Seks grunde til at kvinder er utro

Tjek listen før du bryder tilliden i dit forhold

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sådan kommer i videre efter utroskab --

Føler du dig ensom i dit forhold, overset og ikke tilfredsstillet i sengen?

Så overvejer du utroskab eller har måske allerede været utro, for ifølge psykologen Robert Weiss er det nogle årsagerne til, at kvinder er utro.

Men hvad er utroskab? Weiss har en enkel og favnende definition:

Utroskab er, når du bryder tilliden i relationen ved at have dybe hemmeligheder for kæresten.

For netop brud på tilliden, sviget, løgnen, at blive ført bag lyset, er det mest sårende ved utroskab. Og således er følelsen af svigt dobbelt: Den faktiske utroskab OG den efterfølgende løgn omkring det. Det er ikke bare det, du siger, det er også løgnen i sig selv….

Hver enkelt par skal selv finde de konkrete rammer under den paraply. Er netflirt utroskab, eller er det kun decideret samleje etc?

Her er Robert Weiss’ grunde til, at kvinder er utro:

Overset
Hun føler sig ignoreret, ikke værdsat og overset. Hun har de,t som om hun mere er barnepige, husholderske, skaffedyr end kvinde og kæreste. Hun søger derfor at få sin kvindelighed bekræftet uden for forholdet, hun ønsker at blive værdsat for, hvem hun er og ikke for hvilke services hun yder i hjemmet

Savner intimitet
Kvinde kan føle sig værdsat og dybt forbundet med sin partner via intimt samvær. Og her taler vi ikke om sex, men om samtale, sjove og spændende oplevelser, at skabe et hjem sammen, fælles sociale arrangementer. Hvis hun ikke mærker den samhørighed med sin kæreste, kan hun finde på at søge den andetsteds.

Se også: 7 tegn på du skal tilgive utroskab

Overvældet af andre behov
Også en kvinde, der elsker sin mand og deres fælles liv, kan finde på at være utro. Den kan skyldes, at hun ikke føler, hun får støtte, hun hele tiden skal agere primær omsorgsperson for alle andre og tage vare på andres behov. Hun kan søge uden for parforholdet at få den omsorg, hvor hun får sine egne behov sat i fokus. 

Ensomhed
Ja, også i et forhold, hvor hun bor sammen med sin kæreste, kan kvinden føle sig ensom. Det kan skyldes et utal af ting, dels nogle af de ovenstående, men også fx at partneren arbejder meget eller at han er følelsesmæssigt distanceret. Hun kan søge uden for parforholdet for fylde det hul af ensomhed, som fylder hendes bryst.

Foto: Shutterstock Kys & kærlighed - 2. jun. 2018 - kl. 20:49 Det kan du gøre ved ensomheden i dit parforhold

Store forventninger
Kvinden har store og urealistiske forventninger til, hvad parforholdet og kæreste skal kunne levere og gøre for hende. Hun føler, at kæresten skal opfylde alle hendes behov til alle tider. Og da det ikke sker, søger hun andre stedet for at få dem opfyldt.

Utilfredsstillende sex
Hun får simpelthen for lidt eller forkert sex derhjemme. Hendes behov bliver ikke mødt, hun nyder ikke sin sexliv på den måde, hun ønsker. Hun savner den intimitet, som et velfungerende sexliv giver hende. Hun prøver at finde det med en anden mand.

Ofte er kvinden i utroskabssituationen ikke selv bevidst om årsagerne. Det er ikke undskyldninger, men forklaringer, som du kan reflektere over og måske handle på. Som kvinde kan du spejle dig i årsagerne, så du derefter kan tage problemerne op i parforholdet. Og er du mand, så kan overveje, om du er medskyldig i, at din kæreste føler disse ting.

Og husk: Par kan komme videre efter utroskab. Se videoen over artiklen.

Derfor er mænd utro

Psykologen Robert Weiss har også lave en lister over mænd gruned til at være utro:

Umodenhed - hvis manden ikke har så megen erfaring med længerevarende parforhold, eller hvis han ikke helt forstår konsekvenserne af sine handlinger, der uundgåeligt vil såre kæresten, kan han tro, at det er i orden med sexeventyr uden for relationen. Han tror måske, at det forpligtende parforhold kan man tage af og på som en jakke efter forgodtbefindende.

Flere problemer - måske har han et stof/alkoholproblem, der kan påvirke hans evner til at foretage fornuftige beslutninger. Eller måske er han sexafhængig - sex bruges som om en måde at holde den grumme virkelighed på afstand.

Usikkerhed - han føler sig måske for gammel eller for ung, eller for grim, for fattig, for dum - ganske enkelt utilstrækkelig. For at booste sin skrøbelige ego søger han bekræftelse hos andre kvinder - så han føle sig begæret og værdsat.

Slut - han vil ud af forholdet, men i stedet for at sige det til kæreste, er han utro, og lader hende tage beslutningen. Det kan også forholde sig således, at han vil ud af forholdet, men ikke før han har sikret sig, at der er en anden partner på bedding.

Mangler mænd - måske har han for få mandevenner og har troet, at han kan få alle sine behov mødt af kæresten. Og da han ikke kan det, søger han det andre steder.

Forvirret - han har kan ikke forstå, at der er forskel på den intense forelskelse og det at at være i et trygt, længerevarende forhold. Så når det vilde neurokemiske rush er ovre, har han svært ved at finde sig til rette i det mere rolige, men meningsfulde forhold.

Vrede og hævn - måske vil han hævne sig, fordi kæresten har været utro. Og her prøver han ikke at skjule det - for det er meningen, at hun skal opdage det og blive såret.

Egoisme - han tænker først og fremmest på sig selv. Han lyver og har hemmeligheder uden at skamme sig - så længe han får noget ud af det. Måske har han aldrig tænkt sig at være monogam og ser det derfor som at monogami en høj pris at betale og som noget, man kan abejde uden om.

Misbrug - måske gennemgår han barndomstraumer; misbrug, svigt, manglende omsorg. Derfor har han svært med intimitet og tilknytning - og der gør ham ude at stand til eller uvillig til at knytte sig til andre. Det spændende ved utroskab kan for ham være et plaster på gamle sår.

Unik - han føler, at han er noget særligt, unik - og derfor fortjener han noget, andre ikke gør. Regler gælder ikke for ham, så han har ret til at få behov opfyldt udenfor forholdet.

Ups - det skete bare, uden at han tænkte over det - og uden at tænke over konsekvenserne.

Urealistiske forventninger - han tror måske, at han partner skal give ham alt, hvad han begærer 24/7. Han forstår ikke ,at hun er sin egen person med eget liv og tanker og følelser. Når han så skuffes, søger han tilfredsstillelse andre steder.

32 kommentarer
Vis kommentarer