Seks måder din jalousi ødelægger dit forhold

Er du også skyldig i disse dumme handlingsmønstre, som skubber din kæreste bort?

Sexpert-tv fra arkivet: Sådan tackler du jalousi.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv: Kom jalousien til livs --

Jalousi er helt normalt. Selvfølgelig kan du blive urolig og mærke et stik af smerte og bekymring, når din elskede taler om sin smukke eks-kæreste eller taler med ham/hende sexbomben i baren.

Jalousien kan trigge tanker om følelser som tankelæsning, hvor du bilder dig ind at kunne tankelæse (‘min kæreste synes, hun er lækker’), ser det som et tegn på, at du har mistet din tiltrækningskraft, eller at du kan se ind i fremtiden (‘han forlader mig’). Så selvfølgelig bliver du ked af det og urolig og vred.

Men der er gode og dårlige måde at tackle de følelser. Det forklarer specialist i kognitiv adfærdsterapi Robert L. Leahy.

Han lister situationer, hvor du reagerer uhensigtsmæssigt og hvor du burde spørge dig selv: Gør dette mig mere tryg?

Nedenstående gælder for alle køn.

Du afhører din kæreste
Du leger domstol, hvor du er både anklager og dommer. Du afhører din kæreste og spørger ind til alle tænkelige detaljer: ‘Hvad sagde hun, hvad sagde du, hvem var ellers til stede, synes du, hun er sexet,’ og så videre ad nauseam.

Måske vil der dukke fældende beviser op, og din rolle som aggressiv anklager vil være retfærdiggjort.

Men det er mere sandsynligt, at du skubber din partner bort i stedet for at bringe vedkommende tættere på, som ellers er dit håb.

Se også: Sådan smadrer jalousien dit forhold

Detektiv
Du ransager hans facebook, insta og twitter i en jagt efter informationer, som kunne være tegn på utroskab eller blot en flirt. Det kan være en kompulsiv smerteblandet nydelse at finde de der små tegn, der kan bekræfter din jalousi. En ‘ven,’ der liker eller kommenterer et billede er alt rigeligt til at øge din jalousi, hvilket kan få dig til at gå i afhøringsmode, som beskrevet overfor.

Resultat: Øget konflikt og mere utryghed.

Spionage
Du udspionerer din kæreste. Du følger efter ham til fitness, arbejde og fester og venindemøder. Ja, det er da muligt, at han er har en affære, men hvis du ikke har tyngende beviser, er denne form for stalking helt sikkert med til skubbe din kæreste (længere) bort. Som så vil fodre din usikkerhed og jalousi. Ingen kan lide at blive stalket.

Trække dig
En fjerde uhensigtmæssig adfærd, som den jaloux person kan begynde på, er at trække sig: Du surmuler og trækker dig følelsesmæssigt i håb om, at det sender et signal til kæresten. For hvis din kæreste virkelig elsker dig, vil han prøve at finde ud af, hvad der er galt og forsøge at gøre dig god igen, ikke sandt?

Det er muligt. Men det er også sandsynligt, at han vil synes, du er for humørsyg, og derfor også trække sig. Negative følelser og handlinger fører ofte flere negative følelser og handlinger med sig. Det fodrer sig selv. I skubber hinanden væk i gensidig afkobling.

Bekræftelse
Du søger konstant bekræftelse. Du higer efter, at han han hele tiden fortæller dig, hvor smuk, sød og dejlig du er. Det er ikke unormalt i et vist omfang, men det kan også medføre, at din kæreste synes, du er for usikker, for krævende, vedligeholdelseskrævende.

Accepter og værdsæt komplimenter, når du får dem, men kræv dem ikke fra din kæreste. Det vil kun øge din usikkerhed endnu mere og føre til yderligere bekræftelseshunger.

Kontrol
Du forsøger at kontrollere din kæreste. Måske bilder du dig ind, at du kan overbevise din partner om ikke at være i nærheden personer, som er attraktive eller fristende. Du kan finde på at give ham skyldfølelser og gøre ham usikker.

Men ingen bryder sig om at blive kontrolleret. Din partner kan reagere ved at blive trodsig og insistere på, at han skal har lov til at gøre lige, hvad han vil.

Se også: Sådan er vores jalousi

Gør dette
Robert L. Leahy har med en kollega lavet et forskningsprojekt, der viser, at man med kognitiv adfærdsterapi og mindfulness kan bekæmpe sin jalousi.

Leahy påpeger, at jalousi ikke nødvendigvis er tegn på dybtliggende usikkerhed, lavt selvværd og en neurotisk personlighed, som visse terapeuter gerne anskuer det. Og blandt andet derfor er det vigtigt at skelne mellem jalousi-følelser og jaloux adfærd - ligesom der er forskel på at være vred og på at handle på en fjendtlig aggressiv måde.

Det er her, at Leahys tanker om kognitiv adfærdsterapi og mindfulness kommer ind i billedet:

Dit forhold kan trues af jaloux adfærd - bebrejdelser og anklager, konstant anglen efter bekræftelse, indelukket 'mopseri' og vredesudbrud. Her skal du stoppe dig selv og sige til dig selv:

'Jeg ved, jeg er jaloux, men jeg behøver ikke at handle på det.'

Valg
Anerkend dine følelser, men vælg, om du vil handle på dem. Hvilke valg er i sidste ende i din interesse? Accepter og observer dine jalousi-tanker og -følelser.

Når du opdager, at du føler dig jaloux, så tag en time out, træk vejret dybt og langsomt, og observer dine tanker og følelser. Indse, at jalousi-tanker ikke er det samme som virkeligheden. Du tror måske, at din kæreste er interesseret i en anden, men det betyder ikke, at han virkelig er det. Tanker og virkelighed er to forskellige ting.

Du behøver ikke at adlyde dine jalousitanker og -følelser.

Bemærk at din vrede og dine angst kan blive værre, mens du træder vande og betragter disse oplevelser. Accepter, at du kan have en følelse - og tillad den. Du skal ikke flygte fra den følelse. Mindful observation af en følelse kan i sig selv svække følelsen.

Usikkerhed
Indse, at usikkerhed er en del af alle relationer. Som andre bekymringstanker søger jalousi vished, sikkerhed. Men usikkerhed er en del af livet, og vi skal lære at acceptere det. Du vil aldrig kunne få 100 procents garanti for, at din kæreste ikke vil afvise dig, forlade dig, være dig utro. Men hvis du straffer, kræver og anklager, kan du skabe en selvopfyldende profeti.

Undersøg dine egne forestillinger om parforhold. Måske har du nogle urealistiske tanker om relationer, som kan bunde i erfaringer med en utro partner, eller tanker om, at din kærestes tidligere forhold kan true jeres, eller at du mener, at man aldrig kan blive tiltrukket af andre, når man er i fast forhold, eller at din jalousi er tegn på, at noget er galt.

Måske tror du, at du kan tvinge din partner til at elske dig eller til at miste interessen i en anden - og du tror måske, at hvis du trækker dig og er mopset, sender du et signal til kæreste, som vil bringe ham tættere på dig. Men det kan i stedet skubbe ham væk.

Adfærd
I stedet for at bruge jaloux adfærd i forsøg på at gøre forholdet mere trygt, er der en helt anden vej at gå:

Ros hinanden, planlæg dejlige oplevelser sammen, undgå kritik, sarkasme, foragt. Del ansvaret om at løse problemer. Arranger nydelsesdage med hinanden, hvor I finder ud af, hvordan I kan give hinanden glæde og nydelse. En slags konge eller dronning for en dag, helt ned i de små ting som 'jeg vil gerne have en fodmassage og en gåtur i skoven.'

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen