Sådan undgår du utroskab til julefrokosten

Modne Miss Robinson: Et godt knald, inden jeg skal afsted, eller udsigten til sex, når jeg kommer hjem, er bestemt også forebyggende

Utro - og hvad så nu?

Over artiklen relateret Sexpert-tv: Sådan kommer I over utroskab --

Så er det højsæson for julefrokost, en ordentlig brandert og måske et sidespring. Den modne blogger Miss Robinson, der har mand og tre børn, fortæller om sine erfaringer med utroskab:

Det er som at stikke hånden i en hvepserede, og jeg må indrømme, jeg har prøvet at undgå dette emne. Det er voldsomt personligt og et virkelig grænseoverskridende emne at blogge om. Men nu har jeg gået som katten om den varme grød rigtig længe. Nu skal det være. Det skal handle om utroskab, og der findes vist ikke en bedre måned end december at komme ind på dette følsomme emne.

Lad mig lige slå fast med syvtommersøm, så du ikke er i tvivl om min mening:

Utroskab er utilgiveligt.

Vælger du at være utro, skal det have konsekvenser, for du kan ikke bygge et forhold eller ægteskab på løgne og mistillid.

Desværre har de digitale tider gjort utroskab meget mere tilgængeligt og udbredt. Her bander jeg med de grimmeste gloser om SoMe og utroskabssider langt væk.

Det er simpelthen for nemt! Det er skyld i SÅ meget mistro og jalousi. Det gør os usikre og ødelægger vores selvtillid og selvværd.

Jalousi
Mr. Handy og jeg, har kendt hinanden i 20 år, og selvfølgelig har vi også haft vores at slås med. Jalousi er en grim følelse, men det handler jo om frygten for at miste den, du elsker. Så det er ikke en følelse, du bare lige slår fra.

Her handler det om at opbygge tillid i et forhold, og det har vi virkelig arbejdet på i mange år. At tæmme et jalousimonster er ikke nemt, men det kan godt lade sig gøre.

Jeg kommer fra tidligere forhold, hvor utroskab var årsagen til brud. Det er ikke nemt at komme videre og i gang med et nyt forhold, når udgangspunktet er mistillid og mistro. Det tager virkelig tid at komme sig over sådanne forhold. Derfor var det også svært for Mr. Handy og jeg i starten. Jeg havde virkelig svært ved at stole på ham og tro på, at han ikke ville gøre det samme.

Læs også: Frække fantasier fra Miss Curious

Tillid
Det værste, der kan ske i et godt ægteskab, er et tillidsbrud. Det har vi desværre måttet arbejde meget med, og det er virkelig svært at komme til livs. Fysisk utroskab har IKKE været på tale, men ingen af os kan sige os fri for psykisk utroskab. Altså utroskab, der foregår med andre mennesker via skrift og fantasi. Det er her, de sociale medier kommer ind i billedet.

Det er, som om der sidder en lille djævel inde bag skærmen og hvisker, ‘kom nu, skriv, snap, chat… du vil jo godt.’ Ingen af os har haft til hensigt at såre den anden, men når først du hopper ind i den spiral, så er den virkelig svær at komme ud af igen.

Vi har begge to haft sådan en periode. Chat og kommunikation med en anden kvinde og mand. Ikke kun på venskabeligt plan, men i flirtende toner. Det kunne ikke skjules, for vi var begge to fraværende overfor hinanden og sad med ansigtet målrettet i skærmen. Ventede spændt på den næste besked, og brugte mere tid på personen i den anden ende end på den, vi i virkeligheden elskede og skulle bruge tiden på.

Søgte bekræftelse og opmærksomhed fra en anden i stedet for at få styr på vores eget forhold. Der var ikke fysisk kontakt, men lysten til en anden var i spil.

Vi nåede aldrig næste skridt, og hvis vi havde… ja så var der ikke noget, der hed Hr. og Fru. Handy i dag!

Ondt
Selvom det kun var chat og kommunikation via skrift, var det nok til, at vi begge to følte os svigtet, og tilliden blev sat på en prøve. Det gjorde ONDT helt ind i mine knogler at vide, at Mr. Handy havde chatflirtet med en kvinde, jeg ikke anede, hvem var. Det samme følte han. Hele ens verden falder sammen, og du føler, du er gået i stykker.

For mig er det psykisk utroskab, når flirt og upassende chat foregår i hemmelighed, beskeder og billeder slettes, samvittigheden spiller dig et puds, og din partner ikke involveres.

Fysisk utroskab behøver vist ingen forklaring. Men hvordan forebygger du så de former for utroskab? Er det overhovedet muligt?

De fleste mænd tænker med pikken og kvinder tænder på bekræftelse. Det er forholdsvis nemt at finde online, hvis det ikke lige forekommer derhjemme. Så i stedet for at fokusere på problemerne og udfordringerne derhjemme, hopper vi på Facebook og Instagram, og søger efter det, vi mangler.

Det er også sket herhjemme. Hold nu op, hvor har vi såret hinanden. Faktisk var vi tæt på at gå fra hinanden på et tidspunkt. Hvad der forhindrede os i at gøre det? Kærlighed. Vi ELSKER hinanden og kan ikke undvære hinanden - ganske enkelt.

Men det sværeste var og er stadig at genopbygge den mistillid, der er opstået, mens det hele stod på. Der skal SÅ lidt til, før vi begge er på dupperne og ser spøgelser alle vegne. Vi er stadigvæk bange for at miste det, vi har, og derfor er vi på vagt.

Opbygning af tillid tager tid - lang tid. For kan utroskab tilgives? Det har jeg virkelig svært ved at tro.

Mere fra Miss Robinson: Hvad sker der, når du mister sexlysten?

Kan utroskab forebygges?
Jeg vil vælge at sige JA, men vi har alle forskellige meninger om utroskab. Er det OK at kysse? Må man flirte osv. Er ‘Hvad du ikke ved, får du ikke ondt af”, bare et latterligt ordsprog og en dum undskyldning for at såre andre?

Som udgangspunkt siger jeg altid til mig selv; hvordan ville jeg selv have det, hvis det var Mr. Handy, der gjorde det med en anden kvinde? Ville det såre mig og gøre mig ked af det?

Ofte går svaret durk ned i maven og fortæller mig hurtigt, hvordan jeg har det med det. Hvis tanken skulle strejfe mig, eller lysten sniger sig ind på mig, stopper jeg altid op og spørger mig selv. Hvorfor?

Svaret ligger altid forholdsvis hurtigt lige foran mig. Når du vælger at være utro, er der som regel ALTID en årsag til valget. Det går ad H…. til derhjemme. Du savner kærtegn og opmærksomhed osv. Din partner ser ikke til din side. I kører i ring og hverdagen har taget over. Jeres parforhold er trivielt og kedeligt osv.

Det skal aldrig være en undskyldning for at være utro, for kun du og din partner kan gøre noget ved jeres problemer og udfordringer. Sådan var og ER det også herhjemme.

Heldigvis har vi gode værktøjer til at hjælpe løsningerne på vej. For JA, vi har været i parterapi, og det er den bedste investering, vi nogensinde har gjort. I virkeligheden handler det om at lytte til hinanden og kommunikere. Så enkelt er det. Så er der selvfølgelig også dem, der uden samvittighed kaster sig ud i det ene fremmede knald efter et andet. Til den type vælger jeg ikke at sige noget, for hvis man ikke har noget pænt at sige, så lad være.

Julefrokosten er lige om hjørnet - hvad så?
Jeg tror ikke, vi er det eneste par, der har et anstrengt forhold til utroskab og mistillid. Det er så nemt at sige; Jamen skat, stoler du ikke på mig? Jeg vælger at sige; Skat, hvis jeg skal være dig utro, så er det lige meget om det er jul, forår eller sommer.

Sandheden er jo, at der skal være en årsag til at være utro, og den har vi ikke. Vi elsker hinanden, har et godt sexliv, er opmærksomme på hinanden og taler det ofte igennem. Vi forventningsafstemmer jævnligt og lytter til hinanden.

Jeg vil hellere vælge at spørge Mr. Handy, hvad JEG kan gøre, for at han er tryg og rolig ved, at jeg tager til fx julefrokost uden ham. Ikke at det skal være kontrollerende med en besked en gang i timen eller indrapportering. Så stoler vi jo ikke på hinanden.

Men hvis det kan give ham ro i maven, at jeg sender et kys til ham et par gange over aftenen, så gør jeg det. Det bekræfter ham i, at jeg savner ham og tænker på ham.

Et godt knald, inden jeg skal afsted, eller udsigten til sex, når jeg kommer hjem, er bestemt også forebyggende. Med mindre han skal hente mig, halvdød af druk. Det går selvfølgelig begge veje. Der gik MANGE år, før jeg kunne sende ham i byen og ønske ham en dejlig aften uden at være møg jaloux. Men da jeg nåede til det punkt, hvor jeg kunne, var det virkelig befriende, for os begge to.

YOLO og glædelig jul fra

Miss Robinson

12 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere