Træt af tissekone? Nu vil svensker finde nyt engelsk ord for vagina

Kønsnavnsaktivist mener, at der mangler et passende ord for de nedre dele

Herhjemme udskrev det nu lukkede erotiske magasin for kvinder 'Tidens Kvinder' en konkurrence for at finde på et nyt navn til kvindens primære kønsorgan.

Vinderen blev Gina - og siden har ingen hørt fra hende.

Hun går stadig under fissen, missen, kussen, vagina, tissekone og skede og yoni og dernede og andre knap så søde navne.

Det var i 2013. I Sverige er angiveligt mere med på at finde på søde, ikke-stødende, ikke-seksuelle og ukliniske navne.

En kønsnavnsaktivist fra Malmö, Anna Kosztovics, fik tilbage i 2006 navnet Snippa i svenskernes vocabularium. En fin lille kvindelig variant af mændenes snoppa. Vi er med andre ord i diller-området, så det handler i første omgang et ord, som børn og deres forældre burde anvende.

Angiveligt bruges det flittigt. Og det har ansporet socialarbejderen til at gå ind på engelsksprogede marked. Hun opfordrer den engelskstalende del af verden til at opfinde et nyt ord i stedet for pussy og down there og vagina og lady bits.

I en BBC-video, der på få dage blev er blevet set af mere end 600.000 og som du kan se over artiklen, forklarer Kosztovics, hvorfor det er vigtigt:

- Der fines et utal af vulgære ord, som jeg ikke vil gentage her, og så er der de mere formelle som vagina. Men vi bruger ikke de ord så nemt, som vi bruger diller for drenge, så du små piger vokser med ideen om, at der er noget galt mellem deres ben.

- Der er 360 millioner mennesker, der taler engelsk, og jeg synes, det er på tide, at I opfinder jeres eget ord. Det kan virke umuligt, men det er det ikke. Jeg gjorde det. Jeg siger: Lad det bedste ord vinde!

Anna Kosztovics mener, at hvis piger ikke har ordene og evnen til at kommunikere omkring deres kønsdele, kan de have sværere ved at sige til og fra.

I Sverige går man som altid seriøst til værks. I 2015 fandt folkene på RFSU (Riksförbundet För Sexuell Upplysning), en slags svensk pendant til Sex & Samfund, på at finde et nyt ord for oldgammel handling: Kvindelig autoerotisk stimulation af gina.

Ordet blev klittra. En slags kombination af kilde (kittla) og klitoris.

Herunder kan du se, hvordan SVT legede med Snippan og Snoppen i 2015. Her er der klare linjer til Karius og Baktus:

Vi plottede klittra, snippa, snoppa, snippan og snoppen ind i google trends for at se, hvordan svenskerne har googlet ordene siden 2004. Hvis de søgetendenser er gældende for, hvordan folk brugerne ordene i dagligdagen, har det måske mest været en medietrend, der ikke har sat varige spor i svenskernes sprogbrug:

Se også: Sådan ser kvinder ud - i virkeligheden

Se også: 18 studerende: Her er vores ginaer

56 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Sex & samliv
Seneste i Sex & samliv
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere