Så vigtigt er dit kys for dit held i sengen

Det betyder meget, hvordan partneren smager

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Derfor skal du kysse mere - meget mere --

Kys. Det tjener mange formål: Dels fungerer kysset som en slags smagsprøve, når vi møder en potentiel partner, dels er det benzin på sexbålet, og dels binder kysset det faste par tættere sammen.

Ny og ganske uvidenskabelig afstemning blandt cirka 9000 mænd og kvinder tilknyttet utroskabssitet victoriamilan.com peger på, hvor meget vægt vi lægger på smagen af vores partner(e).

Resultaterne afspejler også, hvad kysseforskningen har påvist, som du kan læse om længere nede.

Ifølge en pressemeddelelse fra utroskabssiden øges den seksuelle tiltrækning endnu mere, når man opdager smagen og duften af elskeren:

'Smagen af en elsker er så vigtig at 67,8 procent af mændene og 61 procent af kvinderne siger, at de hellere ville tage hjem alene end at sove med én, hvis smag ikke tænder dem.'

Kysset, hvor vi får smagt og duftet til en potentiel partner, er så vigtig, at blot en tredjedel af deltagerne i afstemningen vil gå i seng med en person, hvis smag de ikke bryder sig om - og det skyldes endda, at de allerede har lagt tid og energi i at få deres elsker i det rette humør, og der ikke er nogen vej tilbage. Det er højst usandsynligt, at et møde med en, der ikke smager godt, vil lede til flere møder.

Ligeledes mener næsten ni ud af ti deltagerne, at deres partners smag er vigtig, og at den kan være både et turn on og et turn off.

Godt kys vigtigere end stor diller

Parring
Der er lavet en hel del forskning i, hvad kys, duft og smag betyder for menneskets parringsritualer. For eksempel har forskerne fra Oxford University set nærmere på kys og sex i to separate studier her og her.

Flere end 900 voksne udfyldte spørgeskemaer om deres holdninger til kys i engangsknald og forpligtende forhold.

Der er tre teorier om kyssets funktion i seksuelle forhold: At kysset på en eller anden måde hjælper med at fastslå partnerens genetiske kvalitet; at man kysser for at blive ophidset; og at det er godt at kysse for at binde et forhold sammen.

Undersøgelserne viste, at kvinder anså kys som vigtigere end mænd. Desuden fremgik det, at mænd og kvinder, der selv synes, de er attraktive, eller som havde flere korte forhold, anså kys for vigtigere.

Det får forskerne til at mene, at kys bliver brugt til at bedømme kvaliteten af en potentiel partner - for anden forskning har vist, at kvinder er mere selektive end mænd, og at attraktive kvinder og mænd også er mere selektive i partnervalg.

Ydermere viste studierne, at kvinder i langt højere grad end mænd anså kys som vigtige i langtidsforhold, hvilket peger på, at kys også spiller en markant rolle i forhold til at udtrykke følelser og tilknytning.

Og selv om liderlighed kan være et resultat af at kysse, ser det alligevel ikke ud til at være en hovedfaktor for, hvorfor vi kysser.

I korte forhold er kys vigtigst før sex, dernæst under sex, så efter sex og mindst vigtigt på alle andre tidspunkter. I faste forhold kys blev set som lige vigtig før sex og på andre ikke-sexrelaterede tidspunkter.

Mange kys var relateret til et godt forhold, men ikke til at have mere sex.

I begyndelsen af et forhold var kvinder mere interesserede i kys, når de var mest fertile. Hvilket ifølge forskerne er med til at bekræfte teorien om, at man bruger kys som partnerbedømmelse, fordi kvinder i frugtbare perioder typisk går efter symmetriske, 'maskuline' træk, der signalerer sunde gener.

TV: Derfor skal I kysse på 1. date

Frastødende
Kys kan altså ikke kun pirre, tænde og fremkalde kærlige følelser. Kys kan i lige så høj grad også være frastødende. Det har sexolog Vivi Hollænder fortalt Ekstra Bladet.

- Mange har sikkert oplevet at være tiltrukket af en person, hvorpå man så kysser, og pludselig har man et helt andet syn på ham/hende. Kysset fungerede bare ikke. Kemien var ikke til stede. Det kildrede ikke i maven - og længere nede - som det jo burde. Omvendt kan kys, hvis det virkelig fungerer, hvis det seriøst klikker, tænde ilden mellem to personer, der som udgangspunkt ellers slet ikke var noget for hinanden. Men om det går den ene eller anden vej, er utroligt svært på forhånd at spå om.

- Desuden, som i forbindelse med decideret sex, udskiller kroppen en række hormoner i forbindelse med at kysse. Så kemi - på mange plan - spiller helt bogstaveligt en meget stor rolle, om det inderlige kys enten tænder eller slukker flammen, siger sexolog Vivi Hollænder fra bedresexliv.dk.

Duften

Udseende betyder en hel del på kødmarkedet, men også andre parametre er i spil, når vi vælger potentielle partnere.

Adfærd, danseevner - og vores duft. Det viser sig, at du kraftigt skal overveje, hvad du spiser, før du leverer en duftprøve eller går i byen og danser dig svedig.

For et nyt studie, hvor mænd udfyldte spørgeskema om deres madindtag og donerede duftprøve, som udvalgte kvinder så skulle bedømme, peger på, at mange kulhydrater får din sved til at lugte ilde.

Omvendt var masser af frugt og grøntsager samt æg, kød og tofu forbundet med en behagelig, frugtig duft med sødlige, blomsteragtige toner. Angiveligt skulle den type mad også give ansigtshuden et mere attraktiv og sundt udseende.

Sådan vil læserne kysses

HERUNDER Sexpert-tv fra gamle dage:

Kys dig lykkelig

Sådan vil mændene kysses

Sådan vil pigerne kysses