Sådan booster du din sexiness

Selvværd er sexet: Fra dvask til dronning

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sådan virker en gudindeaften --

En ting er, at andre synes, man er sexet, noget andet er, hvornår man selv synes det.

Sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen forklarer, hvornår kvinder føler sig usexede, og hvorfor det er vigtigt, og hvad de kan gøre for at booste fornemmelsen af at være sexet.

- Jeg tror, de fleste kvinder kender til ikke at føle sig rigtigt bekvemme i deres egen krop. Det kan være, at tøjet strammer lidt efter juleferien, eller at hun ikke føler sig helt ren efter en lang dag på job, når manden forsøger at starte lidt petting op under TV-Avisen.

- Mange mænd forstår ikke rigtigt, hvor mange ting der kan få kvinder til at føle sig usexede. Godt for dem, selvfølgelig, for det betyder, at de selv har lettere ved at føle sig godt tilpas og sexede, påpeger Bentzen.

Men nogle gange kan det være en god støtte, hvis manden accepterer, at hun har brug for et bad først frem for at 'presse' sex igennem ved at sige, at hun er fjollet, mener sexologen:

- For måske vil hun ikke kunne give sig helt hen, før hun lige har frisket sig lidt op. Måske vil et bad få hende til at føle sig helt sexet igen.

Sådan tænker danske kvinder om deres bryster

To typer usexet
Ifølge Signe V. Bentzen kan man sige, at der findes to typer 'usexethed':

- Den følelse af at være usexet, fordi man har haft en grum dag på arbejdet eller føler sig beskidt oven på en lang dag - og så den, som er mere eller mindre permanent som fx at hade sin næse, dellen på maven eller sine lår. Den første sørger vi selv som regel for at gøre noget ved, og den fortager sig ofte relativt hurtigt.

- Den mere permanente er der til gengæld grund til at være på vagt over for. Hvis du hader din krop, så smitter det både af på dit selvbillede, påvirker dit sexliv negativt, fordi du vil føle dig mindre tilbøjelig til at vise dig nøgen, og fordi din 'sexyness' er mega-afgørende for, om du har lyst til sex i det hele taget. Og det vil igen kunne gå ind og påvirke dit parforhold, fx fordi I har langt mindre intimitet, siger Bentzen.

Kvinde - elsk din k....

Sådan booster hun sig selv
Hvad kan en kvinde så gøre for at booste sin sexiness?

- Du lægger ud med at forkæle dig selv med noget berigende. Det kan være at booke en omgang massage hos din venindes veninde, der er i gang med at blive fysioterapeut, eller finde den smukke neglelak frem, som du købte i sommer, men som du kun har fået lagt en enkelt gang siden. Eller tage et varmt bad og smøre dig ind i god creme i stedet for at falde sammen foran tv'et.

Dette skridt handler om at være wellness, om at være god ved sig selv. Både ved sin krop og det, som er inden i kroppen. Mænd gør det hele tiden - altså er gode ved dem selv, mener Bentzen:

- De er langt bedre til at sørge for at skaffe sig dét, de og deres krop har brug for; hvile, onani, søvn, latter med drengene, sport etc.

- Kvinder er lidt for dygtige til at lytte efter det med 'at først skal du yde, og så måske er der tid til, at du kan få lov til at nyde.'

Dette booster kvinders sexliv

Hvordan føles den der sexiness?

- Det føles faktisk lidt hen ad det, vi som børn kaldte at 'være selvglad' - at nyde sig selv. Det føles, som om du er glad for dig selv, har det godt med at være inde i din krop og nyder de fornemmelser, som du har i din krop. Det handler ikke om andres blikke på dig. Det handler om dit blik på dig.

Kan partneren hjælpe hende?

- Det kan vedkommende ved at lade være med at forstyrre eller gøre grin med de ting, som kvinden har lyst til for at føle sig lækker. Mange kvinder oplever, at partneren ikke har det på samme måde, og altså ikke får det samme ud af fx at få håret sat eller meditere en halv time, så bliver det svært for dem at udvise den fornødne respekt og forståelse. Og det kan kvæle den glæde, der kunne have været ved en ting - at få den latterliggjort eller at skulle forsvare den.

Signe V. Bentzen giver i denne artikel et bud på en gudindeaften med veninderne, som i den grad booster selvværd og sexiness.

Tre danske kvinder: Her føler vi os sexede

Inge, 35: Jeg føler mig sexet, når jeg psykisk og fysisk er frisk og har det godt, når jeg får af vide af min mand og mine venner/veninder, at jeg ser godt ud, og når jeg får uventet ros.

Når jeg har haft en dag kun for mig selv og haft tid til et langt varmt bad, evt bestilt massage, har taget pænt tøj på og dufter godt. Og har haft noget at grine af.

Jeg er ikke så svær at få til at føle, at jeg har det godt og er tilfreds med mig selv og mine omgivelser, og så skal der til tider ikke mere end et blik til, før jeg føler, at jeg virkelig har noget sexappeal.

At jeg ikke er en klassisk skønhed, som alle vender sig om på gaden efter, har mindre betydning. For når man hviler i sig selv og tør være åben og lidt frisk i replikken, så får man gerne den opmærksomhed, der kan give en det lille strejf af ekstra selvværd, som gør, at man kan flytte sig fra at have en god dag til at gå rundt og føle sig sexet.

Tina, 42: Jeg føler mig sexet, når jeg har en mand at gøre mig lækker for, og det giver mig en ustyrlig lyst til sex, hvis jeg har fået en ny parfume, nyt tøj eller bare haft en rigtig dejlig dag.

Det giver mig så meget lyst, hvis jeg får en fræk sms fra en ung fyr, jeg ses med, og han beskriver, hvordan han har lyst til mig, og hvor dejlig han synes jeg er.

Det kan også nemt være en flirt i en butik med en ung, lækker ekspedient, og jeg bare kan mærke hans øjne fortælle, hvad han har lyst til.

Vejret betyder også rigtig meget, når solen skinner, og fuglene synger, og det hele bare går rigtig godt, får jeg også en ustyrlig trang til at udrette noget frækt.

Jeg kan ikke sige, hvilke knapper der skal skrues på, men jeg ved, at er der gensidig interesse fra en ung fyr, så skal der ikke meget til, jeg skruer ekstra op for charmen.

Rikke, 35: Jeg føler mig især sexet, når jeg går i byen om sommeren. Man kan gå ud ad døren, iklædt en fræk kjole og matchede stiletter, uden at det er upassende eller for koldt.

At blive komplimenteret og kunne mærke på en fyr, at han VIRKELIG har lyst til mig, eller en fræk dans på byens diskotek giver mig lyst til sex. Det at føle sig sexet og have lyst til sex går tit hånd i hånd.

Så det gælder vel i virkeligheden om at acceptere sig selv og sin krop, så er det nemmere at føle sig sexet, og hvis du føler dig sexet, så har du en anden og bedre udstråling - dermed får du mere lyst til sex, og omgivelserne får lyst til at dyrke sex med dig.