde en anden.'

Annonce:

2. Sex
Måske vil man gerne have mere sex, eller man vil prøve en form for sex, som kæresten ikke er interesseret i. Det kan også skyldes, at man er forvirret på sin egen seksuelle identitet.

Du-er-ikke-liderlig-nok-til-mig-undskyldningen: 'Hvis du gav mig flere blowjobs, ville jeg ikke knalde med en anden.'

3. Kærlighed
Mangel på kærlighed - man tvivler på, at man har valgt den rigtige parter, man er holdt op med at elske vedkommende, eller man keder sig i forholdet.

Vi-er-vokset-fra-hinanden-undskyldningen: 'Det er ikke dig, det er mig.'

4. Forsømmelse
En følelse af enten selv af forsømme sin partner, eller at vedkommende gør det. Der er for lidt kvalitetspartid, og for mange konflikter.

For-meget-pis-for-lidt-sjov-undskyldningen: 'Du ser mig ikke mere.'

Kongen af utroskab: Sådan undgår du sidespring

5. Ingen commitment
Uklare rammer og mål for forholdet, hvor skal det hen, og hvad vil man med det. Det kan også være, at man ikke vil tættere på sin partner, eller at man ikke vil have børn med vedkommende.

Jeg-har-aldrig-elsket-dig-undskyldningen: 'Det er ikke dig, det er mig.'

Annonce:

6. Situationelt
Utroskaben kan også være situationsbetinget. Man er på ferie, på druk, sammen med andre, der er utroskab, en følelse af ikke at kunne sige nej til til en person, der lægger op til noget.

Ingen-rygrad-undskyldningen: 'Jeg kunne ikke gøre for det, jeg faldt og min pik endte i fissen på hende.'

7. Selvværd
Man har brug for at føle sig som et selvstændigt og stærk individ, man tror, sidespringet booster selvværdet, eller man vil vise sig selv og sine partner, at man er attraktiv.

Mit-lave-selvværd-er-afhængigt-af-andres-tanker-undskyldningen:  'Jeg ville bare bekræftes.'

8. Variation
Man ønsker mere variation i forhold til sexpartnere, man regner ikke med, at det bliver opdaget. Og man vil lige have et sidste eventyr før ægteskabet.

Fordi-jeg-fortjener-det-undskyldningen: 'Because I'm worth it.'

Forskningen viste også, at man kan abonnere på flere af ovennævnte motiver samtidig.

Du gætter aldrig hvorfor mænd er utro

Annonce:

Fortryder
Meget få, som har været utro, og endnu flere, som har begået utroskab og er blevet opdaget/gået til bekendelse, fortryder IKKE, hvad de har gjort.

Alene det argument burde holde de fleste på måtten. Det lille high ved at gøre noget forkert, ved at mærke sig selv og en ny krop, det korte selvværdsboost, den umiddelbare forløsning - det blegner, når konsekvenserne gøres op, både for partneren og for den utro selv.

Det forklarer psykologen Helene Fermont.

Kæresten ændrer totalt sit syn på dig, og han/hun kan lide voldsomt følelsesmæssigt. Tvivl, ydmygelse, svigt - ubehagelige følelser, som du mere eller mindre bevidst er skyld i. Og den skyld kan så gnave voldsomt i dig.

Så er et sidespring er lose-lose. Har du brug for at kick i dagligdagen, foreslår vi faldskærmsudspring - uden faldskærm. Det går i det mindste mest ud over dig selv.

Nej - dette er IKKE utroskab

Fire ting der smadrer dit forhold

Tag snakken før ulykken

Det bedste middel mod utroskab, her forstået som aftalebrud, er at tage snakken tidligt i forholdet, mener seksualrådgiveren Michael Loua:

- I stedet for at kaste sig ud i en svær snak om fy-ordet utroskab, synes jeg, at man i stedet skal tale om troskab og for eksempel stille hinanden spørgsmålet 'hvad er troskab for os'? Hvad er det at være tro mod hinanden? Hvad vil vi gå med til? Her bliver det afklaret, hvad der er den enkeltes domæne, og hvad der ligger i det fælles. Her finder vi ud af, hvad vi bestemmer selv, og hvad der bestemmes i fællesskab? Her kan I tale om, hvorvidt det er ok at danse tæt, om det er ok at kysse og at kigge på andre.

- Her kan I fortælle hinanden, hvad det gør ved jer, når det sker. Folk er jo forskellige og har forskellige grænser. Nogle elsker måske at kysse, fordi det er dejligt, hvor aftalen kan være, at det er ok du kysser, for det er vigtigt for dig, men vi går sammen hjem. Det kan være ok at flirte, men vi går sammen hjem.

Det kan også være ok at have sex med andre, men vi går sammen hjem. Men er der ikke risiko for, at det udvikler sig?

- Ja, den risiko findes, hvis forholdet ikke er i orden, men så vil det ske før eller siden. Alle forhold rummer fra første dag en risiko for utroskab. Forladtheden er kun et skridt væk. Tallene for utroskab og skilsmisse taler deres eget sprog.

- Det går galt, når vores meddelelse om, at 'jeg har det ikke OK for tiden', eller 'jeg er begyndt at kigge efter andre' bliver mødt med vrede. Så forsvinder åbenheden og ærligheden, og så begynder hemmelighederne og utroskaben. Så træder vi ind på en glidebane af bortforklaringer.

Problemerne kan ifølge Loua være manglende nærhed, manglende respekt, manglende kontakt, manglende opmærksomhed eller manglende sex:

- Vi ved jo godt selv, når vi begynder at sende lange øjne efter andre. Så skal parforholdet kigges efter i sømmene, og der skal være to til den samtale.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: