Sæt dig selv først, mand!

Mandeklummen: 'Tag dig sammen og sæt dig selv først - om ikke hele tiden så i hvert fald en gang i mellem og sandsynligvis meget oftere, end du gør'

Tomas Friis er mande- og parterapeut, 52 år, far til 4 og gift for anden gang og tilhænger af ekstrem ærlighed i relationer.
Tomas Friis er mande- og parterapeut, 52 år, far til 4 og gift for anden gang og tilhænger af ekstrem ærlighed i relationer.

Mange mænd lider hensynsbetændelse og glemmer sig selv og egne behov.

Det mener mandeterapeut Tomas Friis, der i denne klumme opfordrer den danske mand til at turde sig fra over for alle kravene, der stilles ham:

Spis ordentligt, gå til lægen hvis der er noget underligt, husk at træne, børst tænderne, gå tidligt i seng og slå brædtet ned - og sid pænt og tal ordentligt!

Der er fandme mange krav til dig som mand. Og kæreste og Far og alle mulige andre roller. 

Mit primære råd til langt de fleste mænd jeg møder - både professionelt og udenfor mit arbejde - er PAS PÅ DIG SELV!

Tag dig sammen og sæt dig selv først - om ikke hele tiden så i hvert fald en gang i mellem og sandsynligvis meget oftere, end du gør. 

Sætte sig selv først
Jeg har lige holdt et kursus sammen med Morten Rosenvold - en af Danmarks absolut bedste fridykkere og undervandsjægere.

Så vi sidder der - 15 mand - og arbejder med både teorien, det praktiske og ikke mindst det mentale aspekt i at holde vejret sygt længe - og kunne dykke længere ned end vi egentlig er skabt til.

Noget af det er skide ubehageligt - og så ryger vi som mennesker på autopilot i løbet af et meget kort øjeblik. Reptilhjernen og reflekser tager over - og så gør vi det, vi plejer. 

De fleste af de mænd, jeg møder - sidst på kurset i går - har svært ved at sætte sig selv først, tage plads, tid og energi til dem selv - til at gøre det, der lader dem selv op, giver noget god energi og kræfter til at deale med hverdagen, jobbet, ungerne, kæresten osv.

Selvfølgelig er der nogle, der er super gode til det; så 'gode', at det ​eneste​, der tæller, er, hvad de selv har lyst til - og resten af verden kan rende dem. Den type ER bare for meget - egoistiske, selvcentrerede og narcisistiske - det er den usunde form for egoisme.

Worst case er en personlighedsforstyrrelse og en af komponenterne i at være psykopat. 

Grænser
For de fleste af os er det problemet det modsatte. Vi har svært ved at sige til og fra - udtrykke vores behov og sætte grænser, både overfor andre og overfor os selv. Og måske især overfor kvinder. Det er det jeg kalder flink fyr-Syndromet - den Fantastiske Flinke Fyr.

Vi vil så gerne gøre noget for nogen, være noget for nogen, vennernes ven og mors gode dreng. Det er det, der på latin hedder 'inflammatio consideratus' - eller på godt dansk: hensynsbetændelse​.

Der er to formål med denne lidelse; For det første at undgå konflikter - ​'du får ret og jeg får fred.

Problemet er selvfølgelig, at det ikke virker - for konflikten er der stadig; den rumsterer bare rundt inde i dig selv. Altså indtil trykket i beholderen bliver så stort, at den eksploderer; ligesom Michael Douglas i filmen 'Falling Down.'

NU KAN DET KRAFTEDME VÆRE NOK - og så er fanden for alvor løs! 

Fire tegn på, at feminister har ret - og et på, at de ikke har

Spiller rolle
For det andet at få omverdenen til at kunne lide dig. Du er sådan en Fantastisk Flink Fyr - problemet er, at det heller ikke virker. HVIS det tilsyneladende virker, så er det ikke DIG, de kan lide. Det er den rolle, du spiller.  

Mænd er - ikke mindst i de sidste par generationer - opdraget til at være søde, stille og ordentlige; til at sørge for andre og udsætte og undertrykke deres egne impulser og behov.

'Vi skal jo være her alle sammen' - 'Du må ikke være så vred' - 'Vi skal jo tale om det' osv. osv. 

Vi er så pottetrænede i det, at når vi forsøger at sætte os selv forrest, sætte grænser eller møder kritik, så bliver det så ubehageligt, at autopiloten tager over og sender os direkte tilbage til at gøre, som mor siger. 

På den ene side ligger det dybt i den maskuline psyke at tjene og at ofre sig selv for noget, der er større - en sag af en slags. Fordi det er det, der udvider, udvikler og redder verden; uanset  om det er i miniformat eller på den store globale skala. Det er i min verden smukt og ædelt og på mange måder en mangelvare i dagens samfund.  

Undgå konflikt
På den anden side er det, der sker med mange mænd i dag, noget helt andet. Det handler om at undgå konflikt og om at manipulere sig til et par point i den lokale meningsmåling; uanset om det er til forældremødet, med kæresten eller overfor mor i håbet om, at der falder lidt godbidder af.  

Det hele ender med at handle om, hvad ANDRE gerne vil, og hvad andre synes - og intet er som bekendt umuligt - for den, der ikke skal gøre det selv, og intet er for dyrt for den der ikke selv skal betale. 

Så spørgsmålet er: Har du det DU gerne vil have, gør du det DU gerne vil gøre, fylder du DIT liv med gode, sjove, nærende oplevelser?

Nok af det fede
Er der nok af 'det fede', til at du kan levere på alle kravene - både de krav, du selv stiller, og måske især alle de krav, du lader andre stille til dig? Her kommer den dårlige nyhed: Det er DIT ansvar - og det går ikke væk!  

Hvis det ikke spiller, hvis du ikke får det du gerne vil have, hvis folk vader ind over dig, hvis du hele tiden skal være noget for nogen; så sæt i gang med at passe på dig selv!  

Bed om det du gerne vil have og har brug for. Du må gerne have behov. Uanset hvad han/hun/den/det mener om det. Det er ligesom med ilt-maskerne i flyet; sørg for at få din egen maske på først; ellers bliver du en del af problemet i stedet for en del af løsningen.

Dette er det allervigtigste kvinder leder efter hos en mand

Hold kæft
Du må gerne have grænser; Det er OK ikke at ville finde sig i at blive talt grimt og nedladende til eller andre former for grænseoverskridende adfærd. Især fra dine nærmeste. Sig fra, Sig nej, sig stop - sig Hold nu kæft! om nødvendigt.  

Du behøver heller ikke sørge for hele verden. Hvis du nu tager ansvar for dit eget, så kan du passende tillade andre at have ansvar for deres. SELVOM de selvfølgelig gerne vil have, at du er 7-eleven -  Always open - et 24/7 serviceapparat af en menneskelig døgnkiosk, der står til rådighed for andres behov, andres ønsker, andres lyst. 

Det er faktisk ikke særligt attraktivt at være en Fantastisk Flink Fyr; Dels fordi det er og bliver ved med at være en underskudsforretning. Dels fordi det er uattraktivt for det smukke køn - FriendZone. 'Du er sådan en flink fyr' - 'Du er min bedste ven' - 'Du er så god at tale med.'  

Det du i virkeligheden har brug for at høre - fra både mænd og kvinder omkring dig - er mere noget i stil med 'Du er til at stole på' - 'Jeg ved altid hvor jeg har dig' - 'Du siger tingene som de er' - 'Du finder dig ikke i så meget pis.'

TV: Sådan bliver du en rigtig mand

Mærk efter
Så kom i gang med at mærke efter - hvad vil DU gerne have - og bed om det. Og mærk efter hvad du gerne vil give - og giv det til nogen, der reelt sætter pris på det. Mærk efter hvad du har af overskud til andres behov og projekter - og giv det, du har LYST til - og ikke det, 'man' synes du kunne/burde/skulle.

Og mærk især efter, hvor dine grænser går; Hold op med at finde dig i alt muligt der i virkeligheden ikke er rimeligt. Lad folk beholde deres eget lort, så du kan nøjes med at deale med dit eget. 

Det handler ikke om at være en bad-ass, et egoistisk røvhul eller et dumt svin - tværtimod. Det handler om, at du gerne må være DIG - i stedet for det, du tror, de andre gerne vil have. 

Hvis du synes dit liv er fuld af lort, er det sikkert, fordi du æder det hele tiden.

Tomas Friis er mande- og parterapeut, 52 år, far til 4 og gift for anden gang og tilhænger af ekstrem ærlighed i relationer. Læs mere om ham her

Mandens seksualitet bliver også skammet ud

Mandeblogger: Det her skal kvinder vide om mænd

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.