Sexforskning: Sådan hænger begær og kærlighed sammen

Din liderlighed gør, at du opfører dig på en måde, der knytter dig til en potentiel partner

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Seksuelt begær findes ikke kun for at sørge for, at vi knalder og formerer os. Seksuelt begær fremkalder adfærd, der faciliterer følelsesmæssig samhørighed med en et nyt bekendtskab.

Eller på dansk: Din liderlighed gør, at du opfører dig på en måde, der knytter dig til en potentiel partner.

Universitetspsykologer med Gurit Birnbaum i spidsen står bag et nyt studie hvor de ser næmere på begær og sex og kærlighed i evolutionær kontekst.

Forskerne greb det således an henover fire eksperimenter:

Mime
Det første eksperiment handlede om at se på, hvordan begæret efter et nyt bekendtskab hænger sammen med non-verbal intimitetsfremmende adfærd som øjenkontakt og fysisk nærhed.

Deltagerne skulle mime til musik sammen med en attraktiv fremmed person af det modsatte køn. De blev optaget på video. Efterfølgende skulle de angive, hvor meget de havde lyst mime-partneren.

Det viste sig, at når man var tiltrukket af sin partner, var der mere øjenkontakt, man var tættere på hinanden, og man havde flere synkrone bevægelser.

I andet eksperiment to var formålet det samme - her dansede andre deltagere en langsom dans. De synkrone par angav de større sexlyst til hinanden.

Se også: Liderlighed får dig til at tænde på sære ting

Hjælpsomhed
Eksperiment tre og fire fokuserede på årsagssammenhængen mellem aktivering af det seksuelle system (begær) og ikke-seksuel adfærd (og lydhørhed, modtagelighed og hjælpsomhed), som både har til formål at initiere en relation til en potentiel partner, og som spiller en rolle, når man opbygger samhørighed i et fast forhold.

I det tredje eksperiment skulle deltagere angive præferencer for mad, tøj og sted til en date. Før dette så de enten noget seksuelt (kvinder så foto af lækker halvnøgen mand, mænd så et billede af en lækker nøgen kvinde på knæ) eller et neutralt billede.

Herefter skulle deltagerne diskutere dilemmaer som ‘skal man spille hard to get i begyndelsen af et forhold‘ med en person af det modsatte køn.

Man analyserede derpå deltagernes adfærd i forhold til, om de virkede lydhøre, omsorgsfulde og hjælpsomme i samtalerne. De personer, som havde set de seksuelle billeder, viste sig at være mere lydhøre etc.

Video
Det fjerde eksperiment foregik i en mere virkelighedsnær ramme. Deltagerne så enten en erotisk video eller en neutral video. Derefter skulle de udfylde et spørgeskema, der intet havde med sagen at gøre, mens der sad en attraktiv person ved siden af dem, som de gerne måtte tale med.

På et tidspunkt spørger den ‘plantede’ attraktive person deltagerne om hjælp til et spørgsmål. Det viste sig, at de deltagere, som havde set erotisk film forinden, var mere tilbøjelige til at hjælpe.

Forskerne konkluderer, at selv ubevidste seksuelle stimulus medfører adfærd, der både viser, man klar til kontakt og at man er omsorgsfuld.

Det er tegn på, at når to fremmede mødes, får det seksuelle begær, som den ene eller begge oplever, dem til at foretage en masse handlinger, som signalerer både interesse og villighed til at investere i et potentielt forhold. Altså adfærd som hjælper med at gøre den følelsesmæssige samhørighed større.

Begær får med andre ord personer til at blive tiltrukket til hinanden, men den adfærd, begæret fremkalder, skaber samhørighed i det langvarige forhold.

Se også: Dansk forfatter: - Sex med mange kan gavne dine sociale evner

Sex gør dig åben
Hovedforfatter Gurit Birnbaum har før påvist, at sex gør dig mere åben, hvilket passer fint ind i det seneste studie.

Man studerede, hvordan 'aktivering af sexsystemet påvirker motivationen til at deltage i ikke-seksuel forholdsfremmende adfærd.' Med andre ord: hvordan sex giver dig lyst til at gøre andre ting, der er gode for et parforhold.

Forskerne udsatte deltagerne for seksuelle stimuli for at se, om forsøgspersonerne fik lyst til at fortælle om sig selv til potentiel kæreste - og om denne åbenhed ville føre til, at de medvirkende fik lyst yderligere kontakt med den mulige partner.

I første del blev deltagerne udsat for række ubevidste stimuli, som enten var af seksuel (fotos af nøgne mænd og kvinder) eller af neutral karakter.

Derefter angav forsøgspersonerne, om de ville på date med en anden deltager, og til sidste skrev de så med vedkommende på messenger. Det viste sig, at de personer, som var blevet primet (udsat for seksuelle stimuli), var mere åbne i den dialog.

I det andet eksperiment gentog samme koncept sig. Her så deltagerne dog først enten en erotisk scene fra filmen 'Original Sin' med Antonio Banderas og Angelina Jolie eller en video om katte. Dernæst skulle deltagerne fortælle hinanden ansigt til ansigt om en pinlig personlig oplevelse.

Samme resultat som i første del.

Pinlig
I det tredje studie så de medvirkende videoer med par, der enten var seksuelle sammen, eller som bare var intime, hvorpå de skulle skrive på messenger med en fremmed om en pinlig oplevelse.

Personer, der havde set de seksuelle scener, angav efterfølgende, at de havde fortalt mere om sig selv, og at de i højere grad ville på date med den fremmede.

Hvor anden forskning har vist, sex og orgasmer giver os lyst til at fortælle hemmeligheder til vores partner, breder dette studie det mere ud: Alene en aktivering af det seksuelle system er nok til, at man bliver mere åben, hvilket gør, vi også får lyst til at komme nærmere en potentiel kæreste og danne en relation.

5 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere