Tabt modet? Find din mojo!

Mandeterapeut fortæller, at livskriser kan tage pippet fra mænd. Heldigvis kan man finde sin kerne igen

Mandeterapeuten har svaret: Dette er en rigtig mand.

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Sådan bliver du en rigtig mand --

Det kan ske for selv den bedste og stærkeste og mest harmoniske mand. Han møder modgang i livet som død, arbejdsløshed og skilsmisse, og der midt i krisen kan han miste sin mojo, sin kerne, sin retning.

Modellen Oliver Bjerrehuus har oplevet at miste sin mojo, hvilket fx kommer til udtryk, når han har følt sig svag og skrøbelig i et forhold.

Men hvad er mojo, og hvordan holder man fast i den? Vi tog fat i en dansk mandeterapeut for at få svar på det.

Jakob Kærgaard, der blandt andet hjælper mænd med at kultivere livsenergien:

- Jeg oplever, at det er forskelligt, hvad der udløser den hos den enkelte mand, og det handler meget om, at den kommer, når du er dér, hvor du skal være i livet. Når du gør de rigtige ting, når du er dér i verden, hvor du kan give det bedste af dig selv. Når du gør det, så lever du, så lader du livet bruge dig til det, som du er skabt til. Og det er jo meget forskelligt fra mand til mand - og menneske til menneske - hvad det er, siger Kærgaard, der oplever, at mojo er meget knyttet til en oplevelse af at have fundet sin retning i tilværelsen og deraf følelsen af at have fundet sin plads.

Mandeterapeut til den danske mand: Ta' dig nu sammen!

Skilsmisse
Derfor giver det, ifølge Kærgaard, god mening, at ting som skilsmisse, fyring, bortgang af kære og voldsom kritik, der udløser tvivl på egne evner, etc., kan få én til at miste denne mojo:

- Fordi det jo alt sammen rykker ved din følelse af din plads i tilværelsen. Jeg tror, det er vigtigt at skelne imellem forskellige årsager til, at man mister sin mojo. Årsager som de ovenfor nævnte er 'naturlige'. Livet går jo op og ned, og af og til kommer der kriser, som naturligt nok påvirker én. Dette må man acceptere og arbejde med. I stedet for at insistere på at være på toppen hele tiden, så lær at nyde både bølgetoppe og bølgedale - og alt derimellem.

- Hvis du f.eks. er i en bølgedal på grund af noget helt naturligt - fx et brud med en partner eller død i den nære familie - så føjer det jo kun ekstra skade til, hvis du samtidig punker dig selv for, at du ikke er på toppen og at din mojo er væk.

6 tegn på du er en mand - måske

Gør noget
Andre årsager til, at du mister din mojo, er til gengæld noget, du kan gøre noget ved, mener Jakob Kærgaard:

- Det kan være, at du æder for meget lort på dit job. Det kan være, at du er i et dysfunktionelt mønster med din partner eller i nogle af dine nære familierelationer. Det kan være, du er det forkerte sted i tilværelsen, og at du simpelthen burde lave noget andet.

- Eller det kan være, at du ender med at svælge for længe i nogle af de naturlige kriser, som livet nu engang byder én på. Så de går hen og bliver selvforstærkende. I alle disse tilfælde kan man have brug for noget hjælp til at ændre vaner, tanke- og handlemønstre. Og her kan det være en idé at opsøge noget hjælp i form af coaching, terapi, meditation eller noget, alt afhængig hvad ens udfordring er.

Own you mojo
Kærgaard har et bud, hvordan man owner sin mojo:

- Jeg oplever, at det vigtige er at være så sand som muligt - overfor dig selv og dine medmennesker - fra øjeblik til øjeblik. Og det indebærer også at være rigtig godt i kontakt med dig selv og at kunne udtrykke det, du mærker i forskellige situationer. Hvis du er dét, hvis du er ærlig overfor dig selv, så ved du godt, hvad der er meningsfuldt for dig, og så har du fat i din mojo.

- Og så kan du også mærke, når der sker ting, der bringer dig ud af kurs og dermed fucker med den. Hvis du så fortsat er ærlig og modig nok, så kan du udtrykke overfor dine omgivelser at 'hey, det her fungerer ikke for mig, vi er nødt til at lave om på noget.' Og på den måde kan du bevare kontakten med dig selv. Igen, det, det kræver er først og fremmest ærlighed overfor dig selv, og modet og villigheden til at udtrykke, hvordan du har det.

Derfor går mænd i hundene efter et brud

Potens
Jakob Kærgaard eksemplificerer med en klients oplevelse:

- Han var egentlig var ovenpå og havde det godt i livet. Men han var nu blevet forelsket i en kvinde, som var ved at gå fra sin kæreste. Men - det var hun så ikke helt alligevel. Det stod på i lang tid, og det limbo, som han dermed blev holdt i, hvor han aldrig følte, han kunne give sig selv fuldt ud, og aldrig vidste, om han var købt eller solgt, tog simpelthen pusten fra ham. Så meget, at det gik ud over potensen.

- Det er et oplagt eksempel på, hvornår man skal have godt og grundigt fat i sig selv, være ærlig for sig selv omkring, hvor meget man kan holde til - og så turde kommunikere det.

Læs mere om Jakob Kærgaard og hans kurser for mænd, der vil lære at kultivere deres livsenergi her.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?