Sexperten Nadia: Ægteskab er for idioter

Selverklæret sexpert tordner mod det faste parforhold

Privatfoto
Privatfoto

34-årige Nadia Bokody er sexpositivist, sexpert og fotogen (oplysning til SOME-generationen: Hun er intstagramable) og så har hun fået det halve af Storbritannien på nakken, fordi hun synes, at monogami ikke giver mening i det lange løb:

Bokody, der har været gift og oplevet utroskab, mener, at monogami ikke ligger i vort DNA:

‘Jeg vil endda gå et skridt videre og sige, hvad mange os har tænkt på, men ikke ikke turdet sige på grund af frygt for at blive skammet ud: Det er ikke naturligt at have sex med den samme person igen og igen.’

Brunetten hævder, at hun har set på forskning på området, som meget vel kan være bøger som Sex at Dawn, der grundliggende hævder, at monogami første blev det gængse, da mennesket begyndet at dyrke landbrug for 12.000 år siden, ligesom det også kan være studier som dette og dette, som hun bygger sine tanker på.

Ligeledes hævder hun, at hvert tredje forhold oplever utroskab:

‘Og det skyldes ikke, at vi er kolde og ufølsomme skabningers, som ikke kan elske - det er omvendt, mennesker har evnen til at skabe utroligt meningsfulde, komplekse forbindelser med hinanden. Men det er bare sådan, at troskab, i hvert den slags, som holder i årtier, ikke er i vores DNA.’

I den forbindelse anfører Bodoky, at vi lever meget længere nu, hvilket betyder, at vi bruger vi virkelig meget tid sammen med vores partner. Hvilket blandt andet kan forklare, hvorfor sexlegetøj og sexlystfremmende produkter hitter: Det er et tegn på, at folk har brug for hjælp til liderligheden med kæresten.

Hun mener dog ikke, at utroskab er i orden, fordi det er vildeste svigt at lyve overfor sin elskede:

‘Det er noget, jeg selv har været skyldig i før, og jeg prøver stadig at tilgive mig selv,’ erkender Nadia Bodoky, der også tordner mod brylluppet som institution og ritual, idet hun mener, det er kvindeundertrykkende, at kvinden skal være i hvidt:

‘Bruden, der er i hvidt, fordi det symboliserer hendes renhed og dyd til hendes kommende eje, følges til alters af sin far, der giver hende væk (fordi fædre ejer deres døtres kroppe,’ og får at vide at endnu mand (præsten) at hendes nye ejer må kysse hende.’

For den selverklærede sexpert (den eneste slags, der findes) er selvfølgelig undtagelser:

‘Mine egne bedsteforældre har været gift i mere end 60 år, og jeg kan ikke forestille mig et lykkeligere par,’ erkender Bodoky, som har en kæreste, hun er forelsket i.

Måske skyldes Nadias antipati mod ægteskabet, at hendes mor i årtier var i et dysfunktionel forhold, hvor manden, Nadias far, var voldelig. Og moderne blev i forholdet, fordi hun troede på ægteskabet som sådan, på at man ikke skrider selv om det er skidt.

Derfor er det for Bodoky også helt naturligt og ønskværdigt, at flere tilsyneladende er åbne overfor andre former for parforhold som polyamori og åbne forhold.

Danske eksperter: Derfor har non-monogame bedre sex

Kultur bestemmer
Herhjemme er Mille Idehen forperson for foreningen Polyamori Danmark. Hun er knap så bombastisk som Nadia Bodosky:

- Jeg mener ikke, det giver mening at tale generaliseret om, hvad der er ‘menneskets natur.’ Moderne mennesker er så kulturelt modulerede igennem adskillige årtusinder, at der ikke er meget ‘natur’ tilbage i vores adfærd. Ifølge Idehen socialiseres vi meget forskelligt, afhængigt af i hvilket land og kultur de vokser op. Det, som forekommer ‘naturligt’ for den ene, vil derfor ofte forekomme ‘unaturligt’ for en anden:

- Min holdning til monogami er således, at det helt sikkert er det ‘rigtige’ og ‘naturlige’ valg for nogle moderne mennesker, mens det for andre moderne mennesker ikke er det ‘rigtige’ eller ‘naturlige’ valg.

- I den danske Polyamori forening har vi intet ønske om at udrydde eller bekæmpe det monogame ægteskab. Vores ønske er blot at åbne op for flere alternativer, og at skabe en kultur hvor det polyamorøse forhold eller ægteskab ikke betragtes eller omtales som værende mindre ægte, rent eller moralsk end det monogame, siger Idehen, der er enig med Bokody i, at tanken om at ‘eje’ et andet menneske hører fortiden til.

- Moderne mennesker lader sig typisk ikke eje og kan nemt føle sig indespærrede i forhold, hvor man forbeholder sig retten til at begrænse hinandens frihed og handlemuligheder. Og følelsen af indespærrethed kan motivere til utroskab. Det at love at blive sammen indtil døden kan også forekomme som et voldsomt og måske utidssvarende krav at stille til moderne mennesker.

Gavn
Idehen mener, at mange ægteskaber helt sikkert kunne drage gavn af en ærlig snak om løfter, ejerskab og frihed:

- Men mennesker gifter sig ikke alene med det formål at ‘eje’ hinanden og begrænse hinandens frihed. Mennesker gifter sig oftest af kærlighed. Og nogle mennesker vælger, fordi det er det rigtige for netop dem, at ægteskabet skal være monogamt, mens andre vælger en form, som ikke er monogam, siger Mille Idehen, der betragter sig selv som romantiker.

- Jeg synes, det er smukt, når mennesker elsker hinanden og fortsat har lyst til at elske med hinanden efter årtiers forhold. Det er inspirerende og livsbekræftende, når kærligheden og seksualiteten blomstrer og overlever i årtier, uanset om det sker i monogame eller i polyamorøse forhold.

- Og ligesom jeg beder monogame mennesker om at respektere mit polyamorøse liv som ligeværdigt og ægte, anerkender jeg naturligvis det monogame ægteskab som værende ægte og værdigt, også i fremtiden. Så længe det er et bevidst valg og ikke bare en automatisk videreførelse af tidligere generationers normer og vaner.

Bedre sexliv

  • Swingere og polyamorøse melder i ny forskning om bedre sexliv. Amerikanske forskere har haft fat i 1177 personer i monogame forhold, 510 i ikke-monogame forhold og spurgt dem om sexliv og samliv.
  • De polyamorøse var mere tilfredse med både sex- og samliv end de monogame. De havde dog ikke større sandsynlighed for at have fået orgasme med ved seneste sex end monogame, men det var mere sandsynligt, at de havde haft sex i løbet af de seneste to dage (48 procent mod 37 procent).
  • Swingere var mest tilfredse seksuelt, havde større sandsynlighed for at have fået orgasme ved seneste sex (92 procent mod 78 procent af en monogame). Det var også mere sandsynligt, at swingere havde haft sex seneste to dage i forhold til de monogame (79 procent mod 37 procent). Men i modsætning til de polyamorøse var de ikke mere tilfredse med forholdet end de monogame.
  • Personer i åbne forhold, hvor man har en primær kæreste og tillader sex uden for forholdet under visse regler, havde ikke væsensforskelligt sexliv i forhold til monogame. Samme orgasme- og sexfrekvens, samme tilfredshed med sexlivet, men mindre tilfredshed med samliv.

Med andre ord har mange ikke-monogame mere sex og mere tilfredsstillende sex.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT