Taler I også babysprog til hinanden – så har I et stærkt forhold

Kælenavn og romantisk pludren øger samhørigheden

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

-- Over artiklen relateret Sexpert-tv fra arkivet: Passer I sammen? --

Skattergøj, du er min elskede prutmås.

Sagt med en blid og lysere stemmeføring end ellers til kæresten er det et eksempel på romantisk babysnak, som nogle par bruger sammen.

Udefra lyder det pjattet, barnligt, men denne form for kommunikation er væsentlig i mange velfungerende parforhold.

Det fremgår af et nyt studie, hvor amerikanske forskerne har set nærmere på, hvordan romantisk babysnak tager sig ud, og hvad det betyder.

Romantisk babysnak er det særlige indbyrdes, hemmelige sprog, som elskede udvikler sammen. Det kan være både tonen, ting siges med, og det kan være særlige lyde og kælenavne.

Forskerne konstaterer, at totredjedele af deltagerne i studiet talte romantisk babysprog med hinanden, men en del afviser, at de gør det, hvilket kommer an på, hvordan man spørger deltagerne:

- Hvis man spørger om disse ting, som vi bliver nødt til i denne forskning som 'Har I disse tonale udtryk sammen?' 'Gør du din stemme lysere, som når du babysnakker med et kæledyr?’ bliver man nødt til analysere grundigt, for mange svarer, at det gør de ikke - men vores forskning viser, at det gør de nok alligevel, lyder det fra Justin Garcia, den ene af de to forskerne bag studiet.

Samhørighed
Grundlæggende er den romantiske babysnak en form for samhørigheds-strategi i det længerevarende forhold, hvor folk udvikler ord, koder og særlige væremåder, som er helt unikke for netop deres forhold.

Studiet peger på, at det var mere sandsynligt, at deltagere, som var i kærlighedsfulde, støttende, opløftende parforhold, også brugte romantisk babysnak. Dog var dette mest tydeligt i de tidligere stadier af et forhold.

Det kan ifølge forskerne måske forklares med, at det særlige sprog bruges til at forhindre et brud, så man gør det mindre, når forholdet er blevet mere cementeret.

Se også: Forskernes sikre sextip

Ødelægger sexlivet
Ikke alle mener, at romantisk babysnak er godt for forholdet:

Skattebasse, pus, puttegris, søde eller blot helt enkelt skat.

Mange begynder at kalde hinanden små, søde kælenavne i et forhold, når det er blevet trygt og kærligt.

Stop, mens tid er.

Det mener Julienne Davis og Maggie Arana, der har skrevet 'Stop Calling Him Honey ... And Start Having Sex!'

Tryghed og forudsigelighed kan være godt for mange ting - men ikke sexlivet. Pludselig sidder I der i sofaen i ens joggingstøj og kalder hinanden puttegøj. Og det er ikke befordrende for lysten.

- Det tænder en kontakt i det ubevidste, som gør, at din partner ikke længere er den frække, sensuelle person, du hungrede efter i forholdets tidlige fase, forklarer forfatterne.

- Det gør folk til aseksuelle hyggebasser, som du vil ligge i ske med og se sjove film med og drikke varm chokolade. Men det giver dig ikke lyst til at knalde dem.

Under researchen til deres bog fandt Julienne Davis og Maggie Arana ud af, at jo værre kælenavne folk havde for hinanden, jo dårligere var deres sexliv, og de, der ikke brugte kælenavne, havde en tendens til at have mere velfungerende sexliv.

Se også: Hverdagen begynder efter 14 måneder

Større problem 
Forfatterne mener, at kælenavne og fælles baby-talk er symptomer på et større problem: At man gør alting sammen: Deler venner, interesser og holdninger - og sågar går på toilettet foran hinanden.

- Det skyldes, at vi har den her romantiske forestilling om, at vi skal kunne tale om alt og gøre alt sammen og være sammen hele tiden uden skænderier. Og at vi skal være så ekstremt tætte sammen. Men det farlige er, at man efter et par år begynder at kede sig, fordi man ved alt, hvad den anden tænker og gør - fordi man er sammen med sin anden halvdel, forklarer forfatterne.

- Og vi fandt ud af, at par, der var sammen hele tiden og ikke skændtes, også var dem, der dyrkede mindst sex. Og det er sårbare forhold. Men sex er limet i et forhold. Fordi der mangler spænding, som du så ubevidst er åben overfor, hvis du møder det.

I farezonen 
Hvordan ved man, om man har et forhold i farezonen?

- Hvis I ikke har haft sex et par måneder, hvis I har fælles babysnak, kalder hinanden Lille Mor, Skattebasse og lignende, I er på toilettet samtidig, hun tisser, han barberer sig og den slags, så har I et problem.

Dette skal I gøre:

- Gå på toilettet alene.

- Skændes mere.

- Behold egne venner og interesser.

- Fortæl ikke alt og alle dine tanker.

- Brug hinandens fornavne.

HVAD GØR DU? Taler I også romantisk babysprog med hinanden? Kender du nogen, som gør det i fuld offentlighed, og hvad synes du om det?

Se også: Red dit parforhold med et godt skænderi

Se også: 5 tegn på at dit forhold er dødsdømt

Se også: Tryghed gør dit sexliv trist

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere

Skærm

Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere