Så frisindede er unge piger

Dansk debattør mener, at vi stadig fordømmer kvinder, som har en aktiv og udadvendt seksualitet

Så frisindede er unge piger

SEXPERT-TV: Slip tøjten fri

-- HEROVER RELATERET SEXPERT-TV: Slip tøjten fri --

Lige som danske unge giver den gas efter studentereksamen med rigelige mængder druk og måske hor, går også norske drenge og piger til stålet, når de afslutter deres ungdomsuddannelser.

Men på trods af det nordiske frisind og den skandinaviske ligestilling viser det sig, at der blandt unge - kvinder - forekommer en skjult stigmatisering af de piger, som er mest gavmilde med adgangen til produktionsapparatet.

Det fremgår af ny norsk undersøgelse, publiceret i 'Gender&Society,' hvor forskerne så nærmere på unges seksuelle dobbeltmoral i forhold til hook ups ved festerne efter afslutningen.

Hook ups er her defineret som alt fra engangskys til engangsknald.

25 unge kvinder og 16 mænd blev dybdeinterviewet om deres holdninger til seksuel adfærd i de tre festlige uger, som følger afslutningen på ungdomsuddannelserne.

De unge mænd omfavner den hedonistiske adfærd mere eller mindre uhildet og er tilladt en yderst fleksibel moral, mens unge kvinder er mere begrænsede.

Fem grunde til at elske tøjten

Slip tøjten løs - og få bedre sex

TV: Sådan får du det perfekte engangsknald

Det underliggende tankegang hos pigerne er, at de skal supplere de hedonistiske idealer med selvkontrol, herunder sikkerhed, hygiejne og selvbestemmelse. De unge kvinder udtrykte for seksuel tolerance overfor andre kvinder, som kysser/knalder med mange. Men samtidig gav de også udtryk for en frygt for at ende i bunden af hierakiet som en tøjte, som får et skidt ry og som bliver offer for rygtedannelse fx på de sociale medier.

Forskerne konkluderer, at der ikke er en åbenlys slut shaming til stede i de unges diskurs, men ikke desto mindre observerede de blandt kvinderne en frygt for at blive set som løs på tråden - hvilket kan have indflydelse på deres seksuelle adfærd.

Dog er forskerne langt hen ad vejen villige til at konkludere, at nordiske frisind lever og har det godt - men visse implicitte begrænsninger i forhold til kvinder.

Det er ikke første gang forskere konstaterer, at der gælder forskellige regler for kvinder og mænds sexadfærd:

Kvinder bange for at vise sexinitiativ

Kvinder ser ned på sexlystne medsøstre

Derfor sladrer piger ondt om andre

Billig luder
Den danske manuskriptforfatter, prosexfeminist og kønsdebattør Eini Carina synes, det er interessant, at de har fundet frem til, at selv om deltagerne i undersøgelsen på overfladen undgik åbenlyst at slutshame hinanden, så gjorde de det alligevel gennem andre handlinger:

- Det kan jeg virkelig genkende. Der er mange, der gør noget ud af at sige, de er tolerante og aldrig ville slutshame nogen, men så alligevel er hurtige til at dømme en kvinde eller udtrykke bekymring for hendes velbefindende, hvis hun knepper for promiskuøst. Det er en mere indirekte metode, men det har i sidste ende samme funktion som at råbe 'billig luder' efter hende, der knaldede med to fyre til sidste fest: at få hende til at rette ind, siger Eini Carina.

Eini Carina mener, at vi stadig udskammer kvinder med en udadvendt seksualitet. (Foto: Kia Hartelius)
Eini Carina mener, at vi stadig udskammer kvinder med en udadvendt seksualitet. (Foto: Kia Hartelius)

- Jeg synes, vi bliver nødt til at kunne tale om, at vi ikke er så frisindede i vores syn på seksualitet, som vi gerne vil se os selv som. I øvrigt gælder den moralske fordømmelse tydeligvis også mænd. Bare se på Dyrby-affæren. Det gør også en mand mindre 'respektabel', hvis han forfalder til sine seksuelle lyster. Vi har bare forskellige kulturelt indpodede opfattelser af, hvad der gør henholdsvis kvinder og mænd respektable. Hvor en mand som Dyrby risikerer sit job, risikerer den promiskuøse kvinde i højere grad sin sociale agtelse.

Dyrby-sag viser at Danmark er et seksuelt uland

Unge kvinder tør ikke vise lyst