Sexdræber nummer et: Gør din kæreste også dette?

Brok er ødelæggende for sex- og samlivet

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Det gode skænderi – og hvordan man bliver gode venner igen --

Der er mange former for brok. Den lille 'ihh skal du virkelig have det glas vin?!' Der er den store 'argh du aldrig lyst til at knalde mig.'

Begge dele er negativ fokus og dårlig energi - og det er dræbende for parforholdet.

Det mener terapeut-guruen Esther Perel, der blandt andet har skrevet bogen 'Erotisk Intelligens.' For hende er brok en form for lavintens kronisk krigsførelse, der kan lede til skilsmisse:

'And if we criticize as a way of asking to be loved, well then we will often produce precisely the opposite effect of what we seek: to be loved and to feel good about ourselves. If we spend much of our time feeling lousy, unloved, devalued, inadequate and inept, we are on the wrong side of the tracks.'

Fem dårlige vaner der smadrer dit forhold

Heldigvis har Perel en løsningsmodel: Fokuser på de gode ting og på det, der virker.

Du skal simpelthen lave en daglig liste over ting, som din kæreste gør, som er gode, positive ting: Det, du værdsætter og alt hvad, du kan være taknemmelig for. Og gør det ti dage i træk.

Vi taler om de helt små ting: Hun lavede middagsmad. Han huskede at låse døren efter sig. Hun gav et kram, da hun kom hjem. Han sendte en kærlig sms.

Det handler om at fremhæve alle de små positive ting ved partnerens gøren og laden, tegn på omsorg og generøsitet - i stedet for at bide mærke i alt det, der irriterer dig. Tænk på det, der virker.

Fra brokbitch til sexprinsesse

Vis det

Så er du klar til at tage den et skridt videre, ifølge Perel: Vis det tydeligt med ord og handlinger, når din kæreste gør noget godt. Man vokser af ros, og det kan flå jer ud af den onde cirkel, og samtidig motivere din partner til at være endnu sødere.

Men hvad kan du gøre, hvis din partner er et brokkehoved?

Man skal huske på, at negativitet måske bunder i skuffelse over behov, der ikke er blevet mødt, og længsler, som ikke indfriet:

Så når kæresten brokker sig med 'du er aldrig hjemme,' mener han måske: 'Jeg er ensom, jeg savner dig, når du ikke er her.' Og 'hvorfor skal du altid i byen med drengene?', betyder måske 'jeg vil gerne i byen med dig.'

Her foreslår Perel, at man siger, hvad man vil have, i stedet for at kritisere den anden for, hvad vedkommende gør.

Det er sværere, end man tror, at give udtryk for, hvad man har brug for - for man viser sin sårbarhed. Mange har lettere ved at vise vrede, end at de er såret. Men vred kommunikation fordrer mere vred kommunikation - og så har vi en ond cirkel.

En måde at bryde den onde cirkel er ved at trække vejret og holde en lille tænkepause i stedet for at komme med den umiddelbare vrede reaktion, hvor man bebrejder kæresten dette og hint. Tænk 'hvorfor er jeg vred, hvad vil jeg egentlig have?' Tag ansvar for dine følelser og forklar dem.

Guide til det gode skænderi


Sådan undgår du sexdræberne

Seks ting jeg hader ved dig

Drop dit brok over din uperfekte kæreste
Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.