Annonce:
Annonce:

Sådan får du mere tantra i dit sex- og samliv

Ny håndbog om tantrisk kærlighed viser, hvad du kan bruge tantra til - både som par og som single. Vi bringer et uddrag

Realisme er altid godt, også når det kommer til tantra. At forvandle et traditionelt parforhold til et tantrisk tager tid, men fokus må ligge på rejsen, ikke på målet. Det er processen, som giver glæden og meningen. (Foto: shutterstock.com)
Realisme er altid godt, også når det kommer til tantra. At forvandle et traditionelt parforhold til et tantrisk tager tid, men fokus må ligge på rejsen, ikke på målet. Det er processen, som giver glæden og meningen. (Foto: shutterstock.com)
Annonce:
Følg Sex & Samliv

Tantra - et modefænomen, der har oldgamle seksuelle og spirituelle rødder i Østen - kan være et nyttigt værkstøj for både singler og par, der vil  inspirere og berige seksualiteten og kærlighedslivet.

OM det og meget handler mere Anne Sophie Jørgensens nye bog 'Tantrisk kærlighed - Berig dit liv med den nye tantra'.

Annonce:

Hvad er tantra? Og kan seksualitet sættes i et højere perspektiv, hvor kærlighed, åndelighed og personlig udvikling kommer i fokus? Bogen henvender sig til singlen på jagt efter kærligheden, mennesker som har mod på at få øje på nye aspekter af sig selv, den hårdtarbejdende børnefamilie med ganske lidt tid til intimitet samt det lange parforhold, der har brug for hjælp til at puste liv i lysten og gnisten igen. Der gives eksempler på parforholdets faldgruber. Gennem humoristisk vejledning og tantriske øvelser får læseren inspiration til at overskue udfordringerne.

Vi har fået lov til at bringe et kapital fra bogen:

Vejen til tantra
Der er mange måder at leve sit liv på, og i vores del af verden er vi så heldige, at vi selv vælger, hvordan vi indretter kærlighedslivet. Skal det være et traditionelt ægteskab, skal det være et parforhold baseret på venskab snarere end erotik, eller hvad med en relation, hvor man oplever sig som par, men har hver sit hjem? Et forhold med sammenbragte familier er ofte et vilkår – og hvordan får vi kabalen til at gå op med dine, mine og vores børn?

Annonce:

Der er også mulighed for et åbent forhold med flere partnere eller for et liv som single med eller uden sex. Nogle få vælger cølibat. Andre finder sammen med personer af eget køn. Og serielt monogami kunne se ud til at være en meget udbredt livsform i dag. Endelig er der tantraen, som er en mere bevidst indstilling til sex, kærlighed og spiritualitet, hvor man vægter proces, samarbejde og fornyelse. De mange muligheder afsætter forskellige former for livsstil, og hvem kan tillade sig at sige, at den ene er mere rigtig end den anden? Men her koncentrerer vi os om tantraen.

Hvordan man end vælger at udfolde kærlighedslivet, har det konsekvenser for mange områder af ens liv. Ofte rummer det kompromisser – for hvad passer egentlig til én? Og det valg kan de færreste tage for livstid. Lader man livet forvandle én, vil man ikke kunne planlægge sin livsform de næste 40 år frem. Men et godt udgangspunkt er at lade sig styre af ærlighed snarere end af idealer.

Sexologen: Sådan var mit tantraeventyr

Hvem henvender tantraen sig til?
Tantraen henvender sig til mange slags mennesker. Især til de nysgerrige og samtidig ansvarsfulde, som vil have det bedste ud af livet på alle måder – også kærlighedslivet – og som vil arbejde for det. Man hører tit, at parforhold er hårdt arbejde. Tantra kan gøre det sjovere!

Annonce:

Man kan vælge tantraen af flere årsager. Man kan f.eks. være et ungt og nyetableret par, som vil prioritere kærlighedslivet, intimiteten og seksualiteten også i de år, hvor der er små børn. Hvis man fra starten indøver gode vaner og tager bevidste beslutninger sammen, er man godt hjulpet. Det er muligt at være tantrapar og småbørnsforældre på én og samme tid.

Etablerede par med mange år bag sig kan en skønne dag føle, at hverdagen har slidt polariteten ned, og selvom man ved, at man elsker hinanden og gerne vil blive sammen, er det blevet lumsk kedeligt og lovlig forudsigeligt. For lidt sjov og sex, for lidt føling med, hvad der rører sig i dybet – både hos én selv og hos den anden. Og hvad har vi egentlig sammen, når børnene flytter hjemmefra, og vi ikke længere primært er forældre?

Mari og Peter sender hinanden til tantra 

Der er også mennesker, som har levet det almindelige familieliv i mange år, og som nu er gået fra hinanden. De har stadig mod på kærligheden, men de har prøvet den traditionelle model med alt, hvad det indebærer - måske har de prøvet det indtil flere gange. Al respekt for det, men de gider ikke mere. Der må da være andre måder at være par på?

Annonce:

Tantra appellerer også til singler, hvad enten de ønsker at leve som singler eller at finde en partner. Tantra renser, forfiner og bevidstgør seksualiteten og kærlighedsevnen samt øger polariteten. Alt i alt et godt udgangspunkt for et frugtbart singleliv – eller for at møde en kommende partner.

Mange mennesker ser sig selv som spirituelle, og de lever godt sammen med deres partner. De mediterer sammen og har berigende samtaler, men når det kommer til sex, er de lige så ubevidste og undselige som alle andre. Mindst. For de kan leve ud fra en udbredt antagelse om, at spiritualitet er smuk og ren, men at sex handler om menneskets lavere tendenser.

Tantra er det bedste bud på spirituel sex, og det er derfor oplagt for mennesker, som ser sig selv som spirituelle. Alternativet er cølibat – hvilket de færreste har mod på. Og i tantra vil man erfare, at man inviterer partneren med ind i sin meditation på en konkret kropslig – og ikke mindst forfinet – måde.

Annonce:

Sidst men ikke mindst er der mennesker, som er tantrikere af natur. Som altid har været det, men som naturligvis ikke har gjort sig det bevidst, da de i deres grønne ungdom kastede sig ud i forelskelse og sex. De har bare prøvet at gøre, som de ser andre gøre – selvom noget har skurret i ørerne og gnavet i hjertet. De kan være attraktive og have masser af sexenergi, men kærlighedslivet blev aldrig fuldt tilfredsstillende. De har fået sig nogle knubs undervejs, indtil tiden var inde til at se realiteterne i øjnene. For sådanne mennesker kan seksualiteten kun udfolde sig frit og rent i en spirituel ramme.

TV: Sæt sextempoet helt ned

Hvor meget skal tantraen fylde?
Realisme er altid godt, også når det kommer til tantra. At forvandle et traditionelt parforhold til et tantrisk tager tid, men fokus må ligge på rejsen, ikke på målet. Det er processen, som giver glæden og meningen.

Det er godt til en start at tage en snak om, hvor meget tid og engagement I hver især vil investere. Hvad er motivationen for tantra – og deler I den, eller har I hver sin dagsorden?

Annonce:

Tantra kan være et krydderi, en leg og en overbygning i samlivet i de perioder, hvor der er tid og lyst. I andre og mere travle faser stiller man sig tilfreds med lidt sex i ny og næ, men samlet set vil der med tiden ske en fornyelse og bevidstgørelse. En lille investering i tantra er uendelig meget bedre end ingenting – ligesom med motion. Man må dog ikke forvente et stort udbytte på baggrund af en beskeden indsats, for så taber man bare modet. Men ligesom med motionen, kommer man nok i gang igen lidt senere.

Man kan imidlertid også vælge at gøre tantraen til et fundament for forholdet. Så forholder man sig til det løbende og på linje med børnene, husarbejdet og jobbet, hvor ingen af delene kan forsømmes i længere tid ad gangen.

TV: Se den vildeste tantra-orgasme

Hvorfor tantra?
I tantra er der mange af de elementer, som mennesker længes efter og har brug for. Der er sex, intimitet og nydelse. Der er en invitation til at blive glad for sin egen såvel som partnerens krop. For selvom den ikke nødvendigvis lever op til tidens strikse kropsidealer, er den i stand til at levere fryd og lyst i store mængder, når man lærer den at kende indefra og forholder sig til den energimæssigt. Desuden giver tantra mulighed for at lære sin seksualitet at kende uden om det jegmæssige, for hvad er sex, når det ikke skal bruges til at bekræfte mit ego eller mit forhold?

Annonce:

Et tantrisk forhold kan – men behøver ikke – tage afsæt i en forelskelse. Det kan være en kortere relation, hvor vægten ligger på at lære noget, man har brug for at lære. Eller det kan være en relation, som varer i mange år. Men der vil være kærlighed, når man lader sit hjerte være åbent, og der vil være erfaringer af, at kærligheden strækker sig ind i det spirituelle og upersonlige. Kærlighed er et større fænomen end først antaget.

Tantra kan være en vej ind i spiritualitet, hvis man ikke allerede har en spirituel selvforståelse og praksis. Men tantra stiller ikke krav om håndfaste teknikker og ufravigelige metoder, og derfor kommer mødet med det spirituelle, når tiden er inde. Her er ingen grund til at lægge ud med et præstationspres.

Anne Sophie Jørgensen er leder af meditationscentret Tigerens Rede i Gedved, Jylland.
Anne Sophie Jørgensen er leder af meditationscentret Tigerens Rede i Gedved, Jylland.

Silja nulstiller pigers vagina

Annonce:

Polaritet er også et vigtigt begreb i tantra. Det handler om, hvordan vi håndterer de uundgåelige forskelligheder: Giver de anledning til frustration og skænderi (polarisering), eller giver de forholdet bredde, fylde og dynamik (polaritet)? Tantra baserer sig på respekt og ligeværdighed mellem kvinder og mænd. De fleste har noget, som sidder grundigt på tværs, når det kommer til kontakten til det andet køn – og til ens eget køn. En større oprydning og opdatering må påregnes. Der er mange ting i både den personlige baggrund, i tiden og i den kulturelle historie, som trækker i andre retninger. Men tiden er til ligeværdighed mellem kvinder og mænd, og her yder tantraen sit bidrag.

Samarbejde er forudsætningen for, at ovenstående kan blive indfriet. Et tantrisk forhold er ikke udlevelsen af en romantisk drøm eller egoets krav og behov for kontrol. Det kræver åbenhed, ærlighed, loyalitet og vedholdenhed - en samling dyder, som lyder håbløst gammeldags, og som kan forlede én til at tro, at man får et forhold, der er som klippet ud af bedsteforældrenes generation. Men dyderne er nødvendige, og de virker i en tantrisk sammenhæng.

SEXPERT-TV: Defor skal du prøve tantra

Annonce:

Ud af rutinen, ind i processen
Alle forhold er i proces, når de begynder. For der er mange oplevelser, fornyelser og erfaringer, som byder sig til. Men med tiden finder tingene et leje, fornyelserne bliver færre, og det kan sågar blive svært at tage imod dem på en konstruktiv og glædesfyldt måde (f.eks. oplever mange, at et nyt lille barn er en stor belastning). En tantrisk livsindstilling gør det lettere at tage imod livets forandringer.

Men som årene går, bliver mange parforhold rutineprægede: Energiniveauet falder, polariteten svækkes, og lysten tørrer ud. Selvom de to personer kan være gode for hinanden, er hverdagen blevet lumsk kedelig, og man kompenserer ved at pakke den med nye, trendy aktiviteter. Gerne både dyre og tidskrævende. Men hvor skal den reelle fornyelse komme fra?

Fornyelse kræver energi. Energien kan komme fra det ubevidste, fra det energimæssige, fra det kollektive, fra kontakten til det lodrette og fra nuet – og hvordan får I som par fat i det? Man må søge andre steder, end man plejer. Det kan også give et forhold energi at inddrage andre sexpartnere, men det er ikke denne tantras ærinde.

Annonce:

Man kan foretage andre store forandringer på det ydre plan (flytte til udlandet, foretage et karriereskift), men her taler vi om at hente energien dér, hvor den allerede er: indefra, nedefra, oppefra – og mellem jer. Her ligger energien og slumrer, indtil I beslutter jer for at lære den at kende. Og sådan begynder en tantrisk rejse. Stille og roligt, med mulighed for at udfolde sig, så langt I ønsker.

I et forhold er der mulighed for tre processer: hans, hendes og den fælles. De er alle lige vigtige. Og hvad man end kalder det, håber jeg, at alle par vil være opmærksomme på denne tredeling og give procesmulighederne den fornødne plads og næring. Det kunne vise sig at være basis for lange og frugtbare forhold. De tre processer er et fælles ansvar. Det kan fungere fint, at den ene tager ansvar for madlavningen og den anden for rengøringen, men sex, kærlighed og proces må nødvendigvis være et fælles ansvar.

Tantra tilbyder fornyelse på mange planer - nemlig hvor du – og din eventuelle partner – har brug for det.

Kama sutra - de ti frækkeste  

Annonce:

Fyr op under tantraen
Skal man bruge aften efter aften på at læse bogen, før man kan kaste den fra sig og i stedet kaste sig over partneren? Nej, og hvad enten tantraen er et krydderi eller en livsindstilling, kan følgende liste inspirere jer til at komme i gang i en fart. Listen hjælper til at få struktur på tingene og blive opmærksom på, at mange veje fører til tantra. Og den hjælper til at holde fast i de fælles beslutninger. Listen ser overvældende ud, men vælg et par ting til en start, og glæd jer over, at der er inspiration til lange tider. De begreber og udtryk, som bruges i denne liste, bliver alle grundigt gennemgået i løbet af bogen.

• Sæt tid af til tantra, f.eks. hver onsdag aften eller hver anden lørdag eftermiddag. Faste aftaler kan lyde som en lystdræber, men det er for mange en realistisk tilgang til projektet.

• Sæt tidsperioder af. I kan f.eks. beslutte, at de næste 3 måneder eller de næste 10 gange vil I meditere i forbindelse med sex, skiftes til at bestemme en øvelse eller dyrke sex på aftalte tidspunkter, hvorefter I evaluerer.

• Lav klare aftaler eller sågar kontrakter (læs om kontrakter i Den nye tantra, side 175). Det er en stor hjælp til, at begge parter bliver klar over, hvad de hver især ønsker og har brug for.

• Undgå misforståede hensyn. Drop dem én gang for alle. Øv dig i at melde ud, så klart du formår, og hav tillid til, at din partner også er i stand til at sige både til og fra.

Annonce:

• Vær konkret. Et udsagn som "Jeg vil jo bare så gerne have, at vi har det godt sammen", er upræcist. Hvad betyder det egentlig for dig? Og hvad betyder det for din partner? Antagelig ikke det samme.

• Gør dig umage. Det er altid muligt at gøre dig mere umage, end du gør aktuelt – eller gøre dig umage på en ny måde. Beslut dig for at være mere åben, lyttende, præcis, kropslig, konsekvent, fleksibel, tålmodig – eller hvad du nu har brug for at gøre bedre.

• Stop samtalen, når den kører af sporet og ikke længere er frugtbar. Gør noget andet. Ydmyg ikke dig selv og din partner ved at repetere destruktive samtaler, som kører i ring.

• Bliv opmærksom på vaner i forholdet. Nogle er levn fra en fjern fortid. Opdater vanerne til din aktuelle situation og det perspektiv, du i øvrigt har på dit arbejde med dig selv.

Annonce:

• Identificer tabuer i forholdet. Visse ting taler man om i parret. Andre glemmer man belejligt, fordi de er for sårbare, eller man er usikker og bange for afvisning. Således opstår – og måske vokser – de hvide pletter på landkortet, ens eget indre kort såvel som parrets fælles landkort.

• Vælg én eller et par ting, som I er gode til som par. Dyrk dem. Det giver lyst, samhørighed samt mod på at overkomme de besværlige ting. Ofte kan de sjove ting blive underprioriterede i den effektive hverdag, og det er en skam, for det er en af grundene til, at man fandt sammen.

Hun er rejsende i orgasmer

• Vælg én ting, I ikke er gode til. Øv jer sammen. Om det så gælder omgangstonen, husordenen, tid til sex eller ro og afslapning inden sengetid. Gør det til et projekt, I skal udforske sammen.

• Se vanskeligheder som procesgaver, ikke som fejl, der skal fikses. Herfra kan inspiration, fornyelse og indsigter springe. Et liv i lutter idyl er og bliver statisk.

Annonce:

• Arbejd med dine egne ting, og tag selv ansvar for dig selv. Du kan ikke tage din partners ansvar, og du skal ikke lade ham eller hende tage dit fra dig. Det er almindeligt, at par gør det, men det kommer der ikke noget godt ud af i det lange løb. Hjælp i stedet hinanden.

• Hvad var den oprindelige tiltrækning? Den kan vise sig at være en ressource, hvis den får plads i den version, som er mulig i den aktuelle virkelighed. Hellere dyrke det mulige end at sukke over tabet af forelskelsen.

• Find jeres ressourcer. Hermed mener jeg udveksling, som I altid kan mødes om, og som kan nulstille en vanskelig situation. Det kan f.eks. være sex, samtale, energiarbejde eller meditation.

• Vælg aktiviteter, som er kraftfulde, og hvor I mærker råstyrke og instinkter. Det bringer jer i kontakt med bunden af den lodrette akse.

• Vælg aktiviteter, som er blide og indfølende, og hvor meditationen kan være med. Det giver kontakt til toppen af den lodrette akse.

• Vær tålmodig. Giv dig selv og din partner tid til at opbygge tantriske erfaringer. Det kan ikke undgå at styrke forholdet.

Annonce:

Hvad gør singlen?
Som single kan du gøre mange af tingene i ovennævnte liste. Lav aftaler med opgaver til dig selv. Øv dig i det svære, lad de gode sider fylde, stop dig selv, når du kører af sporet, dyrk den lodrette akse i form af kraftfulde og blide aktiviteter osv. Find nogle tantriske venner at udveksle med på mange planer.

Tantrasex reddede vores forhold

Tantra: 'Hun masserer mig med sine bryster'

Sådan er tantramassage

Læs mere om Anne Sophie Jørgensen her

Køb bogen her

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: