Sexshop-ejere: Vi er ikke klamme

En undersøgelse peger ellers på, at de er de mest creepy

Mathilde Mackowski synes ikke, hun er creepy. Foto: sinful.dk
Mathilde Mackowski synes ikke, hun er creepy. Foto: sinful.dk
Følg Sex & Samliv

Vi ækles, vi væmmes, vi gyser over visse ting, som vi så også fascineres af.

Og her taler vi ikke kun om bylder, bizar sex og blod. Næ, en amerikansk universitetsundersøgelse peger på, at der er visse professioner, som i hvert fald amerikanere synes er creepy - hvilket både kan oversættes til klam og uhyggelig.

Klovnen topper listen, fulgt af en dyreudstopper og på en flot tredjeplads glimrer sexhopindehaver.

Se hele listen længere nede.

I det filosofiske DR1-program Supertanker forklarer Miriam Dimsits, lektor på VIA University College, hvad der er på spil her:

- De creepy erhverv har alle sammen tæt kontakt til menneskets natur, vores dyriskhed. Det der med, at vi spiser, har afføring, vi har sex, vi skal dø, vi skal rådne op. Det er alt det, som man i forskellige kulturer opstiller forbud om og har regler for, har renhedssystemer for i håndteringen af. Det er naturligt, men på en eller anden måde skal vi forsøge at håndtere det.

- Og når man så lever af de her ting, arbejder med det, så bliver det lidt mistænkeligt, så må der være noget ved den person, hvad får han ud af det? tænker vi.

Liderlighed får dig til at tænde på sære ting

Som dig og mig
Vi tog kontakt til tre danske sexshopejere for at høre, hvordan de har det med at figurere på en sådan creepy-liste.

Mathilde Mackowski, der er medejer af Skandinaviens største sexshop sinful.dk, synes, listen er sjov, men:

- Måske det havde set anderledes ud, hvis jobtitlen havde været: ejer af e-commerce forretning, der drømmer om at inspirere folk til et bedre sexliv.

Branchen er i rivende udvikling og på det skandinaviske marked har kun få fysiske sexshops, der holder fast i det mere traditionelle design, varesortiment, udtryk mv.

- Bag enhver forretning står en forretningsmand/kvinde. Jeg kender kun vores branche fra en yderst professionel side. De fleste, der arbejder inden for sex og samliv, ser det som en vigtighed af være med til at gøre en forskel i folks liv. Jeg tror ikke, at ens profession fortæller ret meget om ens lyster og fantasier.

Så du kunne med andre ord lige så godt have solgt værktøj i Silvan.dk?

- Jeg har en drøm om at være med til at inspirere folk til et bedre sexliv. Den drøm falder rigtig godt i hak med mit store ønske om at være med på en rejse med en virksomhed, hvor vi er med til at skabe og sætte vores fodaftryk.

Skedekrampe hyppig blandt konservative

Dig og mig
Kristoffer Hjerrild fra winkwink.dk:

- Da jeg læste det, tænkte jeg, det var lidt sjovt, for de fleste sexshop-ejere er ligesom dig og mig, så det er altså ikke så skræmmende  Produkterne er bare lidt mere underholdende.

Kristoffer Hjerrild fra winkwink.dk
Kristoffer Hjerrild fra winkwink.dk
 

Er sexshopejere lumre og liderlige hele tiden?

- Haha, måske vi er over gennemsnittet, siden vi vil arbejde med sexlegetøj 24/7.

Er I på nogen måde anderledes - alt andet lige er det jo ikke alle, der vælger at sælge noget så intimt som sexlegetøj.

- Man er vel lidt skør og ligeglad med, hvad andre tænker, og det er jo også sjovt at se, hvor interesserede folk er, når jeg fortæller, jeg ejer en sexshop. Rigtig mange synes, det er spændende, men de færreste vil gøre det til deres levevej.

Hvad synes du selv er en creepy profession?

- Måske noget på en kirkegård.

Når sex er en blodig affære

Ret liderlige
Sexshop-ejeren Mik Oddershede fra belugi.dk griner også, da vi fortæller ham om listen.

- Er vi virkelig nummer 3 på listen? Jeg har faktisk aldrig tænkt på mig selv som specielt creepy, men det kan da godt være. Men ærlig talt tror jeg ikke, at jeg adskiller mig specielt meget fra den danske gennemsnitsmand, selv om vi sælger sexlegetøj, siger Oddershede, der mener, at det må være ejerne af fysiske sexshops, der er tale om.

Sexshop-ejer Mik Oddershede fra belugi.dk
Sexshop-ejer Mik Oddershede fra belugi.dk
 

- Manden, der drømmer om, at der kommer en skøn kvinde ind i butikken og kigger på en lækker dildo. De falder i snak, og så er det en tur om i baglokalet for at give kunden en god oplevelse. Men vi sælger 99 procent af vores produkter online i hele Norden og møder derfor aldrig vores kunder. Så desværre er det ikke en mulighed, udtaler han med et skævt smil.

- Og så er jeg jo også godt gift med den anden medejer af belugi.dk, sexolog Marie Oddershede. 

- Men selvfølgelig er det en lidt speciel branche. Man udvider så og sige sit vokabularium en del, da man vænner sig til at sige dildo, vibrator, orgasme, g-punkt, a-punkt, penisring og så videre, uden at fortrække en mine og uden at tænke over det. Det bliver lidt ligesom at sælge alle mulige andre varer - men stadigvæk med et lille strejf af, at vores varer hovedsageligt bliver brugt i intime sammenhænge.

- Til gengæld har jeg haft nogle oplevelser, der har været lidt underlige. F.eks. sad jeg på en tankstation og drak kaffe, hvor jeg havde min computer fremme. Uden at tænke over det sad jeg naturligvis på min hjemmeside med billeder af sexlegetøj frit fremme. Der gik noget tid, før jeg lagde mærke til, at der var en masse der stirrede på mig og min skærm. Der var også nogle, der pegede og grinte, fortæller han.

Sexforskere: Vi bliver også set ned på

Liderlige hele tiden
Er sexshopejere lumre og liderlige hele tiden?

- Jo det kan der måske være noget om… Jeg har ikke lyst til at uddybe mit sexliv, men jeg vil da indrømme, at adgangen til så meget forskelligartet sexlegetøj har åbnet mine øjne for, at der er mange muligheder i soveværelset eller hvor man nu har lyst til at dyrke sex. Men specielt har jeg fået øjnene op for, hvor mange muligheder der er for at nyde og give nydelse.

- Jeg tror nærmere, at sexjournalisterne gerne vil sexificere os sexshop-ejere. Det er da også en sjov vinkel. Men måske er det sexjournalister, ligesom dig selv, der har de lumre tanker. I er jo hele tiden på jagt efter den gode sexhistorie – tror du ikke nærmere, at det er jer, der skulle højt oppe på listen, siger Oddershede og griner.

Her er den fulde liste over creepy jobs

 • Klovn
 • Konservator
 • Sexshopejer
 • Bedemand
 • Taxichauffør
 • Arbejdsløs
 • Præst
 • Vicevært
 • Skraldemand
 • Vagt
 • Forfatter
 • Skuespiller

Hvad, synes du, er mest klamt, hvor vil du placere dig eget job - og sexjournalistens?

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+