Sådan kan kærtegn fucke sexlivet op

Vi kan let blive fanget i en ond cirkel af sexpres og afvisninger

Følg Sex & Samliv

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Det kan du gøre. når du har mindre sexlyst end kæresten --

Så er I der igen, I ligger i sofaen og ser tv. Du nyder nærheden med din kæreste. Så mærker du hans fingre på din krop.

Det er blot blide berøringer – men du stivner under hans fingre.

Hvad fanden sker der nu her, han ville bare være kærlig, have kropskontakt, få og give et lille oxytocin-boost, måske kunne det være et forspil, og måske ikke – men hun er gået i forsvarsmode og frygter, hvad kærtegnene kan føre til.

Michael Loua, sexologisk rådgiver og formand for DACS (Dansk Forening for Klinisk Sexologi), skriver om fænomenet på sin blog lystentillysten.dk.

Under den sigende rubrik ’Når kærtegn bliver et helvede af ufrihed’ forklarer Loua, hvilke mekanismer der kan være på spil, og hvordan man kan bryde den onde cirkel:

'Det burde være helt enkelt at nyde berøringen. Stoppe op et øjeblik og hvile i det uforpligtende skønne. Men sådan er det ikke altid. Kærtegnene, uanset hvor de falder, kan udløse ubehag. Man kroer sig og kan ikke rigtigt slippe ud, fordi forventningen om noget mere, bliver ubehagelig. Det er som sådan ikke berøringen der er ubehagelig, well, det kan berøringer være, men det er en anden snak. Det er forventningerne, der er ubehagelige. Jeg kan ikke, jeg vil ikke, jeg er ikke i humør til det, vi har ikke tid osv.

Hvor er forventningerne placeret? Ofte i hovedet på den, som bliver kærtegnet. Hvis ansvar er det at sige til eller fra? Den som bliver kærtegnet!'

Det værste du kan gøre, når du vil have sex med din kvinde

Afvisninger

Loua forklarer, at når kærtegn ikke føles rare, skyldes det, at tankerne, der følger med, ikke er rare. Tankerne om afvisningen, tankerne om at skulle skændes, følelsen af pligt og skyldfølelsen fra den andens bebrejdelser er tunge at bære:

'Omfavnelsen og kærtegnene bliver et helvede af ufrihed! Du er fanget i berøringer og kan ikke slippe væk fra det ubehagelige tankemylder.'

Men hvad gør man så? Hvad skal personen, som føler sig presset af berøringerne gøre, og hvordan skal personen, som giver dem, forholde sig?

Michael Loua har disse forlag, som vi også bad ham om at uddybe:

'Det kan ALDRIG være forkert at sige nej tak. Vores personlige frihed gælder også vores ret til egen krop, og et nej skal aldrig diskuteres! Hvis afvisningerne bliver et mønster, der gentager sig over lang tid, er der noget andet på spil. Det kan man interessere sig for og undersøge. Så er der noget skævt i forholdet.

Det kan ALDRIG være forkert at vise sin kærlighed til den anden. Kys og kærtegn er i sin rene form et udtryk for glæde ved at røre, anerkendelse og et signal om at 'du er tiltrækkende for mig'. Det er en længsel efter tilknytning, der siger: 'Jeg har lyst til at røre ved dig og være tæt på dig'. Hvis kærtegn kun bliver et middel til fx at opnå sex, er det manipulation og bedrag, og så er der noget andet på spil. Så er der noget mere, som I kan interessere jer for og undersøge.

Selvfølgelig er det i orden at være egoistisk og ville have intimitet og sex i et forhold, men hvis egoismen bliver et mønster, så er der noget galt, og begge lider under det. Både den, der kærtegner i håbet om, at det bliver til noget mere, og den der bliver kærtegnet og ikke vil have det, fordi der er koblet en forpligtelse på kærtegnene.

Berøring forstyrrer, og det er afgørende vigtigt, om man vil lade sig forstyrre eller ikke lade sig forstyrre. Desuden har både personen, timingen og måden at røre på betydning for, om berøringen åbner eller lukker for kontakten.

Personen er afgørende vigtig. Måske skyldes afvisningen, at der er noget galt: Opsparet vrede, følelsen af svigt i vigtige situationer, krænkelser… Så er det, at den anden begynder at lugte og blive grim og gå i kedeligt tøj. Det er, når vi har brug for forestillinger for at skabe afstand. 'Puh, du har dårlig ånde'.

Tidspunktet for kærtegn kan være dårligt valgt. Du har lyst til at røre ved din kæreste, men din kæreste har sin opmærksomhed og sine tanker et helt andet sted. Der er lige nu ikke plads til at blive forstyrret. Det må være i orden at have det sådan. En afvisning er ikke, fordi du er forkert, men din afkodning af kærestens 'mentale tilstand' skal måske justeres.

Kærtegnene kan være dårlige. Det kan være for hårdt eller for blødt eller for sløset eller for krævende. Her må I finde rolige øjeblikke, hvor I kan åbne munden og fortælle hinanden, hvad der er rart og hvad der er ubehageligt. Det er lidt som historien om det gamle ægtepar og overkrydderen. Måske kender I ikke hinanden godt nok?

Når alt dette svære er på plads, når vi forstår at kærtegn ikke nødvendigvis rummer et krav om sex, når vi har lært, at en afvisning af kærtegn ikke nødvendigvis er en forkastelse af personen men blot et signal om, at timingen er dårlig, og når vi kan lade os forstyrre et øjeblik, så kan kys og kærtegn om morgenen og på sengekanten om aftenen og ved opvasken blive en motor, der kan hjælpe et forhold gennem perioder, hvor der ikke er overskud til så meget andet.'

Sådan får du hende med på den værste

Sådan skal I takle det

Ok - det lyder jo helt fornuftigt på papiret. Lad os tage eksemplet fra indledningen af teksten: Parret ligger i sofaen. Alt er godt. Han begynder at ae hendes nakke og blidt massere hendes skuldre. Og allerede her begynder hun at stivne – for hun tænker, åh nej er dette begyndelsen til forspillet? Og måske bliver han ked af den afvisning, der ligger i hendes forkrampelse. Michael Loua, hvad skal han og hun gøre i situationen og hvad skal de gøre fremadrettet?

- Hun skal sige: Ahhhh, det er lækkert, bliv ved, det er lige hvad jeg trænger til, men skat, jeg er helt færdig, jeg er vild med dine kærtegn og du er så god til at massere, men jeg tror ikke, jeg er bygget til mere lige nu,’ siger Loua til Ekstra Bladet.

Vi ved ikke, hvad han vil, ham i sofaen, påpeger Loua. Hvis han vil være god og har lyst til at massere hendes trætte skuldre, er alting godt.

- Så kan han på et tidspunkt sige: 'Nu gider jeg ikke mere, eller mine hænder er trætte. Ryk dig lidt, så jeg kan ligge ved siden af dig.' Og så kan de ligge der og nyde at være tætte.

Men hvis manden vil have mere, altså hvis han i virkeligheden vil sex, så er det jo hans ego, der maser sig på, og sådan nogle ego'er kan godt være lidt støjende, påpeger Michael Loua:

- Så er hun ikke rigtig med i hans egos kalkulationer. Og hvis ikke egoet får, eller ikke kan vente, så er der ballade, og så bliver han sur eller vred over afvisningen. Så må han sige 'hej ego, det er ikke din tur i aften, ærgerligt, men sådan er det!' Så må han tage en spiller eller surfe porno eller gå en tur eller tænke på noget andet. Det går over!

Sådan tager vi initiativ til sex

Reaktioner

Den gode reaktion er at interessere sig for, hvad hun fortæller og måske undersøge, hvad det dækker over, og om hun fx er nede for tiden, anfører seksualrådgiveren:

- Altså, være en god og omsorgsfuld partner, hvor gevinsten er at lære sin elskede bedre at kende. 'Hej ego, fuck af med dig, der sker noget andet nu,' skal han sige. Så bliver kontakten uforpligtende for hende, som i forvejen er mast, og så får hun fred i sjælen, og så sættes der ind på tillidskontoen.

Den dårlige reaktion er at blive fornærmet:

- Og så går det galt. Hvis han bakker og siger 'så kan det fame osse være lige meget', så laver han virkelig ged i den. Så får hun skyldfølelse over at sige nej, hvilket hun har 100 procent ret til, og så får de en konflikt, og så får han mere afstand i stedet for mindre afstand.

Sådan er pigernes sexstrategi

Intimitet

Manden i eksemplet vil jo gerne tættere på, hvis vi prøver at se begivenheden som bevægelser mellem to mennesker, forklarer Michael Loua:

- Han vil gerne helt tæt på, men det er HANS ønske, og så må han jo finde ud af, hvordan han kommer tættere på. Ved at blive tøsefornærmet? Nixen. Han må med respekt for hende bære hendes nej tak. Det giver på den lange bane både hende OG ham mulighed for at være, som de er: flade, energiforladte, triste, vrangvillige, for sådan har vi det jo en gang imellem.

- Man kan jo godt sige øv og trille lidt ud af kontakten, men dramaer er ikke klogt. Hvis hun var i topform, og alting var godt, så ville hun sikkert gerne gå videre, men sådan er det jo ikke lige nu.

- Hun er klemt, hun er ikke i topform og kan ikke lige overskue at have sex, og hvis hun gør det alligevel, så hader hun sig selv, og så kommer hun til at foragte ham, og hvis hun gør det for mange gange, så bliver foragten så voldsom, at forholdet eksploderer, og hun skrider med en eller anden lam undskyldning.

Foragt

Ifølge Loua kan mænd også komme til at foragte kæresten, hvis de for mange gange gør noget, de ikke har lyst til. Han oplyser, at flere og flere mænd henvender sig til sexologisk rådgivning pga. manglende sexlyst. Manglende sexlyst er ikke noget, kun kvinderne har patent på.

- Men hvis han har lyst til hende, altså til sex, og indtrængen og sæd og hele halløjet, så må han jo sige det. 'Hej, Babe, jeg vi ha' dig nu! Jeg har lyst til dig, jeg har lyst til at æde dig fra neden af.' Det er jo sådan, han har det, og det er sgu i orden.

- Hvis hun kan høre, hvad han siger, høre hans begær og tage i mod det uden at afvise begæret og tænke WOW, han er vild med mig, så er det jo dejligt. Det svære for ham er jo, når hun ikke kan skelne mellem hans tydelige lyst og hendes egne vanskeligheder ved at rumme lysten, og derfor må skubbe ham helt væk. Det ender som regel galt, forklarer Loua til Ekstra Bladet.

Han viser sin lyst, som kan være en sårbar størrelse, og hun siger 'fuck af'.

- Hun kunne i stedet sige 'kom her din frække buk, kom og få et kys, men jeg er for flad til at knalde.' Så ville hun rumme hans liderlighed uden at forkaste ham. For det at blive forkastet kan vi ikke ret godt lide.

Loua opsummerer:

- Parret skal sætte ord på, hvordan de har det, og så skal de lære at sætte rammer om sig selv på en ordentlig måde. Tit bliver det meget hårde afvisninger, og det er… hårdt, siger Loua.

- Hvis det er et mønster, der varer mere end en måned, og de i øvrigt er glade for hinanden, så skal de ikke begynde at skændes. Det bliver man sjældent klog af. Så skal de få hjælp fra én, der kan hjælpe dem med at skille tingene ad, og som kan bremse dem, når de kaster med bebrejdelser, så de kan finde ud af, hvad der går galt.

Læserne om sexpres

Herunder Sexpert-tv fra arkivet: Det kan du gøre, når du har mere lyst til sex end kæresten:
Sexperterne: Når du har mere lyst end kæresten

27 sexforsøg gav kun sex tre gange

Alle par burde indføre pligtsex i kalenderen

Større sexlyst end kæresten? Det kan du gøre

Det værste du kan gøre, når du vil have sex med din kvinde

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+